Sebze Suyu Nasıl Yapılır?
Çorba, et ve makarnaların içerisinde kullanılan sebze suyu nasıl yapılır? Sebze suyu hazırlamanın püf noktaları nelerdir? Sebze suyu nerelerde kullanılır? İşte, adım adım sebze suyu yapımı:

Vejetaryen çorbalar, yemekler, birbirinden leziz soslar hazırlarken ihtiyacınız olan kıvamı ve tadı yerinde sebze sularıdır. Yemeklerinizin tadını tamamlayacak olan sağlık deposu sebze suyunu kolayca hazırlayabilirsiniz. Peki, sebze suyu nasıl yapılır, sebze suyu nerelerde kullanılır? Sebze suyu nasıl saklanmalıdır? İşte, adım adım sebze suyu yapımı:

Malzemeler:

  1. 2 adet soğan
  2. 1 adet kabak
  3. 200 gram mantar
  4. Renkli biberler
  5. 2 demet taze soğan
  6. 1 adet şalgam
  7. 2 adet domates
  8. 1 adet kereviz
  9. 1 adet havuç
  10. Tane karabiber
  11. 3 litre su
  12. Zeytinyağı


Sebze Suyu Nasıl Yapılır?

  1. Soğan, kabak, mantar, renkli biberler ve taze soğanı küçük parçalar şeklinde kesin. Kalın tabanlı ve derin bir tencereyi ocağa koyarak bir süre ısınmasını bekleyin. Isındıktan sonra zeytinyağı ekleyin.
  2. Doğradığınız sebzeleri ilave edip 15 dakika karıştırarak kavurun. Sebzeleri su eklemeden kavurmanız sebzelerin kendi şekerlerini bırakarak karamelize olmalarını ve sebze suyunun daha renkli ve lezzetli olmasını sağlar.
  3. Karamelize olan sebzelere domates, kereviz, şalgam, havuç ve tane karabiber ekleyerek karıştırın. Üzerini 2.5 cm geçecek oranda su ilave edin. Hazırladığınız karışımı yüksek ateşte kaynatın.
  4. Kaynamaya başlayan sebze karışımını kısık ateşte yavaş yavaş kaynatmaya devam edin. Sebzeler suyunu bir miktar kaybedene kadar 1-1.5 saat ateşte tutun. Sebze suyu kaynatıldığında kemik suyu gibi üzerinde jelatin bir tabaka bırakmaz. Bu nedenle yüzeyinde oluşan kaymaksı yüzeyi almanız gerekmez.
  5. Büyük bir cam kabın üzerine ince delikli süzgeci yerleştirin. Suyu dikkatlice süzerek katı kısımların suya karışmamasına dikkat edin. Tüm sebze suyunu bir kaba aldıktan sonra isterseniz hemen kullanabilirsiniz ya da soğutarak daha sonra kullanmak üzere soğumaya bırakabilirsiniz.
  6. Hazırladığınız sebze suyunu hemen kullanmayacaksanız geniş bir kabı kısmen su ve buzla doldurun. Sebze suyunu koyduğunuz kabı su dolu kabın üzerine koyarak yavaş yavaş karıştırın ve sebze suyunu soğutun.

Sebze Suyu Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Hazırladığınız sebze suyunu 3 gün içinde kullanacaksanız üzerini örtüp soğutucuya koyun.
  2. Daha uzun süre kullanmak isterseniz hava geçirmeyen kaplara koyarak 3 ay dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
  3. Sebze suyunu çözmek için 12 saat boyunca buzdolabında bekletebilirsiniz.
  4. Yemekte kullanacağınız tuz miktarı tariflere göre değişiklik gösterir.
  5. Sebze suyunu hazırlarken tuz oranını olabildiğince az tutmanızda sağlığınız açısından fayda var. Aşırı tuz tüketiminin sağlığınızı tehdit edeceğini unutmayın.

Sebze Suyu Nerelerde Kullanılır?

Sebze suyu, vejetaryen çorbaların yapımında kullanılır. Ayrıca et yemeklerinde, makarnalarda ve sos yapımında kullanabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Sebze yemekleri
  2. Kök sebze yemekleri
  3. Taze meyve ve sebze nasıl seçilir?
  4. Virüslere karşı meyve ve sebzeler nasıl dezenfekte edilir?
  5. Sebze pişirirken yapılan hatalar

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu