Ülseratif Kolit Hastalarının Kaçınması Gereken 7 Besin
Ülseratif kolit nedir? Ülseratif kolit hastaları ne yemeli? Ne yememelidir? Fitoterapi Uzmanı & Diyetisyen Elif Küçükaslan, ülseratif kolit hastalarının kaçınması gereken besinleri anlattı.

Ülseratif kolit, bağırsakların iç yüzeyini etkileyen kronik bir bağırsak iltihap hastalığıdır. Genellikle kalın bağırsakta (kolon) ve rektumu etkiler, ancak bazen daha yüksek bölgeleri de etkileyebilir. Bu hastalık, bağırsak mukozasının iltihaplanması ve ülserlerin oluşmasıyla karakterizedir. Ülseratif kolitin belirtileri arasında karın ağrısı, ishal, kanlı dışkılama, kilo kaybı, halsizlik ve ateş bulunabilir. Ülseratif kolit hastalarının diyetleri, semptomlarını hafifletmek ve iltihaplanmayı kontrol altında tutmak için önemlidir. Ancak her hasta farklıdır ve kişiselleştirilmiş bir diyet planı gerekebilir. 

Ülseratif Kolitte Kaçınılması Gereken Besinler

  1. Lifli Yiyecekler

Lif, bağırsak sağlığı için önemlidir, ancak bazı ülseratif kolit hastaları lifli yiyeceklerin semptomları kötüleştirebileceğini bulabilirler. Bu nedenle, yüksek lifli gıdalardan kaçınmak veya lif alımını sınırlamak gerekebilir.

  1. Tam Tahıllı Pirinç

Tam tahıllı ekmekler ve lifli pirinçler bazı hastalarda semptomları kötüleştirebilir. Bu nedenle beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi rafine karbonhidrat kaynakları tercih edilebilir.

  1. Süt ve Süt Ürünleri

Bazı ülseratif kolit hastaları laktoza karşı hassas olabilirler, bu nedenle süt ve süt ürünleri semptomları kötüleştirebilir. Bu durumda, laktoz içeren yiyecekleri ve içecekleri sınırlamak veya laktozsuz alternatifleri tercih etmek faydalı olabilir.

  1. Baharatlı Yiyecekler

Baharatlı yiyecekler, bazı ülseratif kolit hastalarında semptomları artırabilir. Bu nedenle, acı biber gibi baharatlı yiyecekleri sınırlamak veya kaçınmak iyi bir fikir olabilir.

  1. Alkol ve Kafein

Alkol ve kafein bazı insanlarda bağırsak irritasyonuna neden olabilir. Bu nedenle, bu maddelerin tüketimini sınırlamak veya kaçınmak faydalı olabilir.

  1. Meyve Suları

Meyve suları yüksek şeker içerebilir ve bazı hastalarda ishali artırabilir. Meyve suları yerine taze meyveler veya meyve püreleri tercih edilebilir.

  1. Şeker

Şekerler, yüksek şekerli meyve suları ve şekerli içeren ürünler gibi şekerli yiyeceklerin tümü semptomları kötüleştirebilir. Bu süreçte şeker ve şeker içeren tüm besinleri sıfırlamakta fayda olabilir.

Yazar:

Fitoterapi Uzmanı & Diyetisyen Elif Küçükaslan

instagram.com/fitodyt.elifkeloglu

Şunlara da göz atın;

  1. Artrit hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Aşırı zayıf kişiler nasıl beslenmeli?
  3. Mide asidini artırmanın yolları
  4. Kronik hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Reflüsü olanların uzak durması gereken besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!