Solucan, omurgasız bir hayvandır ve genellikle topraklarda yaşayan bir canlıdır. İçinde ve dışında kemik gibi sert bir parçası olmayan solucan, özellikle bitkilerin yakınlarında bulunabilir. Genellikle balık yemi olarak kullanılan solucanların dünyada yaklaşık 2000 farklı türü vardır. Ülkemizde hem dev solucanlar, hem de minik solucan türleri mevcuttur. Solucanlar, dünyanın her yerinde görülür ve farklı özelliklere sahiptir.
Solucanların birçok farklı türü vardır. Özellikle Asya, Afrika ve Latin Amerika'da solucanlar protein kaynağı olarak görülür ve tüketilir. Az gelişmiş ülkelerde protein olarak tüketilen bu canlılar, Çin ve Japonya gibi ülkelerde genelde kurutma yöntemiyle satışa sunulur.
Solucanlar normalde bitki tohumları ve kuru yapraklarla beslense de, bazı zamanlarda dışkı ile beslenir. Bu da tüketilmesi halinde parazitlere ve bakterilere yol açabilir. Güvenli bir şekilde solucan yemek için, solucan türünün ne olduğu bilinmeli, doğru bir şekilde temizlenmeli ve pişirilmelidir. Solucan kaynatma veya fırında pişirme gibi yöntemlerle pişirilir. Ayrıca kurutma tekniğiyle de tüketime hazır bir hale getirilebilir. Özellikle Asya ülkelerinde, solucanlar temizlenip kurutularak paketler halinde satışa sunulur.
Ancak, solucanların bakteri taşıma ihtimali göz ardı edilmemelidir. Bu yüzden doğadan bulunan solucanlar çiğ ve pişmiş bir şekilde tüketilmemelidir. Solucan, Türkiye'de tüketilen bir besin değildir. Genellikle gübre ve balık yemi yapımında kullanılır. Bu nedenle solucan tüketimi hiçbir şekilde önerilmez ve sakıncalı sonuçlar doğurabilir.
Şunlara da göz atın;