Şubat Ayı Bahçe Bakımı: Şubat Ayında Ne Ekilir?
Şubat ayı, kış mevsiminin devam ettiği ve ilkbahara yaklaşılan aylardan biridir. Bu yüzden bahçe ve bitkiler, ilkbahar için hazırlanmalıdır. İşte, Şubat ayında mutlaka yapmanız gereken bahçe işleri:

Şubat ayı, bahçe bakımında start ayı olarak da bilinir. Kış aylarında zorlu hava koşulları nedeniyle yapılamayan bakım, bu aylarda yapılmalıdır. Kış ilaçlanması, budama, yer değiştirme, gübreleme gibi işlemler bu aylarda tamamlanmalı ve bahçe ilkbahar ayları için hazırlanmalıdır. Mevsimler değişkenlik gösterdiği için, Şubat ayında yapılacaklar hava koşulları dikkate alınarak yapılmalı, kar devam ediyorsa, bazı işlemler Mart ayına bırakılmalıdır. 

Şubat Ayında Bahçe Bakımı

  1. Şubat ayı, bahçe için genel temizliğin yapıldığı bir aydır. Kar ve yağmurların azalmasıyla birlikte, bahçede biriken kurumuş dal ve yapraklar temizlenmelidir. Çürüyen meyve ve sebzeler atılmalı, ölen bitkiler dökülmeli, yabani otlar temizlenmelidir. Bahçedeki çürüyen ve solan bitkileri temizlemek, bahçeye hastalık yayılmasını engeller. 
  2. Şubat ayında bitkiler hala uyku döneminde olduğu için, yer değiştirme işlemi yapılabilir. Dikkatli bir şekilde yapacağınız kök sökme işlemi sayesinde, bitkilerinizi daha güzel bir şekilde tekrardan ekebilirsiniz. 

  1. Şubat ayında çıplak kök meyve ağaçları ve gül fideleri satışa çıkmaya başlar. Bu fideleri dikmeden önce bahçede çukurlar açılmalı ve toprağın hava alması sağlanmalıdır. Ardından ekim işlemini yapabilirsiniz. 
  2. Şubat ayında uzun ömürlü bitkilerini yenileyebilir veya çoğaltabilirsiniz. Çoğaltmak istediğiniz bitkileri dikkatli bir şekilde budayarak yeni yerlerine ekebilirsiniz. 
  3. Şubat ayında peyzaj yapıları mutlaka onarılmalıdır. Özellikle çitler, kapılar ve aydınlatmalar, onarılmalı, sulama kanalları kontrol edilmelidir. Küflenmiş çitler temizlenmeli, bahçe malzemeleri sabunlu su ile yıkanmalıdır. 

  1. Şubat ayında bulunduğunuz şehre göre don tehlikesinin geçtiğini düşünüyorsanız, meyve ağaçlarını ekmeye başlayabilirsiniz. 
  2. Geçen sezonda düşük performans gösteren bitkileri, daha verimli çeşitlerle değiştirebilirsiniz. 
  3. Şubat ayında meyve ağaçlarını budamalı ve organik gübrelerle beslemelisiniz. 
  4. Şubat ayında budama işlemi çok sık yapılır. Özellikle sarmaşık güller budanmalı, yaprak döken süs bitkileri temizlenmeli, elma ve armut ağaçları hala uykudayken budanmalıdır. 
  5. Sebze bahçesine yeni sebzeler ekmek için toprağı hazırlamanız ve havalandırmanız gerekir. 
  6. Eğer bahçenizde çim varsa, yosun önleyici gübre kullanmaya dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede çimleriniz baharda daha canlı olacaktır. 
  7. Şubat ayında genel bahçe temizliği yapılmalı, hastalıklı bitkiler budanmalı ve tüm bitkilerin kökleri gübrelenmelidir. 

Şubat Ayında Ne Ekilir?

Şubat ayında maydanoz, adaçayı, kekik, taze soğan, dereotu, fesleğen gibi aromatik otlar ekebilirsiniz. Don tehlikesi ortadan kalktığında şeftali, kiraz ve erik gibi meyve ağaçları dikilebilir. Nohut, mercimek ve fasulye ekmek istiyorsanız, Şubat ayında toprağı işlemeye devam edin. Patates ekimine bu ayda başlayabilirsiniz. Soğan, roka ve sarımsak tohumlarını bahçenize ekebilirsiniz. Süs bitkisi olarak siklamen, çuha çiçeği, bodur mavi çan, buz çiçeği, bodur kolyoz ve karagözlü suzan çiçeklerini ekerek bahçenizi renklendirebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Şevketi bostan nasıl yetiştirilir?
  2. Manolya bakımı nasıl yapılır?
  3. Kuzugöbeği mantarı nasıl yetiştirilir?
  4. Batı cephesinde yetiştirebileceğiniz bitkiler
  5. Ruh sağlığı için en iyi bitkiler

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Her Gün 1 Bardak Kefir İçersek Ne Olur?
Mutfak Robotu Ne İşe Yarar?
Neden Bazı Meyve ve Sebzeleri Kabuklarıyla Yemelisiniz?
Papaya Nasıl Yenir: 6 Farklı Yöntem
Ekranlarda Şimdiye Kadar Görülmüş En Lezzetli 10 Yemek Sahnesi
Kumkuatın Faydaları Nelerdir?