Somonun Faydaları Nelerdir?
Somon balığının faydaları nelerdir? Sevilerek yenilen, sağlıklı beslenmenin sevilen lezzeti somon balığının faydaları nedir sizler için anlattık. İşte somonun faydaları:

Somon, gezegendeki en besleyici yiyeceklerden biridir. Bu popüler yağlı balık sadece besinlerle dolu olmakla kalmaz, aynı zamanda birkaç farklı hastalık için belirli risk faktörlerini bile azaltabilir. Dahası, lezzetli, çok yönlü ve yaygın olarak bulunur. İşte somonun 11 şaşırtıcı sağlık faydası.

  1. Omega-3 Yağ Asitleri Açısından Zengindir

Somon, uzun zincirli omega-3 yağ asitleri olan EPA ve DHA için en iyi kaynaklardan biridir. 100 gramlık çiftlik somonu porsiyonu 2,3 gram uzun zincirli omega-3 yağ asidi içerirken,  doğal somon balığı porsiyonu 2.2 gram omega-3 içerir. Diğer yağların çoğundan farklı olarak, omega-3 yağları “temel” olarak kabul edilir, yani vücudunuz onları üretemediği için onları beslenmeniz ile almanız gerekir. Genel olarak çoğu sağlık kuruluşu, sağlıklı yetişkinlerin günde en az 250-1.000 mg kombine EPA ve DHA almasını önermektedir. EPA ve DHA, iltihaplanmayı azaltmak, kan basıncını düşürmek, kanser riskini azaltmak ve atardamarlarınızı oluşturan hücrelerin işlevini iyileştirmek gibi birkaç etkileyici sağlık yararına sahiptir. Dahası, araştırmalar balıktan bu omega-3 yağlarını almanın vücudunuzdaki seviyeleri balık yağı kapsülleri ile takviye etmek kadar etkili bir şekilde artırdığını göstermiştir. Ne kadar balık yemeniz gerektiğine gelince, haftada en az iki porsiyon somon tüketmek, omega-3 yağ asidi ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir.

  1. Protein Kaynağıdır

Somon, yüksek kaliteli protein açısından zengindir. Omega-3 yağları gibi, protein de beslenmenizde almanız gereken bir diğer temel besindir. Protein, yaralanma sonrasında vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak, kemik sağlığını korumak ve kilo verme sırasında ve yaşlandıkça kas kütlesini korumak dahil olmak üzere vücutta bir dizi önemli rol oynar. Son araştırmalar, optimal sağlık için her öğünün en az 20-30 gram yüksek kaliteli protein sağlaması gerektiğini buldu. Bazı günler somonu beslenmenize ekleyebilirsiniz.

  1. Yüksek B Vitamini İçerir

Somon, mükemmel bir B vitamini kaynağıdır. Aşağıda 100 gram yabani somon balığı içindeki B vitamini içeriği verilmiştir:

-B12 Vitamini: Günlük Değerin %100'ünden Fazlası

-Niasin: Günlük Değerin %63'ü

-B6 Vitamini: Günlük Değerin  %56'sı

-Riboflavin: Günlük Değerin %38'i

-Pantotenik Asit: Günlük Değerin  %38'i

-Tiamin: Günlük Değerin %23'ü

-Folik Asit: Günlük Değerin %7'si

Bu vitaminler, yediğiniz yiyecekleri enerjiye dönüştürmek, DNA oluşturmak ve onarmak ve hastalığa yol açabilecek kronik iltihabı azaltmak dahil olmak üzere vücudunuzdaki birkaç önemli süreçte yer alır.

  1. İyi Bir Potasyum Kaynağıdır

Somon potasyumda oldukça yüksektir. Bu, özellikle çiftlik somonu için %8'e karşılık, 100 gram başına önerilen günlük değerin %13'ünü sağlar yabani somon içinde geçerlidir. Aslında, yabani somon, önerilen günlük değerin sadece %9'unu sağlayan eşdeğer miktarda orta boy bir muzdan daha fazla potasyum içerir. Potasyum kan basıncınızı yönetmenize yardımcı olur. Ayrıca inme riskinizi de azaltır. Potasyum ayrıca sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olmak için sodyum ile birlikte çalışır ve fazla su tutulmasını önleyerek kan basıncını düşürür.


  1. Selenyum İle Yüklüdür

Selenyum toprakta ve bazı gıdalarda bulunan bir mineraldir. Bir eser mineral olarak kabul edilir, yani vücudunuzun sadece çok az miktarda ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, diyetinizde yeterince selenyum almak önemlidir. Araştırmalar selenyumun kemik sağlığını korumaya yardımcı olduğunu, otoimmün tiroid hastalığı olan kişilerde tiroid antikorlarını azalttığını ve kanser riskini azaltabileceğini göstermiştir. 100 gram porsiyon somon, selenyum için günlük ihtiyacın %75-85'ini sağlar. Somon ve diğer yüksek selenyumlu deniz ürünleri tüketmenin, diyetleri bu mineral açısından düşük olan kişilerde kandaki selenyum seviyelerini iyileştirdiği gösterilmiştir.

  1. Kalp Hastalıklarına Karşı Korur

Düzenli olarak somon yemek, kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni büyük ölçüde somonun kandaki omega-3 yağ asitlerini artırma yeteneğidir. Birçok insanın kanında omega-3'lerle ilgili olarak çok fazla omega-6 yağ asidi bulunur. Araştırmalar, bu iki yağ asidinin dengesi bozulduğunda kalp hastalığı riskinin arttığını gösteriyor.

  1. Kilo Kontrolüne Destek Olur

Somonu sık sık tüketmek kilo vermenize ve onu uzak tutmanıza yardımcı olabilir. Diğer yüksek proteinli gıdalar gibi, iştahı kontrol eden ve tok hissetmenizi sağlayan hormonları düzenlemeye yardımcı olur. Ek olarak, somon gibi protein açısından zengin yiyecekleri yedikten sonra metabolizma hızınız diğer yiyeceklere kıyasla daha fazla artar. Ayrıca araştırmalar, somon ve diğer yağlı balıklardaki omega-3 yağlarının kilo kaybını teşvik edebileceğini ve aşırı kilolu kişilerde göbek yağını azaltabileceğini düşündürmektedir. Somon tüketmek iştahı azaltarak, metabolizmanızı hızlandırarak, insülin duyarlılığını artırarak ve karın yağını azaltarak kilonuzu yönetmenize yardımcı olabilir.

  1. Enflamasyonla Savaşmaya Yardımcı Olabilir

Somon, iltihaplanmaya karşı güçlü bir silah olabilir. Birçok uzman, inflamasyonun kalp hastalığı, diyabet ve kanser dahil olmak üzere çoğu kronik hastalığın temel nedeni olduğuna inanmaktadır. Birkaç çalışma, daha fazla balık yemenin, bu ve diğer hastalıklar için risk altındaki kişilerde iltihaplanma belirteçlerini azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Somon ve diğer yağlı balıklar, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir, bu da çeşitli hastalıklar için risk faktörlerini azaltabilir ve iltihaplı rahatsızlıkları olan kişilerde semptomları iyileştirebilir.

  1. Beyin Sağlığını Destekler 

Giderek artan sayıda araştırma, diyetinize somonu dahil etmenin beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini öne sürüyor. Hem yağlı balık hem de balık yağının depresif semptomları azalttığı, hamilelik sırasında fetal beyin sağlığını koruduğu, kaygıyı azalttığı, yaşa bağlı hafıza kaybını yavaşlattığı ve bunama riskini azalttığı bulunmuştur.

  1. Lezzetli ve Çok Yönlü Bir Besindir

Somon inkar edilemez lezzetlidir. Sardalya ve uskumru gibi diğer birçok yağlı balık çeşidinden daha az "balık" tadı olan benzersiz, hassas bir tada sahiptir. Aynı zamanda son derece çok yönlüdür. Buğulama, sote, tütsüleme, ızgara, fırınlama veya buğulama yapılabilir. Ayrıca suşi ve sashimi içinde çiğ olarak da servis edilebilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Somon nasıl pişirilir?
  2. Somon mu ton balığı mı?
  3. Somonun bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
  4. Palamut nasıl pişirilir?
  5. Ton balığı nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?