Teppanyaki Nedir, Nasıl Uygulanır?
Japon mutfağında yaygın olarak kullanılan teppanyaki, aslında bir pişirme yöntemidir. Peki, günümüzde Asya restoranlarında popüler olan teppanyaki nasıl uygulanır? İşte, teppanyaki yöntemi hakkında merak edilenler:

Teppanyaki, Japon mutfağında demir döküm tava kullanılarak yapılan yemeklerin genel adıdır. Demir tabak anlamına gelen ''teppan'' ve az yağda pişirilmiş anlamına gelen ''yaki'' kelimesinin birleşiminden oluşur. Monjayaki, yakisoba, okonomiyaki gibi yemekler, teppanyaki yöntemiyle pişirilir. Yemeklerin üstü açık demir ızgaralarda pişirildiği bu yöntem, 400 yıl önce samuray avcılık geleneği ile başlamıştır. Pişirme işlemi hızlı ve ateşli bir gösteri şeklindedir. Teppanyaki restoranlarında misafirler ızgaranın çevresine oturur ve yiyeceklerin pişirilmesini şefin gösterişi eşliğinde izlerler. 

Teppanyaki Ekipmanları Nelerdir?

  1. Hibachi, kömürlü mangal ocağıdır. Taşınabilen kömür mangalı, yemeklerin pişirilmesi için kullanılır. Modern teppanyaki ızgaraları, daha çok propan ile ısıtılır ve düz yüzeylere sahiptir. Hibachi ve günümüzdeki ızgaralar birbiriyle sık sık karıştırılır. 
  2. Flattop grill, yuvarlak ocağın üzerine koyulan, çelik bir parçadan oluşan, küçük ve yuvarlak grilldir. 
  3. Spatula, Teppanyi şeflerinin en önemli silahı, spatuladır. El becerisi güçlü olan şefler, tablanın üzerindeki birçok yemeği aynı anda pişirir ve müşterilere görsel bir şölen sunar. Şeflerin müşterilerin önünde olması ve etkileşim olması, hem samimi, hem de hoş bir atmosfer sunar. Bu yüzden Japonya'daki teppanyaki restoranları, genellikle oldukça kalabalıktır. 

Teppanyaki ile Ne Yapılır?

  1. Batı tarzı teppanyakide, et, deniz tarağı, karides, ıstakoz, tavuk ve sebzeler yaygın olarak kullanılır. Pişirme işleminde soya yağı tercih edilir.
  2. Japon tarzı teppanyakide, erişte, doğranmış et veya deniz ürünleriyle tatlandırılmış lahana kullanılır. Restoranlarda genellikle kobe eti kullanılır. Yemekler, bitkisel veya hayvansal yağda pişirilir. 
  3. Kabak, sarımsak kızartması, kızarmış pirinç, mung fasulyesi filizi gibi yan ürünler, ana yemeğin yanında sunulur. Yemeklerin yanında soya sosu verilir. 

Günümüzde teppanyaki mutfağına en çok rastlanan yer Amerika'dır. Bu restoranlar, ''hibachi'' veya ''Japon steakhouse'' ismiyle bilinir. Kuzey Amerika'da sebzelerle bezenmiş biftek ve diğer etlerle pişirilen teppanyaki yaygındır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Hangi yemek nasıl pişirilir?
  2. Fransız mutfağından temel pişirme yöntemleri
  3. Tütsüleme yöntemi nedir?
  4. Baking tekniği nasıl uygulanır?
  5. Grilling tekniği nasıl uygulanır?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı