Süt Alerjisi ve Laktoz İntoleransı: Farkları Nelerdir?
Süt alerjisi ve laktoz intoleransı benzer belirtilere sahip olduğu için sıklıkla birbiriyle karıştırılır. Ancak bu iki durum, birbirinden farklıdır. İşte, süt alerjisi ve laktoz intoleransının farkları:

Süt, hayvanların evcilleştirilmesinden beri tüketilen son derece besleyici bir gıdadır. Ancak süt alerjisi veya laktoz intoleransı olanlar, bu besinin faydalarından yeterince yararlanamayabilir. Laktoz intoleransı ve süt alerjisi sıklıkla karıştırılan bir durumdur ve diyet kısıtlamalarına neden olabilir. Süt ve süt ürünleri tükettikten sonra bazı semptomlar yaşıyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurun. Alerji veya laktoz intoleransı teşhisi konulursa, buna göre beslenme planınızı değiştirebilirsiniz.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, süt ürünleri gibi laktoz içeren gıdalar tüketildiğinde vücudun laktozu sindirememesi nedeniyle ortaya çıkan bir sendromdur. Laktoz inek sütündeki birincil karbonhidrattır. İnsanlar büyüdükçe laktozu sindirmek için gereken enzim artar. Araştırmalar, laktoz intoleransı olan kişilerin çoğunun, çok az semptomla veya hiç semptom olmadan bir miktar laktozu tolere edebildiğini göstermektedir. Ancak bu miktarın artış göstermesi, semptomları kötüleştirebilir.

Süt Alerjisi Nedir?

Süt alerjisi veya inek sütü alerjisi en yaygın gıda alerjilerinden biridir. Ayrıca yer fıstığı ve ağaç fıstığı alerjilerinin yanı sıra alerjiye bağlı anafilaksinin en yaygın nedenleri arasındadır. İnek sütündeki proteinlere karşı immün aracılı bir reaksiyondur. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin sütteki belirli bir proteine tepki vermesi ve vücudun tehlikeli olarak algıladığı tetikleyici proteini nötralize etmeye çalışan bir bağışıklık tepkisini tetiklemesi anlamına gelir. Çoğunlukla yaşamın ilk yılında gelişen erken çocukluk dönemi hastalığıdır ve genellikle altı yaşına kadar geriler. İnek sütü alerjisi olan çocukların çoğu, sütte bulunan ana proteinlerden ikisi olan kazein ve peynir altı suyuna tepki verir.

Laktoz İntoleransı Mı, Süt Alerjisi Mi?

Hem laktoz intoleransı, hem de süt alerjisi sindirimle alakalı semptomlara yol açabilir. Laktoz intoleransında belirtiler, tüketimden 30 dakika - 2 saat sonra ortaya çıkar. Süt alerjisinde ise iki farklı durum vardır. Birincisinde süt tüketiminden birkaç dakika sonra semptomlar ortaya çıkar ve şiddetli olduğu için anafilaksiye neden olabilir. İkinci durumda ise semptomlar yavaş yavaş görülür ve genelde cilt ve sindirim sistemi üzerinde görülür. Her iki durumda da, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı belirtileri gözlemlenebilir. Ancak aralarında belirgin farklar vardır.

  1. Laktoz intoleransında, ortak semptomların yanı sıra şişkinlik, kabızlık ve mide guruldaması görülür. Bu sorunu yaşayanların %20'sinde ek olarak baş ağrısı, baş dönmesi, eklem ağrısı ve yorgunluk görülebilir. 
  2. Süt alerjisinde, ortak semptomlara ek olarak kurdeşen, hırıltı, ağız çevresinde kaşıntı, dilin şişmesi, nefes darlığı ve kusma görülür. Ciddi vakalarda müdahale edilmezse, solunum yolları kapanabilir ve anafilaksiye yol açabilir. Süt alerjisi daha tehlikeli belirtilere yol açar.

Laktoz intoleransı ve süt alerjisini birbirinden ayıran bir diğer özellik, risk faktörleridir. 

  1. Laktoz intoleransı, laktazın azalmaya başladığı küresel dağılım ve yaşa göre değişebilir. Asya ülkelerinde daha fazla görülen bu sorun, Avrupa popülasyonlarında daha kalıcı olabilir.
  2. İnek sütü alerjisi, bebeklerin %1-2'sini etkiler ve genelde 6 yaşında kaybolur. 

Laktoz intoleransının ve süt alerjisinin teşhis yöntemleri de farklıdır. 

  1. Laktoz intoleransında nefes testi, tolerans testi, genetik test ve bağırsak biyopsisi yapılabilir.
  2. Süt alerjisinde, oral gıda testi, deri prick testi, spesifik serum IgE testi yapılır ve sonuçlara göre teşhis konulur.

Kısacası süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra bir takım belirtiler yaşıyorsanız, kendinize teşhis koymadan önce mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Yapılan testler sonucunda teşhis konulduktan sonra, doktorun önerisiyle yaşam tarzı ve beslenme planı değişiklikleri yapabilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Laktoz oranı düşük süt ürünleri
  2. Laktoz içeren besinler nelerdir?
  3. Bebeklerde laktoz intoleransı olur mu?
  4. Anne sütü laktoz içerir mi?
  5. Laktoz bitkilerde bulunur mu?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Pekmez Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Yeni Gastronomi Akımı: Yavaş Yemek Hareketi Nedir?
Kaşıntıya İyi Gelen 5 Esansiyel Yağ
3 Aralık 2024 Masterchef: İlk Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Grip Mevsimi Var Mı?
Yer Elması Nasıl Yetiştirilir?