Vanilya Özü Yerine Ne Kullanılır: 6 Alternatif
Vanilya, özellikle tatlı yapımında kullanılan bir malzemedir. Hoş kokusuyla yemeklere aroma katan vanilya özü bulunamadığında yerine farklı malzemeler kullanmanız gerekebilir. İşte, vanilya özü yerine kullanabileceğiniz 6 alternatif:

Konu tatlılara gelince, vanilya özü en popüler malzemelerden biridir. Ayrıca içeceklere, etlere, soslara, marinatlara ve daha fazlasına harika bir katkı sağlar. Vanilya özünü tatlılarla ilişkilendirseniz de, sağlıklı öğünleri tatlandırmak için de kullanabilirsiniz. İster tatlı, ister tuzlu bir yemek üzerinde çalışıyor olun, lezzet oluşturmak için vanilya yerine birçok alternatif malzeme kullanabilirsiniz.

Vanilya Özü Yerine Ne Kullanılır?

  1. Vanilya Tohumu

Vanilya özütü, vanilya çekirdeklerinin alkol ve su içerisinde ıslatılmasıyla elde edilir. Bu nedenle, bütün vanilya çekirdekleri lezzet açısından en yakın alternatiftir. Vanilya özü yerine bütün vanilya çekirdeğini kullanmak için, çekirdeği dikkatlice ikiye bölün ve bir bıçak, çatal veya kürdan kullanarak yumuşak çekirdeğin içini kazıyın. 1 yemek kaşığı vanilya ekstraktını değiştirmek için 1 vanilya çekirdeği kabuğunun iç tohumlarını kullanın.

  1. Aromalı Özler

Vanilyada olduğu gibi, diğer doğal ve yapay aromalardan çok sayıda aromalı ekstrakt hazırlanır. Vanilyadan sonra insanların pastacılıkta kullandığı en yaygın özlerden biri badem özüdür. Vanilya ekstraktını 1:1 oranında badem ekstraktı ile değiştirebilirsiniz. Ayrıca portakal, nane ve kahve özleri ve daha fazlasını da bulabilirsiniz; bunların çoğu çikolata ve unlu mamullerde çok işe yarar.

  1. Otlar ve Baharatlar

İnsanlar bir yemeğe lezzet derinliği katmak için vanilyayı kullanırlar. Vanilyayı kullanamadığınızda, başka bir lezzet profili seçip onun yerine onunla devam etmek bir sonraki en iyi seçenek olabilir. Örneğin, vanilya özütü yerine, kurutulmuş lavanta, yulaf ezmesi gibi alternatifler ekleyebilirsiniz. Tuzlu yemeklerde vanilya yerine tarçın veya karanfil gibi sıcak baharatlar vanilya eksikliğini telafi edebilir.

  1. Rendelenmiş Meyve Kabuğu

Vanilyayı elinizde bulunabilecek bir malzemeyle değiştirmenin bir başka hızlı yolu da turunçgillerin kabuğunu veya suyunu kullanmaktır: Limon, misket limon, portakal ve greyfurt, unlu mamullere, salata soslarına ve yemeklere lezzet katacaktır.

  1. Akçaağaç Şurubu

Akçaağaç şurubunun kokusu ve tatlılığı vanilyayı andırabilir. Vanilya özütü yerine akçaağaç şurubu gibi bir malzeme kullandığınızda, bunun yemeğin kalori içeriğini değiştirebileceğini unutmayın. 1 yemek kaşığı vanilya özü için, 1 yemek kaşığı akçaağaç şurubu kullanın.

  1. Bal

Bal, vanilya özütü ile 1:1 oranında kolayca değiştirilebilen başka bir sıvı tatlandırıcıdır. Vanilya ekstraktından daha hafif olmasına rağmen yemeğinize lezzet katacaktır. Bal, bu makalede listelenen diğer alternatiflerden daha tatlıdır; bu nedenle, bunu telafi etmek için yemeğinizdeki diğer şeker veya tatlandırıcıların miktarını biraz azaltmak isteyebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Şeker yerine ne kullanılır?
  2. Tarçın yerine ne kullanılır?
  3. Ekşi krema yerine ne kullanılır?
  4. Süt tozu yerine ne kullanılır?
  5. Nişasta yerine ne kullanılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri