Sarımsağın Kötü Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Sarımsak birçok yemeğe lezzet katan malzemelerden biridir. Peki bozulduğu nasıl anlaşılır? Sizler için anlattık. İşte, sarımsağın kötü olup olmadığı nasıl anlaşılır:

Sarımsak dünyanın her yerinde mutfakların vazgeçilmez lezzetidir. Peki kötü olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bütün sarımsak oda sıcaklığında oldukça uzun süre dayanır ve kötü olup olmadığını görmek için sarımsağı hissedebilir, koklayabilir ve inceleyebilirsiniz. Eğer filizlenen bazılarınız varsa, endişelenmeyin; Kötüye gittiğine dair başka işaretler olmadığı sürece çoğu zaman kullanmaya devam edebilirsiniz. İşte, sarımsağın kötü olup olmadığı nasıl anlaşılır:

Duyularınızı Kullanarak Kontrol Edin

  1. Kafanın dışında çürük noktalar var mı yok mu kontrol edin. Sarımsağınız çok kötüleştiyse, deriden görünmeye başlayacaktır. Örneğin, kahverengi veya siyah noktalar veya genel olarak sadece renk değişikliği görebilirsiniz.
  2. Kabuğun içinden yumuşaklığı hissedin. Sarımsak, bir soğan gibi, hala iyiyse dokunulamayacak kadar sağlam olmalıdır. Bir diş soymaya çalışın. Bu sırada yumuşaklık ya da akışkan sıvı fark ederseniz, bu son kullanma tarihinin çoktan geçtiğinin bir işaretidir.
  3. Sarımsakları soyduktan sonra sarı bir ton ve kötü noktalar olup olmadığını kontrol edin. Dışarıdan taze gibi görünse de kabuğunu soyduğunuzda olmadığını anlayabilirsiniz. Taze sarımsak beyaz olmalı ve sarı bir ton almaya başladıysa bozulmaya başlamıştır.
  4. Yumuşak görünmüyorsa veya kötü noktaları varsa, sarı sarımsağı kullanabilirsiniz, ancak beyaz kadar iyi olmayacaktır.
  5. Hala kokusunun devam edip etmediğini görmek için sarımsağınızı koklayın. Soyduğunuzda güçlü bir sarımsak kokusu olmalıdır. Olmazsa, olması gerektiği kadar taze değil. Ekşi, asma kokusu da gelişebilir, bu da çürümeye başladığı anlamına gelir.
  6. Sarımsaklarınız filizleniyorsa yeşil kısımları soyun. Karanfillerin tepesine bakın ve sarımsağın filizlendiği anlamına gelen küçük yeşil uçlar görebilirsiniz. Bu noktada sarımsağınızın tadı daha keskin olacaktır, ancak mutlaka kötü değildir.
  7. Bazı insanlar bu aşamada sarımsak kullanmayı sevmezler. Bununla birlikte, yeşil kısımları soyduğunuz veya kestiğiniz sürece kullanmakta bir sakınca yoktur ve zevkinize uygun olup olmadığını görmek için deneyler yapabilirsiniz. Yeşil kısımlar acıdır, bu yüzden onları yemek istemezsiniz.

Kullanma Tarihini Kontrol Edin

  1. Bütün sarımsak başlarını buzdolabından 6 aya kadar saklayın. Taze sarımsak kısmen kurutulur ve doğal cilt katmanları tarafından korunur. Bu nedenle, oda sıcaklığında oldukça uzun süre kalabilir. Örneğin, serin, karanlık bir dolap seçin veya mutfağın serin bir yerinde bir kese kağıdına yapıştırın. Ancak hasat edildikten 3 ay sonra bile bozulabilir, bu yüzden gözünüz üzerinde olsun.
  2. Maksimum tazelik için serin ve karanlık bir yerde saklayın. Bol hava sirkülasyonu olan bir yerde saklayın; kapalı bir kapta saklamayın! Oda sıcaklığına daha yakın olduğu için buzdolabında saklamaktan kaçının.
  3. Sarımsak soyuyorsanız, ihtiyacınızdan daha fazla yaparak daha sonra sorundan kurtulmak isteyebilirsiniz. Sonuçta, soyma, taze sarımsak kullanmanın en sıkıcı kısımlarından biridir. İyi haber şu ki, o soyulmuş sarımsaklar buzdolabına koyup yaklaşık bir hafta içinde kullandığınız sürece ileride çalışabilirsiniz.
  4. Hazır soyulmuş sarımsak alıyorsanız kullanmaya başladıktan sonra uygun son kullanma tarihine kadar kullanabilirsiniz.

Olgun Sarımsaklar Nasıl Kullanılır?

  1. Filizlenmiş sarımsakları stokta veya et suyunda deneyin. Bazı tarifler çok taze sarımsağın kendine özgü tadını gerektirse de, uzun pişirme süresi ve stoklardaki ek lezzet, daha keskin tadı gizlemeye yardımcı olabilir.
  2. Sadece 1-2 diş kullandığınız tabaklara filizlenmiş sarımsak koyun. Başka bir deyişle, sarımsağın ana lezzet olmadığı yemekleri seçin. Diğer otlar ve baharatlarla yoğun şekilde tatlandırılmış bir sos, çorba veya güveç için 1-2 diş, kullanabilirsiniz.
  3. Bir tencereye veya bahçenize filizlenmiş sarımsak ekin. En az 20 x 30 cm olan bir tencere kullanın. Sarımsakları filizleri yukarı bakacak şekilde toprağa koyun ve aralarında yaklaşık 10 cm mesafe bırakın. Karanfilleri filizler dışında toprakla kaplayın ve ardından büyüme sürecini başlatmak için toprağı nemli olana kadar sulayın.
  4. Kabı güneşli bir alana koyun. Dışarısı kuruduğunda sarımsağınıza biraz su verin ve yabani otları sarımsak tenceresinden veya yatağından uzak tuttuğunuzdan emin olun.
  5. Dışarıda sarımsak dikmek için en iyi zaman sonbahardır. Çok soğuk kışlarınız olmadıkça, kış boyunca büyüyecektir. Yazın yapraklar sararır ve sarımsağınızı kuruması için asarak toplayıp tedavi edebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Mayonezin kötü olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  2. Karpuzun kötü olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  3. Avokadonun bozulduğu nasıl anlaşılır?
  4. Avokado nasıl olgunlaştırılır?



Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?