Turp Otu Nedir, Nasıl Tüketilir?
Turp otu nedir? Turp otu ne işe yarar? Turp otu nasıl kullanılır? Mutfaklarda sıkça kendine yer bulan turp otunun faydaları ve kullanımı hakkında merak edilenleri yazımızda derledik.

Yemyeşil yapraklarıyla sofraları güzelleştiren turp otu, Ege ve Akdeniz mutfağında yaygın olarak kullanılır. Genellikle yabani olarak yetiştirilen bu bitki, halk arasında kızamık turpu, eşek turpu ve yabani turp gibi isimlerle de biliniyor. Genellikle bahar aylarında doğada kendiliğinden yetişen bu ot, ince dalları ve taze yaprakları ile ayırt edilir. Hem çiğ olarak, hem de pişmiş olarak yemeklerde ve salatalarda değerlendirilir. Kendine has bir aroması ve hafif acımsı bir tadı vardır. Bol miktarda vitamin ve mineral içeren turp otu, mutfaklarda farklı kullanımlara sahiptir. 

Turp Otu Neye İyi Gelir?

  1. Antioksidan içeriği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur.
  2. Turp otu, bağışık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
  3. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler.
  4. Düşük kalorisi ile diyet listelerine eklenebilir. Kilo kaybına yardımcı olabilir.
  5. A, C ve K vitaminleri bakımından zengindir. 
  6. Kalsiyum içeriği sayesinde kemik gelişimini destekler. 
  7. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir. 

Turp Otu Nerede Yetişir?

Turp otu sonbahar aylarıyla birlikte görülmeye başlar. Özellikle kış aylarında çok lezzetli olsa da, ilkbahar aylarının sonuna kadar bulmak mümkündür. Meyve ve sebze bahçelerinde, kırlarda yabani olarak yetişen bu ot, Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi'nde bulunur. Özellikle İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa gibi şehirlerin semt pazarlarında rastlamak mümkündür. Ilıman iklim koşullarını seven bu ot, dağ etekleri ve ormanlık bölgelerde de yetişir. 

Turp Otu Nasıl Temizlenir?

Turp otunu bol suyun içinde güzelce yıkayın. Üzerindeki kir ve toprak kalıntılarını temizleyin. Daha sonra sap kısımlarını bıçak yardımıyla keserek ayıklayın. İçinde başka yabani otlar varsa, bunları da temizleyin. Turp otunun üzerinde zarar görmüş yapraklar varsa, bunları da ayırın. Kuruması için süzgeçte veya kağıt havlunun üzerinde bekletin. Ardından dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Turp Otu Nasıl Yenir?

  1. Turp otu, temizlendikten sonra ince ince kıyılarak limon suyu ve zeytinyağı ilavesiyle salatalarda kullanılabilir.
  2. Turp otunu haşlayarak yeşillik salatalarında kullanabilirsiniz.
  3. Turp otunu zeytinyağında kavurarak tüketebilirsiniz.
  4. Soğan ve sarımsakla kavurarak üzerine yumurta kırabilir ve omlet şeklinde tüketebilirsiniz. 
  5. Turp otunu, sebze çorbalarına ekleyebilirsiniz.
  6. Temizlenmiş turp otunu gözleme ve börek yaparken iç harç olarak kullanabilirsiniz.

Önemli Not: Kronik hastalığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler turp otu tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Isırgan otu nasıl yenir?
  2. Eşek hıyarı otu zehirli mi?
  3. Kırlangıç otunun faydaları nelerdir?
  4. Madımak otu nasıl pişirilir?
  5. Işkın otu nasıl kullanılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı