Tereyağı ile Yoğurt Nasıl Mayalanır?
Tereyağı ile yoğurt mayalanır mı? Yoğurt mayalarken neden içine tereyağı eklenir? İşte, yoğurdun taş gibi tutması için tereyağı ile yoğurt mayalama teknikleri:

Yoğurt, besin değeri yüksek olan, içinde canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Sütün mayalanması ile elde edilen yoğurt, marketlerde hazır paketler halinde satılır. Ancak özellikle pandemi ile birlikte evde yoğurt yapma oranı her geçen gün artış göstermektedir. Ev yapımı yoğurtlar hem daha sağlıklı, hem de daha lezzetlidir. Ancak bazı durumlarda tadı ekşi olabilir ve kıvamında bazı sorunlar görülebilir. Tam da bu yüzden, eskiden köylerde sık sık kullanılan bir tekniği sizlerle paylaşmak istiyoruz. İşte, tereyağı ile yoğurt mayalama rehberi:

Tereyağı ile Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Daha önce hiç duymadıysanız, tereyağı ile yoğurt mayalamak size ilginç gelebilir. Eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan bu yöntem, yoğurdun taş gibi bir kıvamda olmasını sağlar. Ayrıca ekşimsi tadı yoktur ve daha uzun süre muhafaza edilir. 

Malzemeler; 5 litre çiğ süt, 1 yemek kaşığı tereyağı

  1. Öncelikle günlük alınmış taze çiğ sütü uygun bir tencereye alın ve ocakta pişmeye bırakın.
  2. Süt kaynamaya başladığında, kısık ateşe alın.
  3. Ortalama 30-35 dakika kadar daha kaynatın.
  4. Süt piştikten sonra, ocaktan alın ve oda sıcaklığında bekletin.
  5. Süt yeterince bekledikten sonra, serçe parmağınızı içine sokup 7'ye kadar sayın. Eğer parmağınız sıcaklığa dayanabilecek durumdaysa, süt mayalanmaya hazır demektir.
  6. Sütün üzerinde oluşan kaymağı alıp buzlukta saklayabilirsiniz.
  7. Mutfak tezgahına ufak borcam, cam kavanoz ve büyük bir tencere alın.
  8. Kavanozun içine 1 çay kaşığı, borcama 1 tatlı kaşığı, tencereye ise yarım yemek kaşığı tereyağı ekleyin.
  9. Sütten kepçe ile alıp borcam, kavanoz ve tencere aktarın. Karıştırarak tereyağının erimesini sağlayın.
  10. Borcam, kavanoz ve tenceredeki sütü, normal süt tenceresine aktarıp yavaş yavaş karıştırın.
  11. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın. Tencerenin etrafını bir bez yardımıyla güzelce sarın.
  12. Sütü, bu şekilde 4 saat mayalanmaya bırakın.
  13. 4 saatin sonunda tencereyi buzdolabına koyun ve kapağını kapatmadan 2 saat daha bekletin.
  14. Daha sonra kapağını kapatarak buzdolabında muhafaza edin.
  15. Yoğurdunuz yeterince katılaştıktan sonra, yemeklerin yanında çıkartarak afiyetle yiyebilirsiniz.
  16. Kullanacağınız tereyağının doğal ve taze olmasına özen gösterin.

Yoğurdun Taş Gibi Olması İçin Ne Yapmalıyız?

Yağ oranı düşük olan pastörize sütler, geç mayalanır. Bu da istediğiniz kıvama ulaşmanızı engeller. Bu yüzden günlük çiğ süt kullanmanız veya yağ oranı yüksek olan keçi ve koyun sütleri kullanmanız daha sert yoğurtlar elde etmenizi sağlar. Manda sütü de, yoğurt yapımında kullanabileceğiniz sütlerden biridir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Fırında yoğurt nasıl mayalanır?
  2. Yoğurt mayalarken yapılan hatalar nelerdir?
  3. Yoğurtlu salata tarifleri
  4. Yoğurtlu meze tarifleri
  5. Bozuk yoğurt nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

25 Aralık 2024 Masterchef: 4. Ceketi Kim Kazandı?
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?