Salatalık Meyve mi Sebze mi?
Salatalık, kabak veya kabakgiller bitki ailesinin bir üyesidir. İnsanlar genellikle onları salata ve turşu gibi tuzlu yemeklerde yerler. Peki salatalık meyve mi sebze mi?

Salatalık, dünya çapında yetiştirilen ve satılan en popüler ürünlerden biridir. Çıtır ve ferahlatıcı bir tada sahiptir.  Ancak salatalıkların hangi besin grubuna ait olduğunu merak edebilirsiniz. Peki salatalık meyve mi, sebze mi?

Salatalık Nedir?

Resmi olarak bilimsel adı Cucumis sativus olarak bilinen salatalık, kabak veya bitki ailesi Cucurbitaceae'nin bir üyesidir. Güneydoğu Asya'nın çeşitli yerlerinde ortaya çıktılar, ancak şu anda tüm dünyada yetiştiriliyorlar. Boyut ve renk, çeşide bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir, ancak salatalık en çok uzun, silindirik şekli ve parlak yeşil kabuğu ile bilinir. En popüler türler iki gruba ayrılır: dilimleme salatalık ve salatalık turşusu. Kategorik adından da anlaşılacağı gibi, dilimlenmiş salatalık, taze tadını çıkarmak için en iyisidir. Bu çeşitliliğe yerel bakkalınızda veya bir salata veya çiğ sebze tabağında rastlamanız muhtemeldir. Salamura salatalık tipik olarak daha küçüktür ve dilimleme çeşidinden biraz daha az yaygındır. Genellikle taze yenmezler, bunun yerine turşu yapmak için kullanılırlar.

Sağlıklı Bir Seçim

Salatalık, çoğunlukla sudan oluştuğu için önemli bir vitamin ve mineral kaynağı değildir. Yine de 52 gram porsiyon, kanın pıhtılaşması ve kemik sağlığında önemli bir rol oynayan bir besin olan K vitamini için günlük tavsiyenin yaklaşık %11'ini sağlar.

Ayrıca, güçlü antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olan cucurbitacinler ve cucumegastigmanes gibi birkaç benzersiz bitki bileşiği açısından da zengindirler. Salatalığın kalorisi, karbonhidratı ve yağı düşüktür, bu da onları hemen hemen her diyet için geçerli bir seçenek haline getirir. Bahsetmiyorum bile, çeşitli yemeklere çok tatmin edici ve canlandırıcı bir çıtırlık veriyorlar.

Botanik Olarak Meyvedir

Birçok insan salatalığı sebze olarak düşünse de, bilimsel tanımı onların bir meyve türü olduğunu gösterir. Bu ayrım öncelikle salatalığın kendisinin biyolojik işlevine dayanmaktadır.

Botanikte (bitkilerin incelenmesi), meyveler çiçekli bir bitkinin üremesine izin verir. Çiçeğin içinde bulunan ve sonunda yeni bitkilere dönüşecek tohumları barındıran yumurtalıktan bir meyve oluşur. Tersine, "sebze", bir bitkinin yapraklar, gövdeler veya kökler gibi diğer kısımları için ayrılmış bir terimdir. Salatalık çiçeklerden büyür ve gelecek nesil salatalık bitkilerini yetiştirmek için kullanılabilecek düzinelerce tohum içerir. Bu temel işlev, bilime göre onları sebze değil meyve yapan şeydir.

Mutfak Anlamında Sebzedir

Farklı meyve ve sebzelerin sınıflandırılmasıyla ilgili kafa karışıklığının çoğu, mutfak kullanımından kaynaklanmaktadır. Bir meyve veya sebzenin mutfak tanımı genellikle lezzet profiline, dokusuna ve belirli bir yemekteki en iyi uygulamalara dayanır.

Meyveler çok tatlı, ekşi veya keskin olma eğilimindedir ve tipik olarak daha yumuşak, daha narin bir dokuya sahiptirler. Bu tür tatlar ve dokular gerektiren tatlılar, hamur işleri, şuruplar, soslar ve smoothie'ler gibi yemeklerde kullanılma olasılıkları daha yüksektir. Öte yandan, sebzeler genellikle doku bakımından daha serttir ve tat profillerinde genellikle daha acı elementler bulunur. Genellikle mezeler, çorbalar ve salatalar gibi lezzetli yemekler için uygundurlar.

Salatalık, lezzet açısından ortada bir yere düşer, ancak sebze olarak kullanılma olasılığı çok daha yüksektir. Gevrek doku, iç etin hafif tadı ve kabuğun hafif acı tadı, çok çeşitli lezzetli tariflere uygundur.

Salatalık, çilek veya kavun gibi daha tatlı meyvelerle eşleştirildiğinde ara sıra meyve olarak geçebilir. Aksi takdirde, mutfak tarafından atanan bir sebze olarak atamalarını sürdürmeleri daha iyidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Salatalıkları dondurmalı mısınız?
  2. Salatalık diyeti nedir?
  3. Evde salatalık nasıl yetiştirilir?
  4. Salatalığın faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

2025 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?
Mısır Patlatma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Siyah Zeytinin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır: 5 İşaret
Vücutta İltihaplanmaya Neden Olan 4 Besin Grubu
Beyoğlu Mekanları: Beyoğlu'nda Mutlaka Gitmeniz Gereken 12 Mekan
Dünyada En Çok Tüketilen 10 Yiyecek Açıklandı