Sebze Bulyon Nasıl Yapılır: 5 İpucu
Sebze bulyon, yemeklere aroma katmak için evde kolayca yapabileceğiniz bir çeşnidir. Peki, evde sebze bulyon nasıl yapılır? Sebze bulyon nasıl saklanır? İşte, ev yapımı sebze bulyon ve 5 püf noktası:

Bulyon, et ve pilav gibi yemeklere lezzet katmak amacıyla sık sık kullanılan çeşnilerdir. Ancak bulyonlar hazır olarak alındığında, içindeki katkı maddeleri sebebiyle çok sağlıksız olarak görülür. Bu yüzden sizlere daha önce evde tavuk bulyon hazırlama tarifini anlatmıştık. Bu kez tavuk veya et sevmeyenler için evde sebze bulyon yapımı hakkında bilgiler vereceğiz. Sebze bulyonları, dilediğiniz gibi pilavlarda ve ana yemeklerde kullanabilirsiniz. 

Sebze Bulyon Nasıl Yapılır?

Yapım aşamalarına geçmeden önce, her sebzeden bulyon yapamayacağınızı söyleyelim. Patates gibi nişastalı sebzeler, suyu bulandıracağı için bulyon yapımında kesinlikle kullanılmaz. Pancar, baskın renkli bir sebze olduğu için, karnabahar hazmı zorlaştırdığı için, patlıcan ve kuşkonmaz ise acımsı tadı sebebiyle bulyon tariflerinde yerini almaz. Bunun yerine daha çok kök sebzeler ve sebzelerin sapını kullanabilirsiniz. 

Malzemeler;

  1. 4 adet pırasa
  2. 2 adet kuru soğan
  3. 2 adet havuç
  4. 1/2 demet maydanoz
  5. 1/2 demet maydanoz sapı
  6. 4 diş sarımsak
  7. 2 dal kekik
  8. 2 adet defne yaprağı
  9. 1 adet kereviz sapı
  10. 8 adet tane karabiber
  11. 3 litre su

Öncelikle soğan, pırasa, kereviz, havuç ve sarımsakları bol su ile yıkayıp iri iri doğrayın. Doğradığınız malzemeleri geniş bir tencereye alın. Üzerine maydanoz, kekik ve defne yaprağını ekleyin. Daha sonra 3 litrelik soğuk suyu ilave edin ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başladığında, ocağın altını kısın ve yaklaşık 2-3 saat suyu azalana kadar pişirin. Sebzeler piştiğinde suyunu süzün ve soğuması için bir kenarda bekletin. Soğuyan sebze suyunu buz kalıplarına dökün ve derin dondurucuya atın. Hazırladığınız sebze bulyonu, dilediğiniz gibi tariflerde kullanabilirsiniz.

Sebze Bulyonun Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Kullanılacak tüm malzemelerin taze olmasına dikkat edin. Çürük sebzeleri kullanmayın. Malzemeleri güzelce suyun altında yıkayın. Bu sayede tat ve renk kalitesi tam istediğiniz gibi olacaktır. 
  2. Tarifi hazırlarken çelik ve geniş bir tencere kullanmaya dikkat edin. Yüzeye çıkan partikülleri, kevgir yardımıyla temizleyin.
  3. Maksimum lezzet ve tadı elde etmek için, bulyon hazırlarken mutlaka soğuk su kullanın. 
  4. Bulyon yaparken sebzeler uzun uzun kısık ateşte pişirilir. Kaynamaya noktasına gelen karışım, kısık ateşte yavaşça pişirilir. 
  5. Hazırladığınız sebze suyunu, dikkatli bir biçimde süzün. Tortu kalmasını önlemek için, tülbentle süzmeyi deneyebilirsiniz.

 Sebze Bulyon Nasıl Saklanır?

Sebze bulyonu buz kalıplarına veya vakumlu buz poşetlerine doldurarak buzlukta saklayabilirsiniz. Eğer kısa sürede tüketecekseniz, hiç dondurmadan cam kavanozlara aktarabilir, buzdolabı rafında 3 gün saklayabilirsiniz. Eğer sebze bulyonu derin dondurucuda saklayacaksanız, bu süre 4-6 ay arası değişkenlik gösterir.

Şunlara da göz atın;

  1. Tavuk bulyon nasıl yapılır?
  2. Bulyon yemeklere nasıl eklenir?
  3. Sebze püresi tarifleri
  4. Sebze kızartmaları
  5. Taze meyve ve sebze nasıl seçilir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?