Sarımsak tozu, sarımsak dişlerinden elde edilen bir baharat çeşididir. Taze sarımsak gibi güçlü ve keskin bir tada sahip olan bu tozun kullanımı daha kolaydır. Sarımsak tozu için, sarımsakların kabukları soyulur ve yıkanır. Ardından fırında kurutulur ve mutfak robotundan geçirilerek toz haline getirilir. Sarımsak tozu, çorba, güveç, sos gibi çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Ancak evinizde sarımsak tozu kalmadıysa, bu malzemenin yerine ne kullanacağınızı merak edebilirsiniz.
Sarımsak tozunun en iyi ikamesi, gerçek sarımsaktır. Sarımsak dişini bütün bir halde veya ince ince dilimleyerek yemeklerde kullanabilirsiniz. Özellikle sote ve güveç yemeklerinde mutlaka sarımsak dişlerine yer vermeniz önerilir.
Sarımsak ezmesi, marketlerde kavanozlar halinde satılır ve güçlü bir tada sahiptir. Bu yüzden küçük miktarda kullanmanız genelde yeterlidir. Sarımsak tozu yerine, 1/8 oranında sarımsak ezmesi kullanabilirsiniz. Eğer sarımsak ezmesini markette bulamıyorsanız, bıçağın geniş tarafıyla sarımsak dişlerine bastırarak ezmesini çıkarabilirsiniz. Ayrıca sarımsağı havanda ezerek de kullanabilirsiniz.
Frenk soğanı, bir soğan türü olmasına rağmen hafif sarımsak aroması içerir. Bu soğan taze veya kurutulmuş biçimde kullanılabilir. 1/4 çay kalığı sarımsak tozu yerine, ince kıyılmış 1 yemek kaşığı frenk soğanı kullanın.
Soğan tozu, hem sarımsak, hem de soğan aromasını içerir. Özellikle yemeklerde sarımsak açığını kapatmak için kullanılabilir. Tariflerde 1/2 çay kaşığı sarımsak tozu kullanmak genellikle yeterli olacaktır.
Kimyon, yemeklerde sıklıkla kullanılan bir baharattır. Yemeklere hafif sarımsak aroması katacak dünyevi bir tadı vardır. Sarımsak tozu yerine 1/4 çay kaşığı kimyon kullanarak yemeklerinizin lezzetini artırabilirsiniz.
İran ve Hint mutfağında yaygın olarak kullanılan bu baharat, sarımsak aromasına sahiptir. Ancak sarımsak tozundan daha güçlü olduğu için, çok az miktarda kullanılması gerekir. 1/16 çay kaşığı gibi küçük bir oran bile yemeklerinizin tadını değiştirebilir.
Pırasa, sarımsak ve soğanla aynı aileden gelir. Sarımsağa göre çok daha hafif bir tada sahip olsa da, yemeklerinize benzer bir aroma katmaya yardımcı olur. Pırasanın ince ince kıyılarak kullanılması önerilir.
Şunlara da göz atın;