Soslar, yemeklere lezzet katmak, dokusunu zenginleştirmek ve sunumu güzelleştirmek için kullanılan karışımlardır. Mutfağın vazgeçilmez unsurları olan soslar, hem geleneksel hem de modern mutfaklarda geniş bir yelpazede yer alır. Çeşitli malzemelerle yapılabilen soslar, genellikle et, sebze, makarna, salata, deniz ürünleri ve hatta tatlılarla birlikte servis edilir. İşte, Taste Atlas'a göre dünyanın iyi sosları:
Dünyanın en iyi sosları listesinin ilk sırasında Meksika mutfağından mole sosu yer alıyor. Meksika'nın ulusal soslarından biri olan mole, geleneksel olarak Meksika acı biberlerinin havanda ezilmesiyle hazırlanır. İsteğe göre sebze, meyve, baharat, tohum ve kuruyemişlerle lezzetlendirilir.
Bakınız; Mole sosu tarifi
İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan marinara sosu, domates bazlı bir sostur. Domates, zeytinyağı, soğan, sarımsak ve otlarla hazırlanan bu sos, zeytin, kapari ve baharatlarla zenginleştirilebilir. Spagetti, erişte, et ve balık yemeklerinde yaygın olarak kullanılır.
Bakınız; Marinara sosu tarifi
Endonezya mutfağıyla özdeşleşen sambal sosu, karides ezmesi, sarımsak, zencefil, palmiye şekeri, yeşil soğan ve limon suyunun acı biberle karıştırılmasıyla elde edilir. Sebze, balık ve tavuk yemeklerinde kullanılan bu sos, acı bir tada sahiptir.
Bakınız; Sambal sosu tarifi
Çin mutfağıyla özdeşleşen tatlı ve ekşi sos, aynı zamanda tang cu olarak da bilinir. Pirinç sirkesi ve şekerin kombinasyonlarından oluşan sos, balık, et ve sebze yemeklerinin yanında kullanılır.
Listenin 5. sırasında yer alan bu sosun kökeni, İtalya'nın Cenova şehrine dayanır. Fesleğen, çam fıstığı, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlanan bu sos, havan ve tokmak ile hazırlanır. Genellikle makarnanın yanında servis edilir.
Bakınız; Pesto sos tarifi
Fransız mutfağının beş ana sosundan biri olan hollandez sos, dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılır. Yumurta sarısı, tereyağı ve limon suyu karışımından oluşan sosun kökeni çok eskilere dayanır. Genellikle balık ve buharda pişirilmiş sebzelerin yanında servis edilir.
Bakınız; Hollandez sos tarifi
İtalyan mutfağıyla özdeşleşen bu sos, domates, pecorino romano peyniri ve zeytinyağı karışımından oluşur. İsmini Amatrice kasabasından alan sos, makarna yapımında kullanılır.
Listenin 8. sırasını Arjantin mutfağından chimichurri sos alıyor. Maydanoz, kekik, sarımsak, ayçiçek yağı ve kırmızı biber karışımından oluşan bu sos, canlı yeşil bir renge sahiptir. Genellikle dana biftek, kuzu eti, tavuk, balık ve örnek yemeklerinin yanında kullanılır.
Bakınız; Chimichurri nedir?
Yunan cacığı olarak bilinen tzatziki, süzme yoğurt, sarımsak, dereotu ve nane karışımından oluşur. Basit bir yapılışa sahip olan sos, her zaman soğuk bir şekilde servis edilir. Pide ekmeğiyle birlikte sunulur. Özellikle et yemeklerinin yanında meze olarak sunulur.
Bakınız; Tzatziki tarifi
Fransız mutfağıyla özdeşleşen aioli sosu, sarımsak, yağ, yumurta sarısı karışımından oluşur. Mayonez ile benzer bir dokuya sahiptir. Balık, et yemekleri, salata ve sebze yemekleri ile birlikte servis edilir.
Listenin geri kalanına bakacak olursak;
Şunlara da göz atın;