DENİZ ORHUN
ZİRAAT MÜHENDİSİ/MASTER ŞEF
@denizorhunklemantin
klemantin@klemantin.com
On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif ayını bir mani ile karşılayalım,
Ramazan geldi dayandı
Camiler nura boyandı
Top atıldı kandil yandı
Kalbimiz ona inandı
Ramazan ayı yeni ayın görülmesiyle başlar ve bir sonraki yeni aya kadar devam eder. Ramazan Bayramını da içine aldığı için en uzun ay olarak bilinir.
Nisan ayı eski dillerde taze mahsul”, “ilk meyveler” anlamındadır. Doğa döngüsünden örnek vermek gerekirse; ekşilik yeni oluşan, henüz olgunlaşmamış bir meyvenin sunduğu tattır. Doğanın uyanışı - başlangıcı ilkbahar meyveleri ve otlarının tatları gibi. Bu dönemde ekşimtrak tatlar ön plandadır. Ekşi tadı salya arttırdığı için susuzluğu gidermede etkendir.
Nisan boyunca; feryad-ı andelip, kırlangıç dönüm fırtınası, üç dokuzların üçüncüsü olan soğukları, leylek fırtınası, kuğu fırtınası ve sitte-i sevir gibi doğa olaylarına şahit olacağız. Son soğukları, “burçak” dolu tipini, “jale” adı verilen doğaya şifalı yağmurları göreceğiz. Bu Ramazan’da kıyafetlerinizi nasıl hava durumuna göre ayarlıyorsanız yemeklerinizi de içinizi serinletmesi, ısıtması, sizi susatmaması ve tok tutması gibi özelliklerine göre ayarlayın, zira ramazan gelir gelmez, şehirlerin görünümü, günlük hayatımızın akışı değişir. Bu ay sizin de yemek düzeninizdeki akışın sağlığınızı göz önüne aldığınız şekliyle değişmesini dilerim. Ramazan’ın bereketi üzerinize olsun!
Tarifler ve Yapım: DENİZ ORHUN
İftar sofralarına çok yakışacak bir tarif.. Yemek sonrası çayın yanında sunabileceğiniz nefis bir tatlı tarifi. Sıcak bir başlangıç yapmak isteyenlere özel bereket çorbası.. Şunlara da göz atın;