Üzüm Hangi Mevsimde Yetişir?
Üzüm hangi bölgede ne zaman yetişir ve hangi ayda toplanır? Üzüm hangi mevsimin meyvesidir? İşte, antioksidan dolu üzüm çeşitleri ve hasat dönemleri:

Asmagiller familyasına ait bir bitki olan üzüm, dünyada kültürü yapılan en eski meyvelerden biridir. Sade bir şekilde tüketilebilen üzüm, aynı zamanda sirke, şarap, reçel ve yağ yapımında da kullanılır. Sarı, yeşil, lacivert, pembe, kırmızı ve siyah renkli türleri mevcuttur. Üzümün %81'i su içerir. Dünyada üzüm üretiminin ortalama %71'i şarap, %27'si sofralık ve %2'si kurutulmuş meyve olarak kullanılır. Üzümün dünyada 15.000'in üzerinde çeşidi olduğu düşünülmektedir. Anavatanı Anadolu olan üzüm çeşitleri ise yaklaşık olarak 1200'ün üzerindedir. 



Üzüm Hangi Bölgede Yetişir?

En çok üzüm üretimi yapılan ülke Çin'dir. Çin'i, ABD, İtalya ve Fransa takip eder. Türkiye ise üzüm üretiminde 6. sırada yer alır. Ancak şarap yapımı için ekili alana göre en üst üreticilerin başında İspanya gelir. İspanya'yı Fransa ve Türkiye takip eder. Ülkemizde üzüm üretimi hemen her bölgede yapılsa da, en çok üretim yapılan yer Ege Bölgesi'dir. Özellikle İzmir ve Manisa üzüm üretiminde en önemli yere sahip olan şehirlerimizdir.

Üzüm Hangi İklimde Yetişir?

Üzüm yetiştirilen alanlar, bağlık ismiyle bilinir. Üzüm yetiştirilecek bölgenin çok fazla yağış almaması ve çok serin olmaması gerekir. Bazı üzüm türleri eksi 30 dereceye kadar dayanıklı olsa da, ülkemizde üretilen üzümler ılıman iklim koşullarına uygundur. Yıllık sıcaklık ortalamasının en az 10 derece olması gerekir. 

Üzüm Hangi Toprakta Yetişir?

Üzüm iyi havalanmış, su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda yetişir. Kumlu ve çakıllı topraklar, erkencilik için oldukça elverişlidir. Tınlı topraklar hem kaliteli, hem de verimli ürünler için uygundur. Ağır killi topraklarda ise düşük kaliteli ama bol miktarda üzüm alınabilir. Eğer toprağın kireç oranı yüksekse, çok fazla verim alınmaz ama üzümler kalitelidir. Üzüm, pH'ı 5,5-8,5 değerine sahip olan topraklarda yetiştirilebilir.

Üzüm Hangi Mevsimde Yetişir?

Üzüm, aslında bir yaz meyvesidir. Ancak türüne göre pazara sunulma zamanı değişiklik gösterebilir. Üzümler, genellikle Ağustos-Kasım ayları arasında hasat edilir ve müşteriye sunulur. Üzümün çeşidine göre hasat edilme zamanı da değişiklik gösterir.



Üzüm Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Trakya İlkeren: Mor rengi ile dikkatleri üzerine çeken bu üzüm, erken olgunlaşır ve uzun süre taze kalır. Haziran ayının 2. haftasından itibaren hasat edilebilir.
  2. Pembe Gemre: Pembe renge sahip olan bu üzüm, orta büyüklüktedir. Denizli, Ödemiş ve İzmir'de üretimi yapılır. Eylül ayında olgunlaşır.
  3. Yalova İncisi: İçinde en çok 3 çekirdek bulunan bu üzüm, ülkemizde en çok tercih edilen üzümlerden biridir. Yeşil renklidir. Haziran sonu, Temmuz başı gibi hasat edilir.
  4. Cardinal: Mor üzümler grubunda yer alır. İri salkımlıdır. Ağustosa yaklaşırken hasat edilir. Yaprakları hassas bir şekilde toplanmalıdır.
  5. Sugraone: Çekirdeksizdir. Sarımsı bir renge sahiptir. Taneleri dolgun ve yuvarlaktır. Ağustos ayında olgunlaşır ve hasat edilir.
  6. Merlot: Ana vatanı Fransa olan bu üzüm, maviden siyaha çalan bir renktedir. Şaraplık üzüm olarak da bilinir. 
  7. Mevlana: Sarı ve yeşil rengine sahip olan bu üzüm, sofralık üzümlerden biridir. Ağustos ayında olgunlaşır.
  8. Kabarcık: Özellikle Gaziantep'te yetiştirilen bu üzüm, dolgun ve yumuşaktır. Açık kahverengidir ve genellikle pekmez yapımında kullanılır.
  9. Sultaniye Üzümü: Sofralık, kurutmalık ve şıralık özellikleri gösterir. Ağustos-Eylül aylarında hasat edilir. 
  10. Bornova Misketi: İzmir'de yetiştirilen bu üzüm, sarı-yeşil renklerine sahiptir. Ağustos ayında hasat edilir. Şaraplık olarak kullanılır.


Şunlara da göz atın;

  1. Elma hangi mevsimde yetişir?
  2. Portakal hangi mevsimde yetişir?
  3. Armut hangi mevsimde yetişir?
  4. Havuç hangi mevsimde yetişir?
  5. Patlıcan hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

2025 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?
Mısır Patlatma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Siyah Zeytinin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır: 5 İşaret
Vücutta İltihaplanmaya Neden Olan 4 Besin Grubu
Beyoğlu Mekanları: Beyoğlu'nda Mutlaka Gitmeniz Gereken 12 Mekan
Dünyada En Çok Tüketilen 10 Yiyecek Açıklandı