Yaban Mersini Nasıl Yetiştirilir?
Evde yaban mersini nasıl yetiştirilir? Yaban mersini hangi toprakta yetişir? Yaban mersini kaç günde bir sulanır? İşte, bahçecilikle ilgilenenler için evde yaban mersini yetiştirme teknikleri:

Evde kendi bahçesini kurmak isteyenleri böyle alalım. Organik beslenmek isteyip, kendi meyve ve sebzelerini bahçesine ekenler için, bu kez yaban mersini yetiştirme tekniklerini anlatıyoruz. Kendine has tadı ve aromasıyla severek yetiştireceğiniz yaban mersinlerini evinize konuk etmeniz tam zamanı!

Yaban Mersini Nasıl Yetiştirilir?

Dünya üzerinde birçok farklı çeşidi bulunan yaban mersini, fundagiller familyasının bir üyesidir. Özellikle Kuzey Avrupa ve Amerika'da yetiştirilen bu bitki, ülkemizde Doğu Karadeniz, Erzurum ve Uludağ'da yetiştirilir. Tohumdan ya da fide olarak alıp yetiştirmek de mümkündür.

  1. Toprak seçimi: Yaban mersini, torf ve perlit bakımından zengin, nemli topraklarda kolayca yetişir. Bu yüzden organik maddeler bakımından zengin toprakları tercih edebilirsiniz. Bahçede yetiştirecekseniz, toprağı gübreleme yöntemiyle zenginleştirin. 
  2. Yaban mersinini saksıda yetiştirecekseniz, fide olarak ekmeniz daha pratik olacaktır. Tohumdan yetiştirme daha fazla zaman ister ve verimi azaltır. Yaban mersini fidesini, köklerine zarar vermeden saksıya aktarın. Fideyi sabitlemek için üzerine çok bastırmadan toprak ilave edin. 
  3. Sulama: Fideyi ektikten sonra ilk can suyunu vermeyi unutmayın. Sulama sıklığını, toprağın nem miktarına göre belirleyebilirsiniz. Yaban mersininin yetişebilmesi için, toprak asla kurumamalı. Kış aylarında haftada bir, yaz aylarında ise kuruma miktarına bağlı olarak haftada 2-3 kere sulayabilirsiniz.
  4. Saksının altında mutlaka tabla bulundurun. Fazla gelen suyu, tabla yardımıyla bitkiden uzaklaştırın. Bu sayede köklerin çürümesini engelleyebilirsiniz.
  5. Yaban mersinini, güneş gören ve soğuk almayan bir yere yerleştirin. Kış aylarında rüzgar almamasına ve çok soğukta kalmamasına da dikkat edin. 

Yaban Mersini Ne Zaman Meyve Verir?

Tüm bakımını doğru yaptığınız takdirde, yaban mersini fidesi 1-2 yıl sonra meyve vermeye başlar. Hasat dönemi, Temmuz ayıdır. Bitkinin en verimli olduğu zaman ise, 5-6 yaşlarıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Domates nasıl yetiştirilir?
  2. Çilek nasıl yetiştirilir?
  3. Vişne nasıl yetiştirilir?
  4. Marul nasıl yetiştirilir?
  5. Nane nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!