Vişne Nasıl Yetiştirilir: Vişne Çekirdeği Nasıl Ekilir?
Vişne nasıl yetiştirilir? Vişne çekirdeği nasıl filizlendirilir? Vişne ağacı ne zaman dikilir? Vişne bakımı nasıl yapılır? İşte, evde vişne yetiştirme yöntemleri:

İlkbahar aylarının gelmesi ve havaların sıcaklamasıyla birlikte yaz meyvelerine olan ilgi de bir hayli arttı. Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan vişne için ekim zamanı yaklaştı. Evinde, bahçesinde veya balkonunda bitki yetiştirenlerin sayısı da giderek çoğaldı. Evde kendi meyvelerini yetiştirmek ve doğal beslenmek isteyenler için sizlere vişne yetiştirme yöntemlerini tek tek anlatacağınız. Yediğiniz meyvelerin çekirdeklerini çöpe atmak istemiyor, kendi organik ürünlerinizi elde etmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Peki, evde vişne nasıl yetiştirilir, vişne ağacı nereye ekilir? İşte, evde vişne yetiştirme yöntemleri:

Vişne Çekirdeği Nasıl Çimlendirilir?

Vişne çekirdeği çimlendirilmesi zor ve emek isteyen bir çekirdektir. Dilerseniz, çiçek fidesi satan yerlerden vişne fidesi alarak ekebilir, daha kısa sürede büyümesini sağlayabilirsiniz. Ancak vişne çekirdeklerini çöpe atmak istemiyorsanız, doğru adımları takip ederek filizlendirebilirsiniz.

  1. Vişne çekirdeklerini çıkarttıktan sonra üzerinde kalan kalıntıları temizleyin ve güzelce yıkayın. Daha sonra kuruması için güneş alan bir yerde 2-3 gün bekletin.
  2. Çekirdeğin üzerindeki kalın kabuğa pense yardımıyla çentik atın. Ancak çekirdeğin içindeki tohumlara zarar vermemeye özen gösterin.
  3. Vişnenin sert kabuklarını araladığınız zaman dikkatlice tohumlarını çıkartın ve kağıt havlu üzerine aralıklı olacak şekilde dizin.
  4. Kağıt havluyu güzelce katlayın. Su dolu sprey şişesiyle kağıt havluyu ıslatın. Ardından ıslanmış kağıt havluyu buzdolabı poşetine koyun ve buzdolabına yerleştirin.
  5. Kağıt havluyu buzdolabında 7 gün bekletin. 7 günün sonunda saksıyı torf bakımından zengin bahçe toprağıyla doldurun.
  6. Kağıt havludaki tohumları çıkartın ve saksıdaki toprağın üzerine aralıklarla yerleştirin. Üzerine az miktarda toprak ekleyin ve ilk sulama işlemini gerçekleştirin.
  7. Çimlendirme işlemini hızlandırmak için saksıya şeffaf poşet geçirin ve birkaç yerinen kürdanla delin. Bu sayede sera etkisi yaratabilirsiniz.
  8. Saksıyı güneş alan bir yere yerleştirin. 1 hafta içinde çimlendiğini göreceksiniz.

Evde Vişne Nasıl Yetiştirilir?

Vişne, sulama konusunda hassas davranmanız gereken bir bitkidir. Vişneyi yetiştirme aşamalarında düzenli olarak sulamanız gerekir. Sulama zamanlarına karar vermek için parmak testi yapabilirsiniz. Parmak testi için, işaret parmağınızı toprağa hafifçe batırın. Eğer parmağınız kuru çıkıyorsa hemen sulama yapmanız gerekir. Eğer parmağınız nemli kalıyorsa, sulama işlemini bir sonraki güne bırakabilirsiniz. Burada önemli olan toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamaktır.

Sulama yaparken dikkat edilecek noktalardan biri de aynı saatlerde, aynı sulama kabıyla, aynı miktarda sulama yapmaktır. Böylece bitkiniz sulama alışkanlığı kazanır. Ancak mevsim sıcaklıkları da sulama esnasında dikkat edilecek hususlardan biridir. Kış aylarında 2-3 günde bir sulama yapmak yeterliyken, yaz aylarında günde 1 kez sulama yapmanız gerekebilir.

Vişne Fidanı Nasıl Ekilir?

Vişneniz yeterince büyüdüğünde ve saksıya sığamamaya başladığında fidanı bahçeye ekmeniz gerekir. Bunun için saksıdan dikkatlice çıkartmalı, özellikle köklerine hiçbir zarar vermemelisiniz. Vişne, yazın aşırı sıcaklardan ve kışın aşırı soğuktan, rüzgardan korumanız gereken bir bitkidir. Bu yüzden bahçeye ekerken doğru konumu bulmanız gerekir. Vişneyi hem gün ışığı alacak, hem de serin kalacak bir konuma ekebilirsiniz. Özellikle yetişme döneminde, aşırı rüzgardan korumanız gerektiğini unutmayın.

Vişne Ağacı Ne Zaman Dikilir?

Vişne fidanı sonbahar aylarının sonundan Nisan ayının 2. haftasına kadar dikilebilir. Tüplü vişne fidanları ise 12 ay boyunca dikime uygundur.

Vişne Ağacı Neden Kurur?

Az veya çok sulama, vişne ağacının kurumasındaki en büyük nedenlerden biridir. Daha önce söylediğimiz gibi toprak nemli kalması, sulu veya kuru nemli bırakılmamalıdır. Yanlış budama ve yanlış ilaçlama yapmak da vişne ağacının kurumasına yol açar. 

Vişne Ağacı Ne Zaman Meyve Verir?

Tüm adımları doğru bir şekilde uygulayıp vişne ağacı bakımını yaparsanız, en erken 4 yıl sonra meyve almaya başlayabilirsiniz. 

Önemli Not: Vişne ekimi için güvenilir üreticilerden verimli çekirdek/tohum/fide temin etmeniz gerektiğini unutmayın. Bitkiden doğru verim alabilmek için üreticilerden veya ziraat mühendisinden destek alabilir, aşılama dönemi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Saksıda dereotu nasıl yetiştirilir?
  2. Evde lavanta bakımı nasıl yapılır?
  3. Evde avokado nasıl yetiştirilir?
  4. Saksıda domates nasıl yetiştirilir?
  5. Nane nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Salataları: Yeni Yıla Özel 40 Yılbaşı Salatası Tarifi
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu