Selenyumun Faydaları Nelerdir?
Günlük hayatta tüketilen besinlerle alınan selenyum, vücut için gerekli olan bir mineraldir. Peki, selenyum vücutta ne işe yarar? İşte, bağışıklık sistemi ve tiroid üzerinde etkileri olan selenyumun faydaları:

Selenyum birçok besini yiyerek tüketebileceğiniz bir mineraldir. Metabolizmanız, bağışıklık sisteminiz ve tiroid fonksiyonunuz da dahil olmak üzere vücudunuzun sağlıklı işleyişini desteklemeye yardımcı olabilir. Sadece küçük miktarlarda ihtiyaç duyulsa da, metabolizma ve tiroid fonksiyonu için hayati öneme sahiptir. Vücuttaki selenyum düzeyinin normal olması için, diyet yoluyla, yani besinlerle alınması gerekir. Sağlık sitesi Healthline, selenyumun faydaları hakkında yapılan araştırmaları inceledi.

Selenyumun Faydaları Nelerdir?

  1. Selenyum, güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar gıdalardaki serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önleyen bileşiklerdir. Antioksidanlar, vücudunuzu hastalıklardan korumak da dahil olmak üzere önemli işlevleri yerine getirirler.
  2. Selenyum gibi antioksidanlar, serbest radikal sayılarını kontrol altında tutarak oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Aşırı serbest radikalleri nötralize ederek ve hücreleri oksidatif stresin neden olduğu hasarlardan koruyarak çalışırlar.
  3. Oksidatif stresi azaltmanın yanı sıra selenyum, bazı kanser riskinin azaltılmasına da yardımcı olabilir. Bu, selenyumun DNA hasarını ve oksidatif stresi azaltma, bağışıklık sisteminizi güçlendirme ve kanser hücrelerini yok etme yeteneğine atfedilir. 350.000'den fazla kişiyi kapsayan 69 çalışmanın gözden geçirilmesi, kanda yüksek selenyum seviyesine sahip olmanın meme, akciğer, kolon ve prostat kanserleri de dahil olmak üzere belirli kanser türlerinde daha düşük risk ile ilişkili olduğunu buldu. Ancak daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

  1. Düşük selenyum seviyeleri artan kalp hastalığı riskiyle bağlantılı olduğundan, selenyum açısından zengin bir diyet kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. 25 gözlemsel çalışmanın analizinde, kandaki selenyum seviyelerindeki %50'lik artışın, kalp hastalığı riskinde %24'lük bir azalma ile ilişkili olduğu görüldü.
  2. Alzheimer hastalığı hafıza kaybına neden olan, düşünce ve davranışları olumsuz yönde etkileyen yıkıcı bir hastalıktır. Çeşitli çalışmalar Alzheimer hastalığı olan hastaların kanındaki selenyum düzeylerinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Küçük bir çalışma, günde bir selenyum açısından zengin Brezilya cevizi takviyesi almanın, hafif bilişsel bozukluğu olan hastalarda sözel akıcılığı ve diğer zihinsel işlevleri iyileştirdiğini buldu.
  3. Selenyum tiroid bezinizin düzgün çalışması için önemlidir. Aslında tiroid dokusu insan vücudundaki diğer organlardan daha yüksek miktarda selenyum içerir. Bu güçlü mineral, tiroidin oksidatif hasara karşı korunmasına yardımcı olur ve tiroid hormonlarının üretiminde önemli bir rol oynar.
  4. 6.000'den fazla kişiyi kapsayan gözlemsel bir çalışma, düşük serum selenyum seviyelerinin artan otoimmün tiroidit ve hipotiroidizm riski ile ilişkili olduğunu buldu. Bir inceleme, selenyum takviyelerinin üç ay boyunca günlük olarak alınmasının tiroid antikorlarının azalmasına neden olduğu sonucuna varmıştır.
  5. Bağışıklık sisteminiz potansiyel tehditleri tanımlayıp bunlarla mücadele ederek vücudunuzu sağlıklı tutar. Bunlara bakteri, virüs ve parazitler dahildir. Selenyum bağışıklık sisteminizin sağlığında önemli bir rol oynar. Bu antioksidan vücudunuzdaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur, bu da iltihabı azaltır ve bağışıklığı artırır.

  1. Astım, akciğerlerin içine ve dışına hava taşıyan solunum yollarını etkileyen kronik bir hastalıktır. Selenyumun inflamasyonu azaltma yeteneği nedeniyle bazı çalışmalar bu mineralin astımla ilişkili semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Bir çalışma, kanında selenyum seviyesi yüksek olan astımlı hastaların, düşük selenyum seviyesine sahip olanlara göre daha iyi akciğer fonksiyonuna sahip olduğunu gösterdi.

Selenyum, sağlık açısından gerekli bir mineraldir. Ancak yüksek dozda alınması, ölümcül sonuçlara neden olabilir. Brezilya fıstığı çok yüksek miktarda selenyum içerir. Çok fazla tüketmek selenyum toksisitesine yol açabilir. Bununla birlikte, selenyum içeren gıdaları yemek yerine takviye almaktan dolayı toksisitenin meydana gelme olasılığı daha yüksektir. Selenyum toksisitesi belirtileri, saç dökülmesi, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, yüz kızarması, kas ağrıları ve titremedir. Ağır vakalarda, daha ciddi sonuçlar görülebilir.

Selenyum, takviye olarak alınmak yerine besinler yoluyla önerilen miktarda alınmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Selenyum içeren besinler
  2. Selenyum kilo vermeye yardımcı olur mu?
  3. Magnezyum içeren besinler
  4. Kalsiyum içeren besinler
  5. Sağlıklı potasyum kaynakları nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı