Türk Kahvesi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Türk kahvesi yaparken nelere dikkat edilmelidir? Türk kahvesi nasıl olmalı? İşte, Türk kahvesi hakkında birçok kez duyduğumuz doğru bilinen yanlışlar ve bu yanlışların doğruları:

Türk kahvesi, Türk mutfağının en sevilen, ünü ülke sınırlarını aşmış içeceklerinden biridir. Öyle ki, söz, nişan gibi törenlere konuk olan bu kahve, ocağın yanı sıra közde ve kumda da pişirilebilir. Türk kahvesinin iyi olup olmadığı ise, genellikle üzerindeki köpüklerden anlaşılır. İyi bir Türk kahvesi için, birçok söylem olsa da bunların ne kadarının doğru olduğunu biliyor musunuz? Tam da bu yüzden, yazımızda milli içeceğimiz Türk kahvesi hakkında efsaneleşmiş yanlışları ve bu yanlışların gerçek doğrularını sizlerle paylaşıyoruz. İşte, Türk kahvesi hakkında doğru bilinen yanlışlar.

  1. Yanlış: Türk kahvesi çok ince öğütülür.

Çekirdekten alınan Türk kahvesini çok ince bir şekilde öğütmek, kahvenin demlenme aşamasında acılaşmasına neden olur. Bu yüzden biraz daha kalın öğütülebilir.

  1. Yanlış: Türk kahvesinde soğuk su kullanılmalıdır.

Soğuk suyun köpük oluşturduğu düşünülse de, aslında kahve yapımında ılık su kullanılmalıdır. Bunun nedeni hem zamanı kısaltmak, hem de kahvenin acılaşmasını önlemektir.

  1. Yanlış: Türk kahvesi buzdolabında saklanır.

Türk kahvesi buzdolabında saklanırsa, dolaptaki sebze ve meyvelerin kokularını içine çeker. Bu nedenle güneş ışığından uzak bir yerde kapaklı kavanoz veya klipsli kahve paketlerinde saklanabilir. Eğer çekirdekten alındıysa, çekirdek olarak saklanmalı, her seferinde tüketilecek miktarda öğütülmelidir.

  1. Yanlış: Cezveye önce su, sonra kahve eklenir.

Cezvenin içine önce kahve, ardından ılık su eklenir. Böylece topaklanması önlenmiş olur.

  1. Yanlış: Köpük oluşturmak için, demleme esnasında karıştırmak gerekir.

Türk kahvesi ocağa konduktan sonra, asla karıştırılmamalıdır. Karıştırmak, kahvenin acı bir tada dönüşmesine neden olur.

  1. Yanlış: Kahve kısık ateşte, ağır ağır pişirilmelidir.

Türk kahvesi orta ateşte pişirilir. Demleme işlemi ortalama 2 dakika olmalıdır.

  1. Yanlış: 2'den fazla kahve yapılıyorsa, 2 taşım yapıp köpükleri bölmek gerekir.

1 cezvede en fazla 2 kişilik kahve yapılmalıdır. Kahve tek seferde demlenir ve ocaktan alınır. Fincanlara bölüştürüldükten sonra, bir miktar soğuması beklenir ve diğer fincanlar hazırlanır. Sıcak kahveyi tekrar ocağa koymak, kahvenin tadını acılaştırır.

  1. Yanlış: Kahve fincanı ısıtılmalıdır.

Kahve fincanını ısıtmak, espresso için kullanılan bir yöntemdir. Türk kahvesinde sıcak fincan kullanmak, acılaşmaya neden olur. Isıtmak yerine fincanın içerisine soğuk su koyup soğutmak, kahvenin içilebilir ısıya daha çabuk ulaşmasını sağlar.

  1. Yanlış: Fincan düz bir yapıda olmalıdır.

Türk kahvesi fincanının üst kısmı dar, alt kısmı ise geniş olmalıdır. Böylece telve altta toplanır ve köpükler dağılmaz.

  1. Yanlış: Kahve demlendikten sonra bekletilmeden içilmelidir.

Diğer kahvelerde olduğu gibi, Türk kahvesi demlendikten sonra 2-3 dakika beklenir. Ardından içmeye başlayabilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. En iyi Türk kahvesi makineleri
  2. Türk kahvesinin yanında neden su verilir?
  3. Türk kahvesinin faydaları nelerdir?
  4. Türk kahvesinin tazeliği nasıl anlaşılır?
  5. Aromalı Türk kahveleri

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Yılbaşı İçin Sağlıklı Menü Seçenekleri
Dünyadan 6 Farklı Yılbaşı Ritüeli
Yılbaşına Özel Nefis 4 Narlı Tarif!
Greyfurt Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Google Trends Türkiye 2024: Türkiye'de En Çok Aranan Yemekler
Bütün Tavuk Yanına Ne Gider: 12 Tamamlayıcı Tarif