Taze Yeşillikler Yıkamadan Saklanır Mı?
Meyve ve sebzelerimizi seven bizler, günde beş tane yemenin önemli olduğunu ve her tür taze ürünü tüketmeden önce yıkamanın, kendimizi patojenlerden korumanın en iyi yolu olduğunu biliriz. Peki saklarken yıkmalı mı yoksa yemeden önce mi yıkanmalı:

Meyve ve sebzelerimizi seven bizler, günde beş tane yemenin önemli olduğunu ve her tür taze ürünü tüketmeden önce yıkamanın, kendimizi patojenlerden korumanın en iyi yolu olduğunu biliriz. Yüzeylerde ve yarıklarda gizleniyor olabilir. Hastalık Kontrol Merkezleri bize meyve ve sebzelerimizi tüketmeden önce akan su altında yıkamamız gerektiğini hatırlatsa da bunu yapmanın doğru zamanı ve doğru yolu olup olmadığını merak edebilirsiniz.

İçgüdü bize ürünlerimizi iyice durulamamız için en iyi zamanın, çapraz kontaminasyonu önlemek için yiyeceklerimizi eve getirdiğimiz an olduğunu söyleyebilir, ancak aslında bunu yaparak kendimize veya yapraklı yeşilliklerimize herhangi bir iyilik yapmıyoruz. Ürünleri tüketilmeden çok önce yıkamak, yalnızca kendimizi gıda zehirlenmesi olasılığına maruz bırakmanın bir yolu değil, aynı zamanda salata yeşilliklerimizin daha çabuk bozulmasını da sağlıyoruz ve bunun bir nedeni var.

Aşırı Nem, Taze Yapraklı Yeşillikler İçin Kötüdür

Süpermarketlerde satılan pek çok yeşillik poşetlenir ve mühürlenir, bu da zamanından önce bozulmalarını önlemeye yardımcı olur. Ambalaj yeşilliklerin çok nemli veya çok kuru olmasını ve yeşilliklerin daha hızlı çürümesine neden olabilecek etilene maruz kalmasını önler. Bu renksiz gazdan kaçınmak zordur çünkü elma ve muz gibi diğer yaygın meyveler olgunlaştıkça yayılır. Yapraklı yeşillikler etilen ile temas ettiğinde daha çabuk yaşlanır ve bozulur.

Etilen maruziyetini önlemek, ürünlerimizi yemeye hazır olana kadar kapalı tutmamızın tek nedeni değildir. Sebzelerimizi yıkarken dikkatli olmamıza rağmen, muhtemelen onları düzgün bir şekilde kurutmuyor olabilirsiniz. Tüm bu ekstra nem, bakteriyel büyümeyi teşvik eden koşullar yaratacak ve özellikle yıkama, sebzelerimizde bulunabilecek tüm patojenleri zaten ortadan kaldırmadığı için yeşilliklerin daha hızlı çürümesine neden olacaktır.

Yapraklı yeşilliklerinizi saklamadan önce yıkamanız gerekiyorsa, fazla nemi uzak tutmak için kağıt havlu gibi emici bir malzemeye sararak düzgün bir şekilde kuruttuğunuzdan emin olun. Ayrıca yeşilliklerinizi dikkatlice inceleyerek ve kahverengi görünen parçaları çıkararak ve ardından yıkanmış yeşilliklerinizi kapalı bir plastik torba veya kutuda saklayarak çürümeye karşı koruyabilirsiniz.

Yeşillikleri nemsiz ve serin ortamda muhafaza ettikten sonra hemen tüketmeden önce yıkayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Yeşillikler buzdolabında nasıl saklanmalı?
  2. Yeşil smoothie nasıl yapılır?
  3. Pancar yeşilliklerinin tadı nasıldır?
  4. Hardal yeşillikleri nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı