Şeftali ve nektarin sulu, lezzetli yapıları, besleyici özellikleri nedeniyle bugün tüm dünyada en çok tüketilen lezzetler arasında. Şeftali ve nektarin tatları ile birlikte oldukça benzer. Ancak yine aralarında farklar var. Peki, şeftali ile nektarin arasındaki farklar ne? Sağlık sitesi healthline birbirine bu kadar çok benzeyen şeftali ve nektarin arasındaki farkları ve besin değerlerini şöyle sıralıyor.
Hem şeftali, hem de nektarin, gül ailesinden sert çekirdekli meyvelerdir. Şeftali değişik iklim şartlarına en fazla uyum gösteren meyvelerden birisidir. Bu durum türün dünya üzerinde geniş ölçüde yayılmasına imkan vermiştir. Tropikal ikliminden ılıman iklime kadar çok geniş bir alanda şeftaliye rastlamak mümkündür. Şeftalinin ana vatanı Doğu Asya ve Çin'dir. Türkiye'de ise başta Marmara Bölgesi (özellikle Bursa) olmak üzere birkaç il dışında yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Şeftali ve nektarin özünde aynı türdür ancak ticari olarak iki farklı meyve olarak kabul edilmektedir. Nektarin için bir şeftali türü de diyebiliriz.
Şeftalilerin kabukları pürüzlüdür. Nektarin ise pürüzsüz cilde sahiptir. Nektarin, şeftalinden pürüzsüz bir cilt veren genetik bir mutasyonla ayırt edilir. Yoksa aslında genetik açıdan her ikisi de aynı. İkisinin de farklı renk türleri bulunuyor.
Şeftali ve nektarinlerin etkileyici besinsel faydaları vardır. Aşağıdaki tablo bir bütün şeftali (150 gram) ve bir bütün nektarin (140 gram) içindeki besin maddelerini karşılaştırmaktadır.
Şeftaliler | Nektarin | |
---|---|---|
Kalori | 63 | 55 |
Protein | 1.4 gr | 1.5 gr |
Karbonhidrat | 15 gr | 13 gr |
Lif | 2.3 gr | 2.1 gr |
Şeker | 12.6 gr | 11 gr |
Yağ | 0.4 gr | 0.4 gr |
Healthline'nın kıyaslamasına göre şeftali nektarine göre kalori, karbonhidrat ve şeker bakımından biraz daha yüksek değerlere sahip.
Her iki meyve de oldukça benzer besin profillerine sahip. Her ikisi de doğal şekerler açısından oldukça yüksektir, yeterli miktarda lif içerir ve potasyum ile A, C ve E vitaminleri gibi az miktarda mikro besin sağlar.
Nektarin genellikle şeftaliden daha küçüktür. Nektarinin pürüzsüz ve eti daha sıkı bir yapısı vardır. Şeftalinin kabuğu daha kalındır. Yüzeyi pürüzlü etli kısmı ise daha yumuşaktır. Heaalthine bu noktada ilginç olarak şu tespiti yapıyor: Pek çok insan, biraz daha düşük şeker içeriğine rağmen nektarinlerin şeftalilerden daha tatlı olduğunu iddia eder. Tatlılık noktasında önemli olan türü ve meyvenin olgunluk seviyesidir. Hem beyaz şeftali hem de beyaz nektarin, düşük asitlikleri nedeniyle sarı muadillerinden daha tatlıdır. Ayrıca, tatlılıkları olgunlukla artar. Daha fazla olgunlaşmış şeftaliler ve nektarinler hafifçe yumuşaktır.
Şeftali ve nektarinin olduğu gibi çiğ tüketilmenin dışında mutfakta da geniş kullanım alanı vardır. Nektarin yapısı gereği daha sert olduğu için yemek pişirmede kullanmak için daha elverişlidir. Örneğin bazı mutfaklarda nektarin ızgarada yapılabildiği gibi salatalarda kullanılır, tatlılara eklenir ve lezzetli bir yaz yemeği olacaktır.
Turta, reçel ve sos gibi yumuşak dokulu yemeklerde ise yine yapısı gereği bu kez şeftali tercih edilir. Açık renkli türleri daha tatlı olacaktır.
Şunlara da göz atın;