Bazı yiyeceklerin testosteron düzeylerini azaltabileceğini duymuş olabilirsiniz. Belki testosteron seviyenizi doğal yollarla düşürmeyi umuyorsunuz veya belki de testosteronunuzu desteklemek veya artırmak istiyorsunuz. Bazı araştırmalar, yüksek miktarda belirli gıdaların bazı insanlarda testosteronu düşürebileceğini öne sürüyor. Ancak bu gıdaların çoğunun, testosteron düzeylerini düşürüp düşüremeyeceklerinin netleşmesi için daha fazla araştırılması gerekiyor. İşte, sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre testosteronu düşüren besinler:
Çoğu bitkisel yağ, yüksek düzeyde çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Çoklu doymamış yağlar sağlıklı bir yağ kaynağı olabilse de, yüksek miktarlarda çoklu doymamış yağlar daha düşük testosteron seviyeleriyle ilişkilidir. 2019'da yapılan bir araştırmada hipogonadizmli erkekler incelendi; bu da testislerinin düzgün çalışmadığı anlamına geliyor. Çoklu doymamış yağ asitleri bakımından yüksek diyetlerin serum testosteron üretimini azalttığını buldu.
Çoğunlukla işlenmiş gıdalarda bulunan trans yağların genellikle insan sağlığına zararlı olduğu düşünülmektedir. Bu özellikle endüstriyel trans yağlar veya kısmen hidrojene yağlar olarak da bilinen yapay trans yağlar için geçerlidir. 2017 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, yağ asidi alımının 209 sağlıklı erkeği nasıl etkilediğini gözlemledi. Araştırmacılar, yüksek miktarda trans yağ asidi alımının düşük testosteron seviyeleriyle ilişkili olduğunu buldu.
Yüksek miktarda şeker testosteron seviyenizi etkileyebilir. 2018 yılında yapılan bir araştırma, yaşları 20 ile 39 arasında değişen erkekleri inceledi. Çok miktarda şekerli içecek içenlerin testosteron düzeylerinin düşük olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldu. Bununla birlikte, bu katılımcıların çoğunun vücut kitlesi de daha yüksekti ve bu da testosteron düzeylerini etkileyebiliyordu. Yakın zamanda yapılan araştırmalara ilişkin bir başka inceleme, yüksek kalorili, yüksek şekerli diyetler ile erkeklerde düşük testosteron düzeyleri arasında bir bağlantı buldu.
2018 yılında yapılan bir araştırma, özellikle ekmek ve hamur işleri gibi yüksek miktarda unlu mamul tüketen erkeklerin düşük testosteron düzeylerine sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğu sonucuna varmıştır. Süt ürünleri ve tatlılar da düşük testosteron seviyeleriyle ilişkilendirildi. Ancak şekerde olduğu gibi vücut yağının aracılık rolü oynayıp oynamadığı açık değildir.
Soya, östrojene benzer şekilde çalışan bitki kaynaklı maddeler olan fitoöstrojenler açısından zengindir. 2005 yılındaki daha eski bir araştırmada 35 erkeğe bakılmıştı. 57 gün boyunca soya proteini içmenin testosteron düzeylerinde azalmaya neden olduğu bulundu. Ancak bu oldukça küçük bir çalışmaydı. Fareler üzerinde yapılan başka bir çalışma, fitoöstrojen tüketmenin testosteron seviyelerini azalttığını buldu. 2009'da yapılan 15 çalışmanın daha eski bir incelemesi, soya tüketmenin erkeklerde testosteron düzeyleri üzerinde hiçbir etkisi olmadığı sonucuna vardı.
Keten tohumu, testosteron seviyelerini düşürebilecek lignanlar açısından zengindir. Lignanlar testosterona bağlanır ve onu vücuttan atabilir. 2001 yılında yapılan eski ve küçük bir çalışmada, prostat kanseri olan 25 erkek, keten tohumu takviyesi kullanırken genel yağ alımlarını azalttı. Bu kombinasyon testosteron seviyelerini önemli ölçüde düşürdü. Keten tohumunun testosteron düzeylerini düşürüp düşüremeyeceğini açıklığa kavuşturmak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Ceviz ve fındık, globulin (SHBG) adı verilen bir maddenin üretimini artırıyor gibi görünüyor. SHBG testosteron ve diğer hormonları vücudunuza taşır. Daha yüksek miktarda SHBG vücutta daha düşük serbest testosteron seviyelerine neden olur.
Aşırı alkol tüketimi birçok sağlık tehlikesiyle ilişkilidir. 2019'da yapılan bir inceleme, aşırı alkol tüketen erkeklerin testosteron düzeylerinin daha düşük olduğunu buldu. Bunun nedeni alkolün testosteron üretimini etkilemesi olabilir. İlginç bir şekilde, 2002 yılında yapılan daha eski bir çalışma, akut alkol zehirlenmesinin erkeklerde testosteron düzeylerinin azalması ve kadınlarda testosteron düzeylerinin artmasıyla ilişkili olduğunu buldu.
2010 yılında 42 kadının katıldığı daha eski bir araştırma, 30 günlük bir süre boyunca günde iki kez nane çayı içmenin testosteron düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğünü gösterdi. İlginçtir ki, başka bir çalışmada araştırmacılar PKOS'lu farelere 20 gün boyunca her gün nane yağı uyguladılar. Testosteron seviyelerini düşürdü.
Meyan kökü, sıklıkla çay olarak tüketilen başka bir bitkidir. Testosteron seviyelerini düşürebilir. 28 çalışmanın gözden geçirilmesi, meyan kökü kökünün zayıf anti-androjen özelliklere sahip olduğunu ve genel olarak doğumda kadın olarak atanan kişilerde ve doğumda erkek olarak atanan kişilerde sağlıklı hormonal fonksiyonu desteklediğini buldu.
Şunlara da göz atın;