Taste Atlas'a Göre Dünyanın En İyi 10 Sosu
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
23 Tarif       24 Takipçi
Taste Atlas, dünya mutfaklarında kendine yer edinen en lezzetli sosları paylaştı. Listede Türkiye'den bir sos var. İşte, Taste Atlas'a göre dünyanın en iyi 10 sosu:

Soslar, yemeklere lezzet katmak, dokusunu zenginleştirmek ve sunumu güzelleştirmek için kullanılan karışımlardır. Mutfağın vazgeçilmez unsurları olan soslar, hem geleneksel hem de modern mutfaklarda geniş bir yelpazede yer alır. Çeşitli malzemelerle yapılabilen soslar, genellikle et, sebze, makarna, salata, deniz ürünleri ve hatta tatlılarla birlikte servis edilir. İşte, Taste Atlas'a göre dünyanın iyi sosları:

  1. Mole Sos

Dünyanın en iyi sosları listesinin ilk sırasında Meksika mutfağından mole sosu yer alıyor. Meksika'nın ulusal soslarından biri olan mole, geleneksel olarak Meksika acı biberlerinin havanda ezilmesiyle hazırlanır. İsteğe göre sebze, meyve, baharat, tohum ve kuruyemişlerle lezzetlendirilir. 

Bakınız; Mole sosu tarifi

  1. Marinara Sos

İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan marinara sosu, domates bazlı bir sostur. Domates, zeytinyağı, soğan, sarımsak ve otlarla hazırlanan bu sos, zeytin, kapari ve baharatlarla zenginleştirilebilir. Spagetti, erişte, et ve balık yemeklerinde yaygın olarak kullanılır.

Bakınız; Marinara sosu tarifi

  1. Sambal

Endonezya mutfağıyla özdeşleşen sambal sosu, karides ezmesi, sarımsak, zencefil, palmiye şekeri, yeşil soğan ve limon suyunun acı biberle karıştırılmasıyla elde edilir. Sebze, balık ve tavuk yemeklerinde kullanılan bu sos, acı bir tada sahiptir.

Bakınız; Sambal sosu tarifi

  1. Sweet and Sour

Çin mutfağıyla özdeşleşen tatlı ve ekşi sos, aynı zamanda tang cu olarak da bilinir. Pirinç sirkesi ve şekerin kombinasyonlarından oluşan sos, balık, et ve sebze yemeklerinin yanında kullanılır. 

  1. Pesto Genovese

Listenin 5. sırasında yer alan bu sosun kökeni, İtalya'nın Cenova şehrine dayanır. Fesleğen, çam fıstığı, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlanan bu sos, havan ve tokmak ile hazırlanır. Genellikle makarnanın yanında servis edilir.

Bakınız; Pesto sos tarifi

  1. Hollandez

Fransız mutfağının beş ana sosundan biri olan hollandez sos, dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılır. Yumurta sarısı, tereyağı ve limon suyu karışımından oluşan sosun kökeni çok eskilere dayanır. Genellikle balık ve buharda pişirilmiş sebzelerin yanında servis edilir.

Bakınız; Hollandez sos tarifi

  1. Amatriciana

İtalyan mutfağıyla özdeşleşen bu sos, domates, pecorino romano peyniri ve zeytinyağı karışımından oluşur. İsmini Amatrice kasabasından alan sos, makarna yapımında kullanılır.

  1. Chimichurri

Listenin 8. sırasını Arjantin mutfağından chimichurri sos alıyor. Maydanoz, kekik, sarımsak, ayçiçek yağı ve kırmızı biber karışımından oluşan bu sos, canlı yeşil bir renge sahiptir. Genellikle dana biftek, kuzu eti, tavuk, balık ve örnek yemeklerinin yanında kullanılır.

Bakınız; Chimichurri nedir?

  1. Tzatziki

Yunan cacığı olarak bilinen tzatziki, süzme yoğurt, sarımsak, dereotu ve nane karışımından oluşur. Basit bir yapılışa sahip olan sos, her zaman soğuk bir şekilde servis edilir. Pide ekmeğiyle birlikte sunulur. Özellikle et yemeklerinin yanında meze olarak sunulur. 

Bakınız; Tzatziki tarifi

  1. Aioli

Fransız mutfağıyla özdeşleşen aioli sosu, sarımsak, yağ, yumurta sarısı karışımından oluşur. Mayonez ile benzer bir dokuya sahiptir. Balık, et yemekleri, salata ve sebze yemekleri ile birlikte servis edilir.

Listenin geri kalanına bakacak olursak;

  1. 11. sırada beşamel sos
  2. 14. sırada bolonez sos
  3. 15. sırada tartar sos
  4. 16. sırada bearnez sos
  5. 17. sırada cacık
  6. 20. sırada avgolemono
  7. 32. sırada muhammara
  8. 41. sırada dömi glas sos yer alıyor.

Şunlara da göz atın;

  1. Kolay sos tarifleri
  2. Balık sosları
  3. Dip sos tarifleri
  4. Kahvaltılık sos tarifleri
  5. Cips sosları

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Magnezyum İçeren Besinler: Magnezyum Deposu 10 Besin
Taste Atlas'a Göre Dünyanın En İyi 10 Sosu
Liçi Meyvesi Nedir, Nasıl Yenir?
Orfoz Balığı Yenir Mi?
Bağırsak Gaz��na Ne İyi Gelir?
20 Ekim 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Açıklandı!