Teff Ununun Faydaları Nelerdir?
Etiyopya'nın geleneksel tahıl kaynağı olarak bilinen teff unu, glütensiz beslenenlerin tercih ettiği un çeşitlerinden biridir. Peki, teff ununun faydaları nelerdir? İşte, teff ununun faydaları ve besin değerleri:

Kuzey Etiyopya menşeili olan teff unu, teff bitkisinin tohumlarından elde edilir. Yıllık ekimi sınırlı olduğu için değerli bitkiler sınıfında yer alan bu un, glütensizdir. Ülkenin temel gıdaları arasında sayılır. Buğdaya alternatif olan teff unu, son yıllarda dünya çapında tüketilmeye başlanmıştır. 

Teff Nedir?

Binlerce yıl önce ortaya çıktığı düşünülen teff, Etiyopya ve Eritre topraklarında yetişir. Kuraklığa dayanıklı olan bu bitkinin açık ve koyu çeşitleri vardır. Dünyanın en küçük tahılı olarak bilinen teffin tadı, fındık aromalarına benzetilir. Hatta bazı çeşitleri tatlı olma eğilimindedir. Glüten içermediği için, Batı ülkelerde popülaritesi artmıştır.

Teff Ununun Faydaları Nelerdir?

  1. Glüten, hamura elastik dokusunu veren buğday ve diğer bazı tahıllardaki bir protein grubudur. Bununla birlikte, bazı insanlar çölyak hastalığı adı verilen otoimmün bir durum nedeniyle glüten yiyemezler. Teff unu doğal olarak glüten içermediğinden buğday ununa mükemmel bir glütensiz alternatiftir.
  2. Teff, diyet lifi bakımından zengindir. Buğday ve pirinç unu sadece 2,4 gram lif içerirken, teff ununda bu miktar 12,2 gramdır. 
  3. Teff'in, kırmızı kan hücreleri aracılığıyla vücudunuza oksijen taşıyan temel bir mineral olan demir açısından son derece yüksek olduğu söylenir. Aslında, bu tahılın alımı hamile kadınlarda azalan anemi oranlarıyla bağlantılıdır ve bazı kişilerin demir eksikliğinden kaçınmasına yardımcı olabilir.
  4. Teff ununun ortalama glisemik indeksi 57'dir. Yani, kan şekerinde ani yükselmelere neden olmaz. Bu yüzden kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olabilir. Ancak diyabet hastaları, küçük porsiyonlarda tüketmelidir.
  5. Teff unu, bitkisel protein kaynağıdır.
  6. Teff, yağ yakımını hızlandırarak kilo verme sürecine destek olur.

Teff Ununun Besin Değerleri

100 gram teff unu şunları içerir;

  1. Kalori: 366 kcal
  2. Protein: 12 gram
  3. Lif: 12,2 gram
  4. Yağ: 3,7 gram
  5. Karbonhidrat: 70,7 gram
  6. Demir: Günlük ihtiyacın %37'si
  7. Kalsiyum: Günlük ihtiyacın %11'i

Diğer tahıllarla karşılaştırıldığında teff iyi bir bakır, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez, çinko ve selenyum kaynağıdır. Ek olarak, vücudunuzdaki proteinin yapı taşları olan tüm gerekli amino asitleri içeren mükemmel bir protein kaynağıdır.

Teff Unu Nasıl Kullanılır?

  1. Teff unu çok küçük olduğu için, tam tahıl olarak kullanılır.
  2. İsteğe göre öğütülebilir ve un haline dönüştürülebilir.
  3. Maya ile fermente edilerek mayalı hamur işlerinde kullanılabilir.
  4. Ekmek, makarna gibi normal unun kullanıldığı birçok tarifte kullanılabilir.
  5. Krep, kurabiye, kek ve ekmek yapımında tercih edilir. 

Teff Ununun Zararı Var Mı?

Teff unu üretiminin şu anda sınırlı olduğu göz önüne alındığında, diğer glütensiz unlardan daha pahalıdır. Çölyak hastalığınız varsa glüten içeren herhangi bir ürün olmadan saf teff kullanılmasını sağlamalısınız. Teff unu tüketirken aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

Not: Kronik hastalığı olanlar, hamileler ve emziren anneler, teff unu kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Nohut ununun faydaları nelerdir?
  2. İrmik unu nedir?
  3. Siyez unu nasıl kullanılır?
  4. Pirinç unu nasıl yapılır?
  5. Yulaf unu nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı