Süt, hayvanların evcilleştirilmesinden beri tüketilen son derece besleyici bir gıdadır. Ancak süt alerjisi veya laktoz intoleransı olanlar, bu besinin faydalarından yeterince yararlanamayabilir. Laktoz intoleransı ve süt alerjisi sıklıkla karıştırılan bir durumdur ve diyet kısıtlamalarına neden olabilir. Süt ve süt ürünleri tükettikten sonra bazı semptomlar yaşıyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurun. Alerji veya laktoz intoleransı teşhisi konulursa, buna göre beslenme planınızı değiştirebilirsiniz.
Laktoz intoleransı, süt ürünleri gibi laktoz içeren gıdalar tüketildiğinde vücudun laktozu sindirememesi nedeniyle ortaya çıkan bir sendromdur. Laktoz inek sütündeki birincil karbonhidrattır. İnsanlar büyüdükçe laktozu sindirmek için gereken enzim artar. Araştırmalar, laktoz intoleransı olan kişilerin çoğunun, çok az semptomla veya hiç semptom olmadan bir miktar laktozu tolere edebildiğini göstermektedir. Ancak bu miktarın artış göstermesi, semptomları kötüleştirebilir.
Süt alerjisi veya inek sütü alerjisi en yaygın gıda alerjilerinden biridir. Ayrıca yer fıstığı ve ağaç fıstığı alerjilerinin yanı sıra alerjiye bağlı anafilaksinin en yaygın nedenleri arasındadır. İnek sütündeki proteinlere karşı immün aracılı bir reaksiyondur. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin sütteki belirli bir proteine tepki vermesi ve vücudun tehlikeli olarak algıladığı tetikleyici proteini nötralize etmeye çalışan bir bağışıklık tepkisini tetiklemesi anlamına gelir. Çoğunlukla yaşamın ilk yılında gelişen erken çocukluk dönemi hastalığıdır ve genellikle altı yaşına kadar geriler. İnek sütü alerjisi olan çocukların çoğu, sütte bulunan ana proteinlerden ikisi olan kazein ve peynir altı suyuna tepki verir.
Hem laktoz intoleransı, hem de süt alerjisi sindirimle alakalı semptomlara yol açabilir. Laktoz intoleransında belirtiler, tüketimden 30 dakika - 2 saat sonra ortaya çıkar. Süt alerjisinde ise iki farklı durum vardır. Birincisinde süt tüketiminden birkaç dakika sonra semptomlar ortaya çıkar ve şiddetli olduğu için anafilaksiye neden olabilir. İkinci durumda ise semptomlar yavaş yavaş görülür ve genelde cilt ve sindirim sistemi üzerinde görülür. Her iki durumda da, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı belirtileri gözlemlenebilir. Ancak aralarında belirgin farklar vardır.
Laktoz intoleransı ve süt alerjisini birbirinden ayıran bir diğer özellik, risk faktörleridir.
Laktoz intoleransının ve süt alerjisinin teşhis yöntemleri de farklıdır.
Kısacası süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra bir takım belirtiler yaşıyorsanız, kendinize teşhis koymadan önce mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Yapılan testler sonucunda teşhis konulduktan sonra, doktorun önerisiyle yaşam tarzı ve beslenme planı değişiklikleri yapabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;