Tuz kullanılan yemeklerin sayısına şaşırabilirsiniz. Elbette tuz ve karabiber, makarnadan çorbaya ve ete kadar pek çok tarifte gerekli olan temel çeşnilerdir. Ancak bir tutam tuz gerektirebilecek bazı şeyler sizi şaşırtabilir. Örneğin, limonataya tuz ve hatta yulaf ezmesine bir tutam eklemeniz gerektiğini biliyor muydunuz? Tuz, geleneksel olarak tatlı tariflerde garip gelebilir, ancak baharatın rolü, tuzlu bir tat eklemenin çok ötesindedir. Tuz kullanıldığı yemeklerde diğer tatları destekleyerek büyütebilir, acılık gibi tatları maskelemeye yardımcı olabilir ve hatta belirli yiyeceklerin dokusunu geliştirebilir. Örneğin, tuz eklenmesi, etin daha lezzetli olmasını sağlayabilir.
Bu mantığı takiben, birçok pişirme tarifi bir tutam tuz eklemeyi zorunlu kılar. Tuz, çikolata parçacıklı kurabiyeler gibi unlu mamullerde tatlılığı ve diğer tatları artırabilir ve tatlının tuzlu tat vermemesi için genellikle yalnızca küçük bir miktar kullanılır. Bu nedenle pasta veya muffin tarifiniz için tereyağı seçerken direk tuzlu tereyağı tercih edebilirsiniz.
Tuzlu tereyağı kendi başına saf kremsi, lezzetli bir yağ türüdür. Ama mutfakta ne zaman kullanmalısın? Tatlı fırın ürünlerinde tuzlu tereyağı kullanmak çok uygun değildir. Bu gıdaların yapımında yer alan hassas kimya nedeniyle, malzemelerin kesin ölçülere uyması önemlidir. Ve tuz söz konusu olduğunda, tuzlu tereyağı kullandığınızda yemeğe ne kadar gireceğini kontrol etmek zordur. Tuzlu tereyağına ne kadar tuz girdiğine dair ortak bir standart olmadığını açıklar; bu nedenle, tuzu atlayarak tarifi dengelemeye çalışsanız bile, satın aldığınız tereyağının markasında ne kadar olduğunu fark etmeyebilirsiniz.
Pişirme için kullanmamanız gerekirken, tuzlu tereyağının da yeri ve zamanı var. Yemek tarifleri çok daha esnek olabilir, bu nedenle ilerledikçe tuz eklemek için biraz kıpırdatma odanız olur. Tuzlu tereyağı, diğer tüm tatları artırabileceği için soslar yaparken veya sebzeleri sote ederken mükemmel bir bileşendir.
Şunlara da göz atın;