Sahte İsot Nasıl Anlaşılır?
İsot nedir? İsotun gerçek olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sahte isot zararlı mıdır? İşte, Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmezi olan isotun sahte olduğunu anlamanızı sağlayacak ipuçları:

İsot, Şanlıurfa'da yetiştirilen ve ünü Türkiye'yi aşmış olan biber çeşitlerinden biridir. Kırmızı acı biberlerin güneşte kurutulup, geceleri sıkıca sarılmasıyla hazırlanan bu biberin rengi genellikle koyu mordur. Coronanın ardından isot tüketimi de oldukça artmıştır. Bu da sahte isotların piyasada daha fazla yer bulmasına olanak sağlamıştır. Peki, sahte ve gerçek isot nasıl anlaşılır? İşte, gerçek isotu anlamanızı sağlayacak püf noktaları:



  1. Biber toplanıp, çöplerinden arındırılıp kurutulduktan ve farklı işlemlerden geçirildikten sonra, tuz ve zeytinyağı ile karıştırılarak isot elde edilir. 
  2. İsotun kendine has kokusu ve aroması vardır. Acı bir kokusu olduğu için hemen fark edilir.
  3. İsotun gerçek olup olmadığını anlamak için, mutlaka tadına bakın. Gerçek isot, tatlı bir acılığa sahiptir ve mideyi yakmaz.
  4. Renk ve kokuya ek olarak, isotun yağına da bakılması gerekir. Eğer isot parlak renkteyse iyidir. Çünkü isot zeytinyağı ile yapılır. Bu da parlak renkli olmasını sağlar. 
  5. Fabrika yapımı isotlarda çok az miktarda yağ vardır. Bu da çabuk solmasına yol açar.

Sahte İsot Zararlı Mı?

İsotu daha ucuza mal etmek için, zeytinyağı yerine pamuk yağları kullanılır. Ayrıca son dönemlerde talaş tozu kullanıldığı da bilinmektedir. Sahte isot hem cebiniz, hem de sağlığınız için sakıncalıdır. Bu yüzden isot satın alırken güvenilir satıcılardan almaya ve renk-koku-yağ üçlemesine bakmaya özen gösterin.


Şunlara da göz atın;

  1. Gerçek bal nasıl anlaşılır?
  2. Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?
  3. Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Pekmez Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Yeni Gastronomi Akımı: Yavaş Yemek Hareketi Nedir?
Kaşıntıya İyi Gelen 5 Esansiyel Yağ
3 Aralık 2024 Masterchef: İlk Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Grip Mevsimi Var Mı?
Yer Elması Nasıl Yetiştirilir?