Sebzeleri Haşlarken Yapılan Hata Nedir?
Sebzeleri haşlamak, besinlerin en sağlıklı şekilde tüketilmesini sağlar. Ancak haşlama aşamasında yapılan yanlışlar, sebzelerin besin değerlerini öldürebilir. İşte, sebzeleri haşlarken en sık yapılan hata:

Haşlamanın bir sebzenin en iyi arkadaşı olabileceğini söylediğimizde bize inanmayabilirsiniz, ancak bunun nedeni, muhtemelen birçok haşlama hatasının kurbanı olmanızdır. Her türden yemeğin kaynatılması, bugünlerde haklı olarak kötü bir üne sahip. Nesiller boyu çoğu insan yumuşak, haşlanmış sebzelerle büyüdüler, dondurucudan doğrudan bir tencereye atıldılar ve ıslak ve tatsız olana kadar pişmeye bırakıldılar. 

Mesele şu ki, beyazlatma işlemi, sebzelerin renk ve dokusunu korurken aynı zamanda lezzetli hale getirmenin en iyi yolu olabilir. Ebeveynlerinizin ve büyükanne ve büyükbabalarınızın yapmış olabileceği en büyük haşlama hatası, kaynattıkları sebzeleri suda çok uzun süre bırakarak fazla pişirmektir. Gerçek şu ki, sebzelerin faydalarını elde etmek için, kaynar suda yalnızca birkaç dakika pişirmeniz yeterlidir. Bu aşamadan sonra pişirmeye devam etmek, sebzenin çok fazla parçalanmasına neden olur. 

Haşlamadan Sonra Sebzenizin Buharlaşmasına İzin Vermeyin

Haşlanmış sebzeler, fırından yeni çıkmış bir rosto gibi, sudan çıktıktan sonra kalan ısıyla pişmeye devam eder. Bu ekstra ısı, beyazlatılmış sebzelerinizde kaçınmak istediğiniz birkaç farklı şey yapabilir. Birincisi, sebzeleriniz sıcak ve buharlı kaldıkları için buharlaşarak nem kaybeder. İkincisi, yüksek bir sıcaklık sebzelerinizi pişirmeye devam edecek, onları parçalayacak ve sanki çok uzun süre kaynatmışsınız gibi aynı soruna neden olacaktır. Haşlamanın tüm amacı, sebzeleri yumuşak hale getirmek ve uzun süre ısıya maruz bırakmadan lezzetli bir şekilde pişirmektir.

Bunun yerine, haşlanan sebzelerinizi fazla pişirmenin etkilerini önlemek için atabileceğiniz birkaç adım var. Sebzelerinizin sıcak ama aynı zamanda nemli kalmasını istiyorsanız, piştikten hemen sonra yağla kaplayabilirsiniz. Bu, buharlaşmadan kaçmaya çalışırken suyu kapatan bir bariyer oluşturur. Sebzeleri soğutuyorsanız veya yine de bir tavada veya fırında yeniden ısıtılıyorlarsa, pişmelerini durdurmak için soğuk su şoku kullanmak nem kaybını da önleyebilir ve pişirmeyi tam istediğiniz yerde durdurarak çıtır çıtır kalmalarını sağlayabilir. Her iki önleyici adım da basittir ve beyazlatılmış sebzeleriniz onlar için çok daha iyi olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Sebzeleri pişirirken yapılan hatalar
  2. Dünyadaki en sağlıklı sebzeler
  3. Düşük kalorili sebze yemekleri
  4. Mikrodalgada sebzeler nasıl pişirilir?
  5. Dondurulmuş sebzeler sağlıklı mı?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı