Turpgiller familyasına ait bir bitki olan turp, genellikle beyaz etlidir. Ancak kırmızı, mor, beyaz, siyah gibi farklı çeşitleri mevcuttur. Anavatanı Hindistan ve Orta Asya'dır. C vitamini, potasyum, magnezyum ve bakır açısından zengindir. Turpun uzun kökleri pişirilerek tüketilirken, yuvarlak kısmı çiğ bir şekilde salatalara eklenebilir. Şalgam ve hardalotu gibi bitkilerle yakın akrabadır.,
Dünyada en çok turp üretimi Çin'de yapılmaktadır. Özbekistan, ABD ve Rusya sırasıyla Çin'i takip eder. Türkiye ise 10. sıradadır. Ülkemizde ise turp üretimi, Akdeniz Bölgesi'nde yapılmaktadır. Turp yetiştiriciliğinin önemli bir kısmı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde gerçekleştirilir.
Turp, ılık ve serin iklimleri seven bir bitkidir. Çok yüksek sıcaklık ve soğuklar, bu bitkinin gelişimini olumsuz etkiler. Çimlenme sürecinde tohumların sevdiği sıcaklık, 12-15 derece arasıdır. Gelişim sürecinde ise 14-15 derece sıcaklık idealdir. Sıcaklığın artması durumunda, bitkide vegetatif büyüme gerçekleşir. Bu durumlarda turp yaprakları çoğalır, ancak turp daha küçük kalır. Turp bitkisinin su oranı fazla olduğu için, düşük sıcaklıklardan etkilenir. Turp yetiştiriciliği yapılan alanda, sıcaklık 10 derecenin altına düşerse, bitkinin sapa kalkma oranı artar.
Turp, geçirgen, derin, tınlı ve hafif bünyeli toprakları sever. Ağır topraklarda, turp şeklinin bozulduğu gözlemlenebilir. Ayrıca tadında acılaşmalar da olur. Turp yetiştiriciliğinde, tınlı-killi ve ağır topraklar hiç sevilmez. Eğer kumlu toprak kullanılıyorsa, organik gübreleme ile bitki desteklenmelidir. Turp yetiştirilecek toprak pH değeri, 6-7.4 aralığında olmalıdır. Toprak düzenli olarak sulanmalı, susuz bırakılmamalıdır. Ufak kökler 1 cm, büyük kökler ise 4 cm derinliğe ekilmelidir. Turp, kış mevsimi sebzesidir. Aralık ve Ocak ayında hasat edilir. Ancak çeşidine göre hasat dönemi değişiklik gösterebilir. Şunlara da göz atın;Turp Hangi Toprakta Yetişir?
Turp Hangi Mevsimde Yetişir?
Turp Çeşitleri ve Hasat Dönemi