Süt Tezgahta Ne Kadar Dayanır?
Süt, hemen hemen her insanın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Farklı tarifler içerisinde ya da sade olarak tüketilebilir. Peki, süt ne kadar süre tezgahta dayanır?

Sütün her yaştan insan için ne kadar popüler bir içecek olduğu göz önüne alındığında, bir noktada bir sürahi sütü tezgahınızda bırakıp onu unutmanız ihtimali yüksektir. Şimdi diyelim ki saatler, hatta bir gün sonra ona geri döndünüz. Bu durumda, ilk içgüdünüz sütü atmak ve zaten bozulduğunu varsaymak olsa bile, hemen hemen herkes kısaca şu soruyu soracaktır: "Yine de içebilir miyim?"

Süt düşündüğünüzden daha hızlı bozulur. Eğer o süt sürahisini sabah tezgâhın üzerinde bıraktıysanız ve öğleden sonra onu hatırladıysanız, artık onu atmanız gereken noktayı geçmiş demektir. Sütü oda sıcaklığında iki saatten fazla bırakmamak en iyisidir. Eğer havanın 30 dereceden daha sıcak olduğu bir yerde yaşıyorsanız, içmek güvensiz hale gelene kadar yalnızca bir saatiniz vardır.

Pastörizasyona tabi tutulmasına rağmen süt, mutfağınızda bırakıldığında hâlâ bakteri toplayabilir. Mutfağınızdaki oda sıcaklığı bu bakterilerin çoğalması için ideal bir ortam oluşturur. Birkaç saat sonra süt hoş olmayan bir koku yaymaya başlayacaktır. Bir süre sonra ekşi bir tat almaya başlayacak ve bu da bozulduğunun sinyali olacaktır. Yeterince uzun süre dışarıda bırakırsanız, süt normal beyaz renginden hastalıklı sarımsı bir renk tonuna bile dönüşebilir.


Süt Nasıl Düzgün Ve Güvenli Bir Şekilde Saklanır?

İhtiyacınız olan sütü döktükten sonra, taze kalması için sürahiyi tekrar buzdolabına koymanız yeterli. Sütü güvende tutmak için buzdolabınız her zaman 4 derecenin altında kalmalıdır. Sütteki bakteri üremesinin yavaşlamasına yardımcı olur ve bozulmadan önce size sütü kullanmanız için daha fazla zaman tanır. Soğutmanın pastörizasyon gibi bakterileri öldürmeyeceğini unutmayın; yalnızca bakterilerin hızla çoğalmasını ve birkaç saat içinde sütünüzü mahvetmesini engeller. Tüm saklama prosedürlerini doğru şekilde uygularsanız, bakterilerin içmeyi güvensiz hale getirecek seviyelere ulaşmasından önce hepsini kullanmak için yaklaşık bir haftanız olur.

Sürahiyi tekrar buzdolabına yerleştirirken nereye koyduğunuza dikkat edin. Sütü buzdolabının en soğuk kısmında, genellikle de arka taraftaki alt raflarda saklamak en iyisidir. Üst raflara yerleştirmekten kaçının ve en önemlisi sütü asla kapı raflarında saklamayın. Buzdolabını açıp kapattığınızda kapıdaki sıcaklık kısa süreliğine de olsa önemli ölçüde değişiklik gösterebilir. Bu kapı raflarını çeşniler gibi kolay bozulmayan eşyalara saklamak daha iyidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Bozuk süt nasıl anlaşılır?
  2. Süt nasıl dondurulur?
  3. Süt ürünleri nasıl saklanmalı?
  4. Süt lekesi nasıl çıkar?
  5. Sütlü tatlı tarifleri

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?