Tarçın Elması (Graviola) Nedir, Faydaları Nelerdir?
Tarçın elması adıyla da bilinen graviola nedir? Tarçın elmasının faydaları nelerdir ve nasıl tüketilir? İşte, güçlü antioksidan özellikleriyle bilinen tarçın elmasının faydaları ve kullanımı hakkında merak edilenler:

Annona cinsine bağlı bir bitki türü olan tarçın elması, graviola veya guanabana gibi isimlerle de biliniyor. Çerimoya meyvesiyle aynı aileden gelen tarçın elması, tropikal iklimin görüldüğü yerlerde yetişiyor. Yeşil renkli dikenli dış kabuğu, meyvenin kurak havalara karşı dayanıklı olmasını sağlıyor. Sulu ve tatlı olan bu meyve, hem çiğ olarak, hem de suyu sıkılarak tüketilebiliyor. Tarçın elması, lezzetli tadı ve etkileyici faydaları ile popüler olan bir meyvedir. Aynı zamanda besin açısından da oldukça yoğundur ve çok az kalori karşılığında iyi miktarda lif ve C vitamini sağlar.

Tarçın Elmasının Besin Değerleri

Bu meyvenin tipik bir porsiyonu kalorisi düşük olmasına rağmen lif ve C vitamini gibi çeşitli besin maddeleri bakımından yüksektir. 100 gramlık tarçın elması şunları içerir;

  1. Kalori: 66 kcal
  2. Protein: 1 gram
  3. Karbonhidrat: 16,8 gr
  4. Lif: 3,3 gr
  5. C vitamini: Günlük ihtiyacın %34'ü
  6. Potasyum: Günlük ihtiyacın %8'i
  7. Magnezyum: Günlük ihtiyacın %5'i

Tarçın elması, ayrıca az miktarda niasin, riboflavin, folat ve demir içerir.

Tarçın Elmasının Faydaları Nelerdir?

  1. Tarçın elmasının bildirilen faydalarının çoğu, yüksek antioksidan içeriğinden kaynaklanır. Bazı araştırmalar antioksidanların kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi çeşitli hastalıkların riskini azaltmada rol oynayabileceğini gösteriyor. Bir test tüpü çalışması, graviolanın antioksidan özelliklerini inceledi ve serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı etkili bir şekilde koruma sağlayabildiğini buldu.
  2. Her ne kadar çoğu araştırma şu anda test tüpü çalışmaları ile sınırlı olsa da, bazı çalışmalar tarçın elmasının potansiyel olarak kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olabileceğini buldu. Ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
  3. Antioksidan özelliklerine ek olarak, bazı çalışmalar tarçın elmasının güçlü antibakteriyel özellikler de içerebileceğini göstermektedir. Graviola, diş eti iltihabına, diş çürümesine ve maya enfeksiyonlarına neden olan türler de dahil olmak üzere birçok bakteri türünü etkili bir şekilde öldürmeyi başardı.
  4. Bazı hayvan çalışmaları, tarçın elması ve bileşenlerinin iltihapla mücadeleye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Enflamasyon, yaralanmaya karşı normal bir bağışıklık tepkisidir, ancak artan kanıtlar, kronik inflamasyonun hastalığa katkıda bulunabileceğini gösterir. Bir çalışmada tarçın elması ekstraktının farelerde şişliği %37'ye kadar azalttığını gösterdi.
  5. Bazı hayvan çalışmalarında tarçın otunun kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bir çalışmada, diyabetik sıçanlara iki hafta boyunca tarçın elması ekstresi enjekte edildi. Ekstraktı alanların kan şekeri düzeyleri, tedavi görmeyen gruba göre beş kat daha düşüktü.

Tarçın elması, çay olarak tüketildiğinde tansiyonu dengelemeye yardımcı olabilir.

Tarçın Elması Nasıl Yenir?

  1. Tarçın elmasının yeşil dikenli kabuklarını dikkatlice soyun. İçindeki beyaz kısmın çekirdeklerini çıkartın ve çiğ bir şekilde tüketin.
  2. Tarçın elmasını salata ve smoothielere ekleyebilirsiniz. 
  3. Tarçın elmasını katı meyve sıkacağından geçirerek içecek olarak tüketebilirsiniz.
  4. Tarçın elmasının kurutulmuş yapraklarını, sıcak suda 10 dakika demleyerek çay olarak tüketebilirsiniz. 
  5. Tarçın elmasını marmelat ve reçel yapımında da kullanabilirsiniz.

Önemli Not: Tarçın elmasını ilk kez tüketmeden önce, mutlaka doktorunuza danışın. Kronik hastalığı olanlar, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, tarçın elması tüketmeden önce doktora danışmalı, doktorun onay vermesi halinde tüketmelidir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Yaban turbunun faydaları nelerdir?
  2. Çerimoya neye iyi gelir?
  3. Rambutan meyvesi ne işe yarar?
  4. Ardıç meyvesinin faydaları nelerdir?
  5. Papaya neye iyi gelir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif