Sigarayı Bırakmanıza Yardımcı Olacak Besinler
Sigarayı bırakmaya yardımcı olan besinler nelerdir? Hangi besinler sigara isteğini bastırır? İşte, sigarayı bırakmak isteyenlerin beslenme programına mutlaka eklemesi gereken 11 besin:

Sigara içmek, sağlığı ciddi derecede etkiler ve birçok hastalığa neden olur. Sigara içen kişilerde genellikle sağlıksız bir beslenme alışkanlığı söz konusudur. Bu kişiler ya az beslenir, ya da sağlıksız beslenerek kilo alır. Sigaranın akciğer, kolesterol, kalp ve damar üzerinde olumsuz etkileri mevcuttur. Bunun dışında sigaradaki nikotin, tat tomurcuklarının morfolojik değişime uğramasına yol açar. Bu da tat ve koku alma duyularımızı etkiler.


Sigara içmek ciddi bir bağımlılıktır ve bırakmak için kişinin kendi iradesinden, çevresinden ve besinlerden destek alması gerekir. Sigarayı bırakmanın başta kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere, vücut üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Ancak bırakma konusunda ilk 48-72 saat çok kritiktir. Bunun nedeni, kişinin bu süre içerisinde yoksunluk belirtileri göstermesidir. 72 saatlik sürenin ardından sigara içme arzusu azalır, bronşlar ve akciğerlerdeki zararları gazlar atılır, solunum kolaylaşır ve rahatlama sağlanır. Kandaki nikotin, 3-5 gün içerisinde atılır. İştahta düzelmeler olur. Kişinin yemeklerden aldığı tat ve kokular zamanla iyileşir. Kişi, daha enerjik olur. Bu durum sağlıklı beslenme ve spor ile desteklenirse, kişi kendini mutlu ve sağlıklı hisseder.


Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Olan Besinler

Sigarayı bırakırken bazı besinlerden destek alabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu besinler, çeşitli özellikleriyle sigara isteğinizi bastırır. Sağlıklı beslenmenize yardımcı olur. Vücudun temizlenme sürecini destekler.

  1. Portakal, Mandalina, Greyfurt


Turunçgiller olarak da bilinen mandalina, portakal ve greyfurt, içeriğinde bulunan antioksidan ve C vitamini ile vücudun sigaraya olan ihtiyacını azaltır. 

  1. Süt Ürünleri


Sigarayı bırakma sürecinde birçok kişide yoğun sinir ve stres gözlemlenebilir. Süt, süt ürünleri ve probiyotik yoğurtlar ise vücuttaki stresin azalmasında oldukça etkilidir. Stresli olduğunuz zamanlarda bir bardak süt içebilir veya bir kese yoğurt yiyebilirsiniz. Ayrıca yoğurt, ciğerlerin temizlenme sürecine de destek olur.

  1. Tam Tahıllar


Tam tahıllı besinler, vücuttaki nikotin oranının azalmasını sağlar. İçeriğindeki E vitamini ile akciğer sağlığını destekler.

  1. Muz


B vitamini ve potasyum içeren muz, bağımlılığı azalma konusunda yardımcı olur. 

  1. Yulaf Ezmesi


Suda bekletilmiş yulaf, kandaki nikotin seviyesini düşürür ve nikotin bağımlılığını azaltır.

  1. Bitki Çayları


Kahve ve çay, sigara ile özdeşleşmiş besinlerdir ve genellikle sigara içerken tüketilmeleriyle bilinir. Bu yüzden sigarayı bırakma sürecinde kahve ve çay yerine, vücuda sakinlik veren bitki çaylarından yararlanabilirsiniz. Özellikle papatya çayı ve adaçayı stresinizi kontrol altında tutmanıza da yardımcı olacaktır.

  1. Balık


Yapılan bazı çalışmalarda, kırmızı etin sigaranın tadını artırdığına dair bulgular elde edilmiştir. Sigarayı bırakma sürecinde kırmızı et yerine balık ve sebze yemeklerine yönelebilirsiniz.

  1. Elma


Vücudun nikotinden daha hızlı temizlenmesini sağlayan elma, düzenli olarak tüketildiğinde akciğer fonksiyonlarını da artırır.

  1. Meyan


Sigarayı bırakma sürecinde, çok fazla balgam çıkarabileceğinizi unutmamanız gerekir. Atılan balgam, akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olur. Meyan, balgam söktürücü ve yatıştırıcı etkiye sahip bir besindir.

  1. Sebzeler


Kereviz, patlıcan, kabak, brokoli ve salatalık gibi sebzeler sigaranın tadını değiştirerek hoşunuza gitmemesini sağlar.

  1. Nane


Nane, içeriğindeki mentol ile vücudun nikotin ihtiyacını karşılar ve bastırır.


Şunlara da göz atın;

  1. Alkol ve sigaranın etkilerini azaltan besinler
  2. Sigara ve kilo ilişkisi
  3. Strese iyi gelen besinler
  4. Kış bunalımına iyi gelen besinler
  5. Kan sulandırıcı besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Hindi But Nasıl Pişirilir: 3 Farklı Yöntem
26 Aralık 2024 Masterchef: Son Ceket Verildi
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif