Tatlıların İçinde Yumurta Neden Kokar?
Yumurta hem tek başına, hem de tatlıların içinde kullanılan besinlerden biridir. Peki, tatlıların içinde yumurta neden kokar? İşte, tatlının içindeki yumurtanın kokma nedenleri:

Tatlıların içinde kullandığınız yumurtalar, garip kokularıyla sizi yemek yemekten soğutuyorsa bir sebebi var demektir. Yumurta kokusu, kimi insanlar için çok rahatsız edici bir kokuya dönüşebilir. Özellikle tatlı yapımında kullanılan yumurtaların kokusu daha ağır bir şekilde ortaya çıkar. Bu da yiyeceğiniz tatlının lezzetini azaltan unsurlardan biridir. 

Yumurta Kokusu Neden Olur?

Tatlıların içine eklenen yumurtaların kokmasındaki en büyük sebep, yumurtaların bayat olmasıdır. Çünkü yumurta bayatlaştıkça rengi farklılaşır ve kötü bir koku ortaya çıkar. Bu yüzden kullanacağınız yumurtanın bayat olmamasına çok dikkat edin.

İkinci neden ise, yumurtaların hatalı bir şekilde pişirilmesidir. Tarifte verilen adımları doğru takip etmiyorsanız, yani yumurtayı az veya çok pişiriyorsanız, kokuyu daha fazla hissetmeniz muhtemeldir. Protein bakımından zengin olan yumurtaların içinde sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldıkça reaksiyonlar oluşur ve sülfür gazı açığa çıkar. Sülfür gazı, yumurtanın normale oranda daha fazla kokmasına yol açar. Tatlı yapımında yumurta doğru ısıda değilse de, koku oluşumu kaçınılmaz olur. Özellikle yumurtanın oda sıcaklığında olması gerektiği belirtiliyorsa, tarife başlamadan önce yumurtaları çıkartıp ısısını dengelemeniz gerekir.

Yumurta Kokusu Nasıl Azaltılır?

  1. Öncelikle ilk başta söylediğimiz gibi kullanacağınız yumurtanın taze olduğundan emin olun. 
  2. Çok yumurtalı bir tarif uyguluyorsanız, pişirme süresine ve tarif adımlarına uymaya özen gösterin.
  3. Haşlanmış yumurta yaparken, suyu önceden kaynatın. Bu sayede yumurtaların uzun süre ısıya temas etmesini engellemiş olursunuz. 
  4. Tatlı yaparken yumurtanın beyaz ve sarılarını ayrı ayrı kullanın. Birbirine karışmamasına çok dikkat edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Yumurtasız tatlı tarifleri
  2. Peynirli tatlı tarifleri
  3. Havuçlu tatlı tarifleri
  4. Cevizli tatlı tarifleri
  5. Antep fıstıklı tatlı tarifleri

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Magnezyum İçeren Besinler: Magnezyum Deposu 10 Besin
Taste Atlas'a Göre Dünyanın En İyi 10 Sosu
Liçi Meyvesi Nedir, Nasıl Yenir?
Orfoz Balığı Yenir Mi?
Bağırsak Gazına Ne İyi Gelir?
20 Ekim 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Açıklandı!