Uyku Bozukluğunuz Olduğunu Gösteren 7 İşaret
Uyku bozukluğu, kişinin uykuya dalmasını zorlaştırabilir ve uyku kalitesini düşürür. Bunun sonucunda uykusuzluk ve huzursuzluk görülür. Peki, uyku bozukluğunuz olduğunu nasıl anlarsınız? İşte, uyku bozukluğunuz olduğunu gösteren 7 işaret:

Çoğu insan hayatının bir noktasında uykuya dalmakta zorluk çeker. Ancak kronik uyku sorunları ve devam eden gündüz yorgunluğu daha ciddi bir bozukluğa işaret edebilir. Özellikle yatağa yattıktan sonra uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız ve sabah uyandığınızda kendinizi yorgun hissediyorsanız, uyku bozukluğunuz olabilir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, bu yazıda uyku bozukluğu nedenlerini ve tedavi yöntemlerini sizlerle paylaşacağız. 

Uyku Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Aşağıdakiler, en yaygın uyku bozukluğu işaretleridir;

  1. Uykuya dalma süresi

Geceleri yatağa yattıktan sonra uykuya dalana kadar geçen süreç çok önemlidir. Eğer her gece uykuya dalmanız 30 dakikada fazla sürüyorsa ve uykuya geçiş esnasında zorluk çekiyorsanız, uyku bozukluğunuz olabilir.

  1. Yorgunluk

Uykuya daldıktan sonra sabah uyanmakta zorlanıyorsanız, gece 7-8 saat uyumanıza rağmen gün içinde kendinizi sürekli yorgun ve sinirli hissediyorsanız, uyku bozukluğuyla karşı karşıya olabilirsiniz.

  1. Sık sık uyanmak

Gece uyuduktan sonra birkaç kez uyanıyorsanız ve bu durum sık sık tekrarlıyorsa, uyku kaliteniz önemli ölçüde düşer. Gece uyandıktan sonra uykuya dalış problemi yaşıyor ve saatlerce uyanık kalıyorsanız, bu da uyku bozukluğunuz olduğunun göstergesidir. 

  1. Erken kalkmak

Herhangi bir işiniz olmamasına rağmen sabahları erken uyanmak ve gün içinde uzun uykular çekmek de bir problemin habercisi olabilir. Gece uykunuz kısa olduğu için, gündüz sık sık uzun süre uyumak, uyku bozukluğunun ilerlemesine neden olabilir.

  1. Konsantre bozukluğu

Uykusuzluk, kişinin beyin ve sinir sistemini derinden etkiler. Özellikle kronikleşen uykusuzluk, gün içindeki performansınızı ciddi anlamda düşürür. Uyku bozukluğu yüzünden işte veya okulda herhangi bir işe konsantre olmakta zorlanıyorsanız, yardım almanız gerekebilir.

  1. Horlama ve nefes

Uyurken yüksek sesle horlamak ve bu sesten dolayı uyanmak da uyku bozukluğunun işaretçisidir. Aynı zamanda uyurken nefes nefese kalmak da bir sorunu işaret edebilir.

  1. Bacaklarda karıncalanma

Özellikle yatağa yatıp uykuya dalmaya çalışırken, bacaklarınızı hareket ettirmek için karşı konulmak bir istek duyuyorsanız, uyku bozukluğunuz olabilir. Huzursuz bacak sendromu olarak da bilinen bu durum, bacaklarda karıncalanmaya da sebep olur. 

Uyku bozukluğu olup olmadığını teşhis etmek için, iki yol kullanılır. Bunlardan birincisi uyku günlüğü tutmaktır. Her gün kaçta yattığınızı, kaç saat uyuduğunuzu, gece kaç kez uyandığınızı ve uyku kalitenizi kaydedin. 2 hafta boyunca günlük tuttuktan sonra bu davranışları inceleyin. 

İkinci olarak uyku bozukluğunuz olduğundan şüpheleniyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurun. Tıbbi teşhisler bu konuda çok önemlidir. Doktorunuzla görüştükten sonra hem teşhis konulur, hem de tedavi yöntemlerine geçilebilir.

Uyku Bozuklukları Neden Olur?

Uyku bozuklukları, kimi zaman tıbbi durumlardan kaynaklanabilir;

  1. Uyku apnesi
  2. Sinüs ve burun iltihabı
  3. Astım
  4. Diyabet
  5. Parkinson hastalığı
  6. Endişe
  7. Yüksek tansiyon
  8. Depresyon

Bunun yanı sıra uyku bozukluğuna, tıbbi olmayan faktörler de neden olabilir. Özellikle kötü uyku alışkanlıkları, uzun süre telefon ve bilgisayara bakmak, stresli koşulları, ağır yemekler, diyet seçimleri ve kafein tüketimi, uyku bozukluğuna yol açabilir.

Uyku Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle kişinin yaşam tarzında değişiklikler yapması gerekir. Uyumadan en az 2 saat önce yemek yenmesi bırakılmalıdır. Kafein içeren içecekler, uykudan 3-4 saat önce bırakılmalıdır. Stresten kaçınılmalı, meditasyon, yoga gibi vücudu rahatlatan egzersizler yapılmalıdır. Ağır egzersizler, uykudan 4 saat önce bırakılmalıdır. Yatağa geçtikten sonra tv, telefon, bilgisayar gibi mavi ışık saçan elektronik aletlerden uzak durulmalıdır. 

Bununla birlikte uyku bozukluğu, diyabet, tansiyon gibi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, öncelik bu hastalığa verilir. Doktorunuz tansiyon ve diyabete karşı en etkili tedavileri sunduktan sonra, uyku bozukluğu kendiliğinden iyileşmeye başlayabilir. 

Uyku bozukluğu ileri düzeyde değilse, doktorunuz uykuya geçişinizi kolaylaştıracak takviyeler verebilir. Ancak bu takviyeler doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Melatonin içeren besinler
  2. Uyumanıza yardımcı olan bitki çayları
  3. Uyku kalitesini artırmanın yolları
  4. Uykumuzun gelmesi için ne yapmalıyız?
  5. Uyku kaçıran besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!