Türk mutfağında çok özel bir yere sahip olan şerbetli tatlılar, farklı lezzetleri ile herkesi kendine hayran bırakır. Şerbetli tatlılar denildiğinde ilk akla gelenler baklava, şam tatlısı, lokma vs. olsa da, yörelere göre farklı şekillerde hazırlanan tatlılar da mevcuttur. Şerbetli tatlı yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, şerbetin kıvamı ve yoğunluğudur. Aslında şerbet çok basit bir oranla hazırlansa da, malzemelerin az veya çok konulması tüm tatlının mahvolmasına yol açabilir. Tam da bu yüzden, tatlının şerbeti çekmeme nedenlerini ve şerbetini çekmeyen tatlıyı kurtarma yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Daha önce de söylediğimiz gibi, şerbetin oranı çok önemlidir. Her tatlıda aynı ölçüyü kullanmak yerine, tatlıya özel şerbet ölçüsü kullanabilirsiniz.
Eğer tatlının yapım aşamasında sorun varsa, yani tatlı çok ince veya çok kalın olduysa, şerbeti döktükten sonra kurtarmak hayli zordur. Ancak sorun oda sıcaklığı veya şerbetten kaynaklanıyorsa, bu sorunu kolayca çözebilirsiniz. Şerbetin oranını doğru ayarlayamadınız ve olması gerekenden daha koyu oldu. Bu durumda şerbeti tatlının üzerine dökünce, şekerlenmeler meydana gelebilir. Şerbeti normal kıvamına getirmek için, tekrar ocağa alıp üzerine yavaş yavaş sıcak su ekleyerek inceltebilirsiniz. Şerbet hazırlarken yapılan hatalardan biri de, kıvamının çok akışkan olmasıdır. Akışkan şerbetin kıvamını koyulaştırmak için, ocakta normalden daha fazla kaynatmak gerekir. Şerbetin kıvamı istediğiniz gibi olduğunda ocaktan alıp, soğumaya bırakabilirsiniz. Şunlara da göz atın;Şerbetini Çekmeyen Tatlıya Ne Yapılır?
Şerbet Katı Olursa Ne Yapılır?
Akışkan Şerbetin Kıvamı Nasıl Düzeltilir?