Turp Yaprakları Yenir Mi?
Turp yapraklarını yemek güvenli mi? Turp yapraklarının faydaları ve yan etkileri ne? Turp yaprakları nasıl yenir? İşte, turp yaprakları hakkında merak edilenler:

Turp yaprakları, turp bitkisinin üst kısmından çıkan yeşilliklerdir. Turp, salata ve yemeklerde kullanılan renkli bir kök bitkisidir. Genellikle yapraksız bir şekilde satılsa da, yaprağıyla birlikte satışa sunulan turp çeşitleri de mevcuttur. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, turp yapraklarının faydaları ve yan etkileri:

Turp Yaprakları Yenir Mi?

Turp yaprakları, bitkinin yenilebilir üst kısımlarından oluşur. Özellikle Çin ve Kore mutfağında sebze olarak tüketilen bu yapraklar, uygun şekillerde temizlendikten sonra tüketilebilir. Yani turp yapraklarını, doğru bir şekilde yemeklere eklemek mümkündür. 

Turp Yapraklarının Besin Değerleri

128 gram turp yaprağı, şunları içerir;

  1. Kalori: 70 kcal
  2. Karbonhidrat: 8.3 gr
  3. Protein: 4.5 gr
  4. Yağ: 3.5 gr
  5. Potasyum: Günlük değerin %16'su
  6. Magnezyum: Günlük değerin %28'i
  7. C vitamini: Günlük değerin %77'si
  8. K vitamini: Günlük değerin %171'i

Kalori bakımından düşük olan turp yaprakları, protein, demir, potasyum, C vitamini ve K vitamini bakımından zengindir.

Turp Yapraklarının Faydaları Nelerdir?

  1. Turp yapraklarındaki aktif bileşikler, sağlık açısından faydalı olabilir. Fakat daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.
  2. Turp yaprakları, hafıza sorunlarına iyi gelebilir.
  3. Bu yapraklardan elde edilen antioksidan özler, akciğerde serbest radikallerin birikmesinden kaynaklanan oksidatif stres hasarından koruyabilir.
  4. Turp yeşillikleri, oksidatif stresi azaltabilir.
  5. Turp yapraklarının faydaları, test tüpü ve hayvan araştırmalarına dayanır. Bitkiyi yemenin faydalarını belirlemek için, daha fazla insan araştırması gereklidir.

Turp Yapraklarının Yan Etkileri

  1. Suda bulunan ve insan sağlığı için risk oluşturan kirleticiler olan yeni ortaya çıkan kirletici maddeler (CEC'ler) üzerine yapılan bir çalışma, turp yeşillerinin bu CEC'lerin güçlü bir kaynağı olduğunu belirledi. Ancak bu durum turp yapraklarının kendisinden değil, sulama yöntemlerinden ve atık suyun tekrar kullanılmasından kaynaklanır.
  2. Turp yaprakları, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Turp yapraklarını güvenli bir şekilde tüketmek için, yaprakları kirden arındırmak ve bol su ile durulamak gerekir. 

Turp yaprakları Nasıl Yenir?

  1. Turp yaprakları, güzelce temizlendikten sonra garnitür olarak salatalara eklenebilir.
  2. Çiğ veya pişmiş olarak çorba ve güveçlere eklenebilir.
  3. Sandviç ve tost yapımında kullanılabilir.
  4. Pesto sosuna eklenebilir.
  5. Buharda pişirilebilir veya sotelendikten sonra tüketilebilir.
  6. Tabakları süslemek amacıyla da kullanımı mümkündür. 

Şunlara da göz atın;

  1. Turplu tarifler
  2. Kabak çiğ yenir mi?
  3. Havucun kötü olduğu nasıl anlaşılır?
  4. At kestanesi yenir mi?
  5. Marulun bozulduğu nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı