Şeftali Nasıl Saklanır?
Yaz aylarının favori meyvelerinden şeftali birçok kişinin favori meyvesidir. Daha uzun süre nasıl saklanır? Şeftali nasıl saklanır sizlere anlattık. İşte, 3 farklı şeftali saklama yöntemi:

Yaz mevsimi ile birlikte şeftaliler tazgahlarda yerini alır. Oldukça lezzetli olan şeftaliler taze olarak sade ya da tatlıların içerisine kullanılabilir. Uzun süre sağlıkla şeftalileri tüketebilmeniz için sizlere şeftali saklama yöntemlerini anlattık. İşte, şeftali saklama yöntemleri:



Olgunlaşmamış Şeftali Nasıl Saklanır?

  1. Şeftalilerinizi olgunluk açısından test edin. Şeftali kızarıklığının altında sarı veya altın rengi olup olmadığına bakın. Onları nazikçe sıkın, sert ama yumuşak hissettirmelidirler.  Şeftalileri koklayın güçlü, tatlı bir kokuya sahip olmalıdırlar; olgunlaşmamış şeftaliler daha yumuşak bir kokuya sahip olacaktır. 
  2. Şeftalilerinizi olgunlaşmalarına yardımcı olmak için birkaç gün tezgahın üzerine koyun. Onları güneş ışığına koyabilirsiniz, ancak çok ısınmadıklarından emin olmak için her gün onlara göz kulak olun.
  3. Olgunlaşmamış şeftalileri buzdolabında saklamayın. Bu, şeftalinin kıvamını, rengini ve lezzetini istenmeyen bir şekilde değiştirebilir.
  4. Şeftalilerinizi daha çabuk olgunlaştırmak için kahverengi bir kese kağıdına koyun. 1 veya 2 şeftaliyi kahverengi bir kese kağıdına koyun ve 1-3 gün boyunca tezgahta bırakın. Şeftalileri her gün kontrol ederek çok yumuşamadan olgunlaşmalarını sağlayın. 
  5. Şeftalilerinizi daha hızlı olgunlaştırmak için yanına bir muz veya elma koyun. İster tezgahta ister bir kese kağıdında olsunlar, olgunlaşma sürecini hızlandırmak için şeftalilerin yanına muz, elma veya hatta avokado gibi bir meyve parçası koyabilirsiniz. 
  6. Şeftali, muz ve elmaların tümü, olgunlaşmalarına yardımcı olan etilen gazı adı verilen bir gaz yayar, bu nedenle bu meyveleri bir araya getirmek, kendi başlarına olduğundan daha hızlı olgunlaşmalarına yardımcı olur.



Buzdolabında Şeftali Nasıl Saklanır?

  1. Kir veya kalıntıları temizlemek için şeftalileri yıkayın. Şeftalileri lavabonuzdaki suyun altında yıkayabilirsiniz.
  2. Şeftali "tüyünün" tadını ve dokusunu sevmiyorsanız, meyveyi durularken çoğunu parmaklarınızla hafifçe ovalayabilirsiniz. Meyvenin etine zarar verebileceğinden sert fırça kullanmayın.
  3. Şeftalileri temiz kağıt havlu veya temiz bir el havlusu ile kurulayın. Şeftalileri kuruturken sıkmamaya ve ezmemeye özen gösterin. Şeftali tüylerinde nem kalmayana kadar meyveyi kuru bir havluyla ovalayın.
  4. Şeftalileri saklamadan önce kurutmak önemli bir adımdır çünkü nem, buzdolabında soğuyunca şeftalinin derisine zarar verebilir.
  5. Bütün, kesilmemiş şeftalileri buzdolabına tek başına veya plastik bir torbaya koyun. Şeftalilerinizi bütün olarak yiyecekseniz veya kısa bir süre sonra bir tarif için kullanacaksanız, buzdolabına koyup 2-3 gün orada saklayabilirsiniz. 
  6. Buzdolabınızdaki soğuk sıcaklık, olgunlaşma sürecini yavaşlatır.
  7. Hızlı bir atıştırma seçeneği için buzdolabına koymadan önce şeftalilerinizi dilimleyerek saklayabilirsiniz. Şeftalinizi ikiye, dörde veya dilimlere kesmek için temiz bir mutfak bıçağı ve kesme tahtası kullanın. 
  8. Dilimlenmiş şeftalileri kararmamaları için limon suyuyla kaplayabilirsiniz.
  9. Dilimlenmiş şeftalileri hava geçirmez bir kapta 1-2 gün saklayabilirsiniz. 



Dondurucuda Şeftali Nasıl Saklanır?

  1. Şeftalileri su altında yıkayın. Ardından kabuklarını soyun. 
  2. Şeftalileri ikiye, dörde veya dilimlere ayırın. Temiz bir mutfak bıçağı ve kesme tahtası kullanın ve şeftalileri ne için kullanmayı planladığınıza bağlı olarak istediğiniz büyüklükte dilimleyin. 
  3. Soyulmuş ve dilimlenmiş şeftalileri bir dondurucuya veya fırın tepsisine yerleştirin. Şeftali dilimlerini birbirine değmeyecek şekilde dizin. Kaç tane şeftali dondurduğunuza bağlı olarak 1 tepsiden fazla kullanmanız veya birkaç parti yapmanız gerekebilir.
  4. Şeftalileri tepside 4-12 saat dondurun. Dondurucunuzun ne kadar soğuk olduğuna bağlı olarak, şeftalilerin donup donmadığını kontrol etmeden önce en az 4 saat bekleyin. 
  5. Dondurulmuş şeftalileri hava geçirmez bir kaba aktarın. Sıkı kapaklı bir cam kap kullanabilirsiniz, ancak önce dondurucunun güvenli olduğundan emin olun.
  6. Şeftalileri dondurucuda 6-12 ay saklayın. Buzdolabı-dondurucu kombinasyonunuz varsa, şeftalileriniz 6 aya kadar taze kalmalıdır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Karpuz nasıl saklanır?
  2. Ananas nasıl saklanır?
  3. Domates nasıl saklanır?
  4. Nar nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?