Gün boyu çok susatmayacak ve evde bulunan malzemeler ile, hatta iftardan kalan yemekler ile de hazırlanabilen doyurucu ve pratik börek tariflerini sizler için derledik. İşte, sahura özel en lezzetli ve doyurucu 21 nefis börek tarifi: (Malzemelerin miktarlarını ve baharatları damak zevkinize göre değiştirebilir, ekleyebilir veya çıkartabilirsiniz.)
Uzman Diyetisyen Burcu İnce tarafından hazırlanan günlük iftar menüsü ve günlük sahur menüsüne göz atmayı unutmayın.
Malzemeler; Yapımı: Fırını önceden 190°c ye ısıtın. 12 delikli bir muffin tepsisini yağlayın. Kabağı ve havucu rendeleyin sularını sıkın ve soğanı, peyniri ve unu ekleyin. Birleştirmek için karıştırın. Yumurta, sıvı yağ ve yoğurdu birlikte çırpın ve kabak karışımına ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Maydanozu ekleyin. Birleştirmek için karıştırın. Yağlanan tepsinin delikleri arasında eşit olarak bölün. 4-15 ile 20 dakika veya üstleri altın rengini alana kadar pişirin. Piştikten sonra 5 dakika oda sıcaklığında bekletin. Sıcak veya soğuk servis yapın. Malzemeler; Yapımı: Domatesi küçük küçük doğrayın ve üzerine maydanoz ve peyniri ekleyin. ardından dilediğiniz kadar baharat ekleyin. Ayrı bir kapta sıvı yağ, yumurta ve sütü karıştırın. Yağladığınız geniş bir tavanın içine ilk yufkayı alıp kenarları dışarı gelecek şekilde koyun. Ardından diğer yufkaları yağ, süt ve yumurta karışımı ile ıslatın. İlk yufkaya peynirli harçtan koyup üzerine ikinci yufkayı kapatın ve yufkalar bitene kadar işlemi tekrarlayın. En son bütün yufkaların kenarlarını içeri doğru kapatıp üzerine yumurtalı harçtan sürün ve tavanın üstünü kapatıp 15 dk altını 15 dk üstünü kızartın. Malzemeler; Yapımı: Mantar, domates ve biberleri dilediğiniz boyutta doğrayın ve bir tavada hafifçe soteleyin. Sotelediğiniz sebzelere peynir ve istediğiniz baharatları ilave edin. Hazırladığınız harcı lavaşlara dürüm yapar gibi eşit bir şekilde paylaştırın ve sarın. Bir borcama yan yana dizin ve üzerlerini yağlayın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Çıkan lavaşları oda sıcaklığında biraz soğuttuktan sonra üzerlerine yoğurt döküp servis edin. Malzemeler; Yapımı: Kabakları rendeleyip sularını iyice sıkın ve süzün. Maydanoz ve taze soğanı küçük küçük doğrayın. Sıvı yağ dışında bütün malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız karışımdan istediğiniz miktarda alın ve içini yağladığınız orta boy tavaya iyice yayıp arkalı önlü kızarana kadar pişirin. Malzemeler; Yapımı: Fırını 190 dereceye alın. ve muffin tepsisinin bölmelerini yağlayın. Başka bir kapta un, taze soğan ve küçük parçalar halinde doğradığınız hindi fümeleri ekleyin, karıştırın ve ortasında bir boşluk açın. Boşluğun ortasına süt, yumurta, yağ ve mısırı ekleyin. Baharatları da ekleyip yoğurun ve bir harç hazırlayın. Hazırladığınız bu harcı muffin tepsisindeki bölmelere eşit şekilde paylaştırın ve önceden ısıttığınız fırında 17-20 dakika kadar kontrol ederek pişirin. Malzemeler; Yapımı: Patatesleri haşlayın. Haşladıktan sonra doğradığınız maydanoz ve taze soğanların üzerlerine ekleyin. Peyniri ilave edip baharatlandırıp karıştırın. Ayrı bir kapta yağ, yoğurt ve yumurtayı çırpın. Birinci yufkayı açın ve yoğurtlu harç ile ıslatın. Sonra üzerine bir yufka daha serip bir daha ıslatın ve patatesli harcı yayın. Sonra üzerine kalan 2 yufkayı da ıslatın ve patatesli harcın üzerine serin. Kenarlarını kapatın ve dürüm yapar gibi sarın. Rulo yaptığınız içi harç dolu yufkayı fırın tepsisine alın ve bir ucunu alıp içeri doğru kıvırın. 180 derece fırında 35 dakika kadar pişirin. Malzemeler; Yapımı: Taze soğanları ve kurutulmuş domatesleri doğrayın ve peynir, baharatlar ile karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye bölüp 8 eşit üçgen parça halinde kesin. Hazırladığınız harcı yufkalara koyun ve sarın. Sardığınız sigara böreklerini kızmış yağda kızartın. Malzemeler; Yapımı: Lavaşların bir yarısına tavukları, baharatları, peyniri ve doğradığınız biberleri yayın ve lavaşın diğer yarısını yarım ay olacak şekilde üstüne kapatın. Önceden yağladığınız ve ısıttığınız tavaya 2 adet yarım ay şeklinde olan lavaşı yan yana koyun ve arkalı önlü kızartın. Malzemeler; Yapımı: 1 yumurta, süt ve sıvı yağı karıştırın. ve yufkaları ıslatın. 2'li 2’li olacak şekilde yufkaları birbirleri üstüne açın toplam 3 adet börek olacak. Akşamdan kalan sebze yemeğinin susuz kısımlarını yufkalara yayın ve yufkaların yanlarını kıvırıp sarın. Kalan diğer yumurtayı çırpıp yufkaların üstüne sürün ve susam serpiştirin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında yufkaların üzerleri kızarana kadar pişirin. Yoğurt ile doğradığınız dere otlarını karıştırın ve oda sıcaklığında beklettiğiniz böreklerin üzerlerine döküp servis edin. Malzemeler; Yapımı: Zeytinyağını tavaya alıp önce soğanı ardından ıspanakları ekleyip kavurun. Sonra üzerlerine cevizi koyun. Milföy yapraklarını 4 parçaya bölüp her parçaya ıspanaklı harçtan koyup bohça gibi kapatın. Bohçaları fırın tepsisine dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün ve 170 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. Malzemeler; Yapımı: Salamları, domatesi ve biberi küçük parçalar halinde doğrayıp biraz soteleyin sonra üzerine baharatlar ve peyniri ekleyin. Yufkayı 8 eşit üçgen parçaya kesin. Harcı yufkalara koyup sigara böreği gibi sarın. Börekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp. kızgın yağda kızartın. Malzemeler; Yapımı: Tereyağını eritin biraz soğuduktan sonra üzerine kremayı ekleyin. İlk yufkayı açın kremalı harç ile ıslatın üzerine taze kekik yapraklarını serpin. İkinci yufkayı da üzerine serip aynı işlemi tekrarlayın. Dilediğiniz büyüklüğe göre yufkaları eşit üçgen parçalara bölün ve sarın. Sardığınız börekleri ister fırında ister tavada kızartarak servis edin. Malzemeler; Yapımı: Krep için un, süt, sıvı yağ, ve yumurtayı pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpın. Biraz yağladığınız tavaya harçtan döküp arkalı önlü pişirin. Sebzeleri söğüşlük doğrayın ve peynirle beraber hazırladığınız krepleri ister dürüm gibi sarın ister 4’e katlayın. Krepleri yan yana dizip üzerlerini yağlayın ve biraz kızarana kadar 180 derece fırında pişirin. Malzemeler; Yapımı: Tereyağında önce yemeklik doğradığınız soğanları ardından ıspanakları kavurun ve üzerine yumurtaları kırın ve pişirin sonra baharatları ekleyin. Yufkayı 4 eşit parçaya bölün ve her parçaya hazırladığınız harçtan koyup sarın. Sardığınız böreklerin üzerlerine eritilmiş tereyağı sürün ve ister fırında ister tavada kızartın. Malzemeler; Yapımı: Tost ekmeklerinin bir yüzlerine erimiş tereyağı sürün. Mantarları suyunu salıp çekene kadar kavurun ve baharatlayın. 4 tost ekmeğini yan yana fırın tepsisine koyun üzerlerine mantar ve kaşarı ekleyip diğer 4 tost ekmeği ile kapatın. Tost ekmeklerinin iç tarafta kalan kenar kısımlarını kesin ve birbirlerine iyice yaklaştırıp orta kısmı bastırın. Tereyağlı kısımları dışta kalacak şekilde tost ekmeklerini 180 derece fırında üstleri kızaracak şekilde kontrollü olarak kızartın. Malzemeler; Yapımı: Patatesi haşlayın ve haşlandıktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın. Aynı şekilde biberleri de doğrayın ve biraz soteleyin sonra mısır ve patatesler ile birlikte karıştırın ve baharatlayın. Hamuru için un, kabartma tozu ve mısırlı harcı karıştırın ve ortada bir boşluk bırakın. Yumurta ve sütü başka bir yerde çırptıktan sonra bu boşluğa ekleyin ve iyice karıştırın. Her bölmesini yağladığınız muffin tepsisine harcı eşit olarak paylaştırın ve 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Malzemeler; Yapımı: Yufkayı açın ve şeritler halinde kesin orta kısımda kalan uzun olanları tekrar ikiye kesin. Yumurta, sütü ve baharatları karıştırın ve her şeride sürün. Peynir ve bademleri eşit şekilde her şeridin başına koyun ve bir sağ bir sol olacak şekilde muska şeklini alacak biçimde sarın. Ucuna tekrar yumurta süt karışımından sürün ki açılmasın. Muska börekleri yağda renk alana kadar kızartın. Malzemeler; Yapımı: Önce kızmış yağda yemeklik doğranan soğanları ve tavuk/etleri kızartın. Ardından yine yemeklik doğranmış biberleri ekleyin. Milföy yapraklarını 2 eşit parçaya bölün 1 parçanın üzerine tavuklu harç ve peyniri koyun, diğer yarısını üstüne serin ve kenarlarını iyice kapatın. Milföylerin üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin ardından 180 derece fırında kontrollü bir şekilde 15-20 dakika kızartın. Malzemeler; Yapımı: Pırasaları ve havuçları ince halkalar şeklinde doğrayın. Önce havuçları zeytinyağında kavurun havuçlar biraz yumuşayınca ardından pırasaları ekleyin. Yumurta ve sütü karıştırın ve yufkaları ıslatın. Islattığınız yufkalara pırasalı harçtan koyup dürüm gibi sarın ve uçlarını içe doğru kıvırarak yuvarlak bir görünüm verin. Böreklerin üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpiştirin. 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Malzemeler; Yapımı: Yufkayı açın ortasına cevizleri kırarak koyun ve üzerine tahini dökün. Yufkayı dürüm gibi sarın ve eşit parçalara bölün. Her parçanın üzerine yumurta sarısı sürün ve ardından şekeri serpin ve 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Malzemeler: İçi için: Üzeri için: Haşhaş Yapılışı: Bütün malzemeler bir kabın içerisinde karıştırılır. Elde edilen hamur buzdolabında dinlendirilir. Hamur 8 eşit parçaya bölünür. Her parça kendi içinde 4 parçaya bölünür. İçi için mercimek haşlanır. Sıvıyağında soğan yemeklik doğranarak kavrulur. Mercimek eklenir. Tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Hamurların içerisine harç koyulur. Az yağlı haşhaş sürülür ve fırında pişirilir. Sıcakken servis edilir. Şunlara da göz atın;