Soğan Nasıl Hasat Edilir?
Soğan yemeklerin vazgeçilmez lezzet kaynağıdır. Sizler için soğan nasıl hasat edilir anlattık. İşte, soğan nasıl hasat edilir:

Soğan yemeklerin vazgeçilmez lezzet kaynağıdır. Soğan, bahçede veya saksıda kolaylıkla yetiştirilebilen ve çok çeşitli yemeklerde kullanılan çok yönlü sebzelerdir. Yetiştirdiğiniz soğanlarla yemek pişirmek istiyorsanız, onları uygun şekilde hasat etmeniz gerekir. Sizler için soğan nasıl hasat edilir anlattık. İşte, soğan nasıl hasat edilir:

Soğanları Kazmak

  1. Soğanlarınızı yaz sonunda dışarısı soğumadan hasat edin. Olgun soğanlar serin sonbahar sıcaklığında bozulabilir, bu nedenle ilk dondan önce onları hasat edin. Soğanları ilkbaharda ektiyseniz yazın hazır olması gerekir.
  2. Soğanlarınızı büyümelerinin herhangi bir aşamasında hasat edebilir ve yiyebilirsiniz, ancak tamamen olgun olduklarında yaz sonuna kadar beklerseniz daha büyük olurlar.
  3. Çiçek oluşturan soğanları hemen çekin. Toprağa bırakılırsa çürüyecekleri için, önce çiçekli soğanları hedefleyin. Çiçek oluşturan soğanlar iyi saklanmaz ve 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
  4. Bir soğan bitkisi çiçek yetiştirdiğinde, bu soğanın büyümesinin durduğunun ve bitkinin enerjisini çiçeklere odakladığının bir işaretidir.
  5. Çiçek yoksa yeşil yaprakların düşmesini bekleyin. Çoğu soğan bitkisi yaz sonunda bir ara olgunlaşır. Soğan bitkisinin yeşil yaprakları yana doğru düşer ve sararır veya kahverengiye dönerse, soğanın hasat edilmeye hazır olduğuna dair iyi bir işarettir.
  6. Soğanı sökmek için bitkinin boynunu yukarı çekin. Yeşil yaprakların tabanını sıkıca tutun ve yerden çıkarmak için yukarı çekin. Yerden çıkarmakta zorlanıyorsanız, kürekle toprağı daha fazla gevşetin.

Soğanları Kürlemek

  1. Hava izin verirse soğanları 2 gün yerde bırakın. Dışarısı güneşliyse köklerin ve cildin kuruması için soğanları 2 gün toprakta bekletin. Yağmur yağmaya başlarsa soğanları içeri alın.
  2. Yağmurdan gelen nem soğanların çürümesine neden olur.
  3. Dışarısı yağmurluysa, soğanları kuruyana kadar bir tentenin altına veya bir kulübenin içine koyun. Bu onları bozulmaktan koruyacaktır.
  4. Soğanın yeşil üst kısımlarını 2,5 cm olacak şekilde kesin. Soğanın üzerindeki yeşil kısımların çoğunu kesmek için bir makas kullanın. Soğanın tepesinde 2,5 cm yeşil yaprak bırakmak çürümeyi önleyeceğinden yeşil kısımların hepsini kesmeyin.
  5. Soğanın köklerini soyun. Kökleri mümkün olduğunca ampule yakın kesin, ancak soğanı etkilemeyeceğinden ampul üzerinde birkaç kök kalmışsa endişelenmeyin. Köklerin çoğu biraz kuru olmalı ve bir makasla kolayca kesilmelidir.
  6. Soğanları 2-3 hafta boyunca ılık, havalandırılmış bir alanda saklayın. Soğanları, bodrum veya garaj gibi gölgeli bir yerde yere yayın. Bu süre zarfında soğanları doğrudan güneş ışığından uzak tutun.
  7. Soğanları 4–10 °C sıcaklıkta bir ağ torba veya naylon çorap içinde saklayın. Bir file torba veya naylon çorap, soğanların morarmasını ve küflenmesini önleyecektir. Soğanları nemsiz kuru bir alanda saklayın. Çiğ, kesilmemiş soğanı kürlendikten sonra 4-6 hafta oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.
  8. Soğanları elma, armut gibi meyvelerin yanında saklamayın çünkü meyvenin tadını bozabilirler.
  9. Keskin soğanlar tatlı soğanlardan daha uzun süre saklanır, bu nedenle önce tatlı soğanları yiyin.
  10. Soğan 1-2 ay buzdolabında taze kalır.

Şunlara da göz atın;

  1. Karnabahar nasıl hasat edilir?
  2. Kızılcık nasıl hasat edilir?
  3. Badem nasıl hasat edilir?
  4. Ayçiçeği çekirdeği nasıl hasat edilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Sofrasında Hangi Yemeklere Yer Verilmeli?
Bingül Mete'den Yılbaşı Tarifleri
Nişantaşı Kahvaltı Mekanları: Nişantaşı'nda Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki