Sapından kereviz yetiştirmeyi öğrenmek, bahçecilik ufkunuzu genişletmenin eğlenceli, kolay ve ucuz bir yoludur. Kereviz, sağlığa birçok faydası, çok yönlülüğü ve dayanılmaz gevrekliği ile popüler olan bir Akdeniz bitkisidir. Birçok iklimde kerevizin dış mekanda yetiştirilmesi zor olsa da, kerevizin iç mekanda sapından yetiştirilmesi basittir. Bir saptan kendi kerevizinizi yetiştirdikten sonra, yeni kereviz sapı tabanınızı kullanarak işlemi tekrarlayabilir ve tüm yıl boyunca evde yetiştirilen taze kereviz elde edebilirsiniz. Sizler için anlattık. İşte, kereviz sapından kereviz nasıl yetiştirilir:
Bir Kasede Kereviz Sapını Hazırlama
- Yeni sapların büyümesi için yer açmak için kereviz saplarını tabandan kesin. Uzun, keskin bir bıçak kullanarak kereviz saplarını tabandan yaklaşık 2,5 cm ila 5,1 cm kesin. Bu, gerekli besinleri çıkarmadan yeni sapların büyümesi için yer sağlayacaktır.
- Kereviz sapı tabanını kısmen ılık suyla doldurulmuş 5,1 cm ila 7,6 cm derinliğindeki bir kaseye koyun. Ilık su kullanmak yeni kereviz saplarının büyümesini teşvik edecektir. Kesilmiş ve temizlenmiş kereviz sapı tabanını, bitkinin dibi aşağı ve yeni kesilen kısım yukarı bakacak şekilde bir kaseye yerleştirin.
- Kereviz sapı tabanını 5 ila 7 gün boyunca güneşli bir yerde kasede saklayın. Kereviz sapı tabanınızın bol miktarda doğal ışık alması çok önemlidir. Büyümek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmek için kereviz sapınızın günde ortalama altı ila yedi saat doğal ışığa ihtiyacı olacaktır.
- Suyu düzenli olarak değiştirin. Kereviz sapınız büyümeye başladığında, sapı çevreleyen suyun önemli bir miktarını emecektir. Kerevizinizin gelişmeye devam edebilmesi için suyu tekrar doldurmanız önemlidir.
Kereviz Sapını Toprağa Nakletme
- Kerevizinizi ekilmeye hazır olduğuna dair işaretler için kontrol edin. 5 ila 7 gün sonra kereviz sapı tabanınız yeni sürgünler vermeye başlamış olmalı ve topraklı bir saksıya aktarılmaya hazır olmalıdır. Kereviz sapınızın ekilmeye hazır olduğunu gösteren birkaç işaret vardır.
- Dikim saksısının yaklaşık 2/3'ünü yüksek kaliteli genel kullanım saksı toprağı ile doldurun. Gereken saksı toprağının tam miktarı kereviz sapınızın boyutuna bağlı olarak değişeceğinden, burada kendi kararınızı kullanmak isteyeceksiniz.
- Kereviz sapını saksı toprağına dikin. Kereviz sapınızı yavaşça kaseden çıkarın ve saksı toprağının üzerine dikim saksınızın ortasına yerleştirin. Azar azar ekleyerek, orijinal kereviz sapı tabanını yavaşça yeni toprakla kaplayın ve sadece yeni kereviz filizlerinin tepede çıkmasını sağlayın.
- Yeni kereviz bitkinizi cömertçe sulayın. Bitkinizi aşırı sulamamaya dikkat etmek isteseniz de, kereviz bitkinizin gelişmeye devam edebilmesi için bol su almaya devam etmesi çok önemlidir. Kereviz bitkinizi ne sıklıkta sulamanız gerektiğine dair kesin bir kural olmasa da, bitkinizin ihtiyacı olan suyu almasını sağlamanın birkaç yolu vardır.
- Kereviz sapınızın yeni bir kereviz bitkisine dönüşmesini izleyin. Uygun miktarda güneş ışığı ve su ile kereviz sapınız, hasat edilebilecek, yenebilecek ve tadını çıkarabilecek yeni bir kereviz bitkisine dönüşecek.
Şunlara da göz atın;
- Kereviz dondurulur mu?
- Kereviz nasıl hasat edilir?
- Kereviz hangi mevsimde yetişir?
- Kereviz nasıl pişirilir?