Sedir balı, 2000 yıl boyunca yaşayabilen sedir ağacından elde edilen özel bir bal türüdür. Hem arıların, hem de basra böceğinin ortak ürünü olduğu için diğer ballardan ayrılır. Ağacın üzerinde yaşayan böcekler, bitkinin özsuyu ile beslenerek ballı maddeyi salgılar. Arılar ise bu maddeyi toplayarak enzimlere dönüştürür ve bala dönüştürür. Toroslarda elde edilen sedir balı, nadir bulunan bir çeşittir.
Sedir balı, en çok kahvaltı sofralarında tüketilir. Yumuşak tada sahip olduğu için, ölçülü bir şekilde tek başına tüketilebilir. Aynı zamanda kek, kurabiye gibi tatlı tariflerde doğal bir tatlandırıcı olarak da kullanılır. Ancak hiçbir zaman aşırı miktarda tüketilmemelidir.
Sedir balı, kapalı ve serin ortamlarda saklanmalıdır. Hava sıcaklığının 22 derece üzerine çıkması, balın yapısının bozulmasına yol açabilir. Güneş ışığından tamamen uzak tutmak gerekir. Isıdan korumak için fırın, ocak gibi eşyalardan uzak bir alana yerleştirilmelidir. İçine su veya başka bir sıvı karıştırılmamalıdır. Nemsiz, serin bölgelerde uzun süre muhafaza edilebilir.
Şunlara da göz atın;