Sütlü Nuriye Tatlısının Adı Nereden Geliyor?
Hem adıyla, hem de tadıyla dillere destan olan sütlü nuriye, aslında soğuk baklavanın ilk versiyonu olarak kabul edilebilir. Peki, sütlü nuriye tatlısının ismi nereden geliyor? İşte, sütlü nuriyenin hikayesi:

Sütlü nuriye, baklavaya benzer bir görünümdedir. İçinde fıstık yerine file badem kullanılır. Şerbetle buluşturulan bu tatlı, aynı zamanda sütle ıslatılır. Diyarbakır ve Kocaeli mutfağıyla özdeşleşen sütlü nuriyenin tarihi ne yazık ki bilinmiyor. Ancak hem ismine, hem de kökenine dair bazı rivayetler mevcut. Gelin, bu rivayetlere birlikte bakalım.

1. Rivayet - İhtilal Tatlısı

İlk rivayete göre, sütlü nuriyenin kökeni 12 Eylül dönemine dayanıyor. Bir general aldığı baklavanın fiyatının çok yüksek olduğundan yakınarak dönemin belediye başkanı olan İsmail Hakkı Akansel'e bu konu hakkında şikayette bulunur. Bunun üzerine bayramdan iki gün önce baklavanın satış fiyatı için üst sınır belirlenir. Fakat belirlenen fiyat baklavanın maliyetini kurtarmadığı için, tatlıcılar daha uygun bir fiyatta tatlı yapmanın yollarını arar. Antep fıstığı yerine fındık kullanılarak maliyet düşürülmüş, süt eklenerek gramajı artırılmış. Böylece düşük maliyetli bir baklava yapmayı başarmışlar. Nejat Güllü, hem maliyeti düşük, hem de lezzetli olan bu tatlıya ilginç bir isim vermek istediklerini ve sonunda Sütlü Nuriye demeye karar verdiklerini söylemiştir. Verdiği bir röportajda, tatlının isminin hiçbir hikayesi olmadığını söylemiştir. 

2. Rivayet - 8. Yüzyıl

İkinci rivayete göre bu tatlının kökeni MÖ. VIII. Yüzyıla kadar dayanır. Mezopotamya'da Asuriler ilkel pastalarına ince parçalar halinde fıstık katar ve odun ateşinde pişirirlerdi. Tatlandırmak için de bal kullanırlardı. Bölge denizcilerin uğrak yeri olduğu için, bu tarif batıdaki limanlara da ulaşır. İzmit Körfezi'ne kadar ulaşan tarif, pasta hamurunun ince kağıt biçiminde yuvarlanmasıyla yeni şeklini alır. Bölgeye yerleşen Ermeniler, tatlıya karanfil ve tarçın ekler. Bölgede manavlar arasında yaşayan Nuriye isimli bir kadın, hamuru ince ince sarıp süt ekleyerek yeni bir lezzete dönüşmesini sağlar. Böylece yörede ''Sütlü Nuriye'' ismini alır. 

3. Rivayet - Diyarbakır Baklavası

Üçüncü rivayete göre, bu tatlı 1900'lü yılların başında Diyarbakır'da bulunmuştur. Baklavaya göre daha hafif olan bu tatlı, halk arasında Diyarbakır baklavası olarak adlandırılır. İçinde bolca badem kullanılır. Metin Güven'in söylediğine göre, sütlü nuriye tatlısı babasının yanında çalışan Diyarbakırlı bir kadının imalidir. 

Sütlü nuriyenin kökeni ve hikayesi tam olarak bilinmese de, hem hafifliği, hem de lezzetiyle gönüllere taht kuran bu tatlıyı evde hazırlamak için sütlü nuriye tarifini defterinize kaydedin.

Şunlara da göz atın;

  1. Kemalpaşa tatlısının adı nereden geliyor?
  2. Kalburabastının adı nereden geliyor?
  3. Köstebek pastanın adı nereden geliyor?
  4. Makaron nasıl ortaya çıktı?
  5. Lokumun tarihçesi

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı