Tavuk, hemen hemen her şeyle eşleştirilebilen iştah açıcı, kolay bir yemektir. Az pişmiş veya çiğ tavuk yemek inanılmaz derecede tehlikelidir ve sizi çok hasta edebilir, bu nedenle yemeğinizin ne zaman güvenli olduğunu bilmek önemlidir. Bir termometre kullanmak ve tavuğunuzu incelemek, güvenli, sağlıklı ve lezzetli yiyecekler tükettiğinizden emin olmanın kesin bir yoludur. Piştiği nasıl anlaşılır sizler için anlattık. İşte, tavuğun piştiği nasıl anlaşılır:
Termometre Kullanmak
- Bir et termometresi seçin. Doğru termometreyi satın almak, pişirme işleminizi çok daha kolay hale getirebilir. En doğru okumayı elde etmek için dijital et termometresi en iyisidir, ancak analog termometre de kullanılabilir.
- Donma sıcaklığını okuyarak termometrenizi kalibre edin. Büyük bir sürahiyi buz ve soğuk musluk suyuyla doldurun ve buz eşit şekilde dağılana kadar iyice karıştırın. Termometrenizi buz/su karışımı sürahisine yerleştirin ve 30 saniye veya sıcaklık okuması bir rakamda kalana kadar bekleyin. Termometre okumanızı 0 °C kalana kadar ayarlayın.
- Tavuğun en kalın kısmını bulun. Etin en kalın kısmının sıcaklığını test etmek, sadece ince kısımların değil, tüm tavuk parçanızın pişmesini sağlar. Tavuğun hangi bölgesinde en çok et olduğunu belirleyin, genellikle parçanın merkezine doğru.
- Termometrenizi yerleştirin. Termometreyi tavuğun en kalın kısmına saplayın, termometrenin ucunun parçanın ortasına yakın olduğundan emin olun. Yaklaşık 30 saniye veya termometre okumanız sabitlenene kadar bekleyin.
Görsel İpuçlarını Fark Etmek
- Pişirildiğinden emin olmak için etin sertliğini test edin. Pişirirken tavuk nemini kaybeder ve sıkılaşır. Çiğ tavuk, lastik gibi veya titrek bir his verirken, pişmiş tavuk, sert hissetmeli ve dokunuşunuzdan geri dönmelidir.
- Tavuğunuzun hazır olup olmadığını test etmek için beyaz/berrak meyve suyu olup olmadığını kontrol edin. Pişirirken, genellikle tavuğunuzun pişirildiği tavada veya tabakta su birikir. Pişmiş tavuk suyu beyaz/berrak bir renk alırken, pişmemiş tavuk suyu daha pembe olacaktır.
- Pişip pişmediğini görmek için tavuğunuzun küçülüp küçülmediğini belirleyin. Pişmemiş tavuk, pişirme işlemi sırasında dışarı atılan çok fazla nem tutar. Et ayrıca pişirme sırasında büzülme eğilimindedir çünkü kas lifleri kasılır. Pişmiş tavuk parçanız, başladığınız pişmemiş tavuk parçasından biraz daha küçük olacaktır.
- Tavuğunuzun pişip pişmediğini anlamak için beyaz et rengi arayın. Çiğ veya az pişmiş tavuğun pembe bir tonu vardır. Tavuğunuzun en kalın yerini keserek ve rengine bakarak tavuğunuzun daha fazla pişirme süresine ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Pişmiş tavuğun içi beyaz, pembemsi bir renk tonu olmayacak ve dışı altın kahverengi olacaktır.
Şunlara da göz atın;
- Tavuk yemekleri
- Tavuk suyu nasıl saklanır?
- Tavuk taşlık nasıl pişirilir?
- Tavuk nasıl tekrar pişirilir?