Roka Hasadı Nasıl Yapılır?
Roka salataların vageçilmez yeşilliğidir. Her mevsim saksınızda ya da manavda bulabilirsiniz. Sizler için roka nasıl hasat edilir anlattık. İşte, roka nasıl hasat edilir:

Roka, biber tadında bir bitkidir ve salatalarda, çorbalarda ve diğer tariflerde harikadır. Bitki 15 cm boyunda büyüdükten sonra rokayı hasat edin ve daha fazla büyümeyi teşvik etmek için dış yaprakları toplayın. Küçük roka yaprakları, daha baharatlı olma eğiliminde olan daha büyük yapraklardan daha hafif bir tada sahiptir. Taze hasat edilmiş rokanızı temiz akan su altında yıkayın ve 2 haftaya kadar buzdolabında saklayın. Sizler için roka nasıl hasat edilir anlattık. İşte, roka nasıl hasat edilir:


Roka Yapraklarını Seçme ve Çıkarma

  1. Bitki 15 cm boyunda olduğunda roka hasadı yapın. Bu yüksekliğe ulaştığında, hasat edilebilecek kadar eski ve dolu olmalıdır. Yaklaşık 4-6 hafta sonra 15 cm uzunluğa ulaşmalıdır.
  2. Daha hafif bir tat için daha genç yaprakları seçin. Çoğu insan, baharatlı olmadıkları için daha küçük yaprakların tadını daha çok sever. Daha iyi, daha yumuşak bir tat için yaprakları 5,1–7,6 cm uzunluğundayken toplayın.
  3. Daha baharatlı bir tat için büyük, eski yaprakları seçin. Yapraklar ne kadar büyük ve uzun olursa, o kadar baharatlı olurlar. Tariflerinize tat katmak için bitkinin kenarlarındaki büyük yaprakları koparın.
  4. Yaprakları çıkarmak için bahçe makası, bıçak veya parmaklarınızı kullanın. Bazı insanlar yaprakları sapla buluştukları yerde parmaklarını kullanarak koparmayı tercih ederken, siz de bir alet kullanabilirsiniz. Kolay kesim için keskin bir bahçe makası kullanın veya yaprakları çıkarmak için tırtıklı bir ekmek bıçağı kullanın.
  5. Bir kerede tüm bitkinin üçte birine kadar çimdikleyin. Tüm yaprakları veya tüm bitkiyi hasat edecekseniz sorun değil, ancak hasattan sonra bitkinin bakımını yapmak istiyorsanız, bitki materyalinin yalnızca dörtte birini veya üçte birini çıkarmak en iyisidir, böylece hemen büyümek için bol miktarda olur. ve değiştirin. Bu, rokayı sağlıklı ve başarılı tutacaktır.
  6. Çiçekler kurumadan önce yaprakları çıkarın. Roka bitkisinden beyaz çiçekler çıktıktan sonra, toplandıktan sonra yaprakların tadı daha acı olacaktır. Çiçekler görünmeden önce yaprakları toplamaya çalışın.

Rokanın Temizlenmesi ve Saklanması

  1. Yaprakları temiz, akan su altında durulayın. Yaprakları bir kevgir içine koymak iyi sonuç verir veya basit bir kase de iş görür. Akan suyu kısın ve yaprakları altına koyun, tüm kirin yıkanması için hareket ettirin.
  2. Kağıt havlu kullanarak yaprakları kurutun. Tezgaha birkaç temiz kağıt havlu yayın. Yaprakları kağıt havluların üzerine yerleştirin ve kağıt havluyu yaprakların üzerine bastırarak hafifçe kurulayın. Yaprakları çoğunlukla kuruyana kadar lekeleyin.
  3. Yaprakları bir kağıt havluya veya beze sarın. Yaprakları tutmak için temiz, kuru bir kağıt havlu veya bez kullanın. Roka yapraklarını kağıt havlunun içinde katlayarak nazikçe üst üste koyun. Kağıt havluyu daha uzun süre saklamak için plastik bir poşete koyabilirsiniz.
  4. Rokayı buzdolabının daha keskin bir çekmecesine koyun. Roka yaprakları, kabaca 0–4 °C gibi daha soğuk bir ortamda en iyi şekilde dayanır. Buzdolabındaki sebzelik çekmecesi iyi çalışır, ancak gerekirse bunları buzdolabındaki bir rafa da yerleştirebilirsiniz.
  5. Rokayı 10 güne kadar buzdolabında saklayın. 10 gün sonra (veya buzdolabı çok soğuksa), roka solmaya, sararmaya veya kahverengi lekeler oluşturmaya başlayacaktır. 10 gün dayanabilmesine rağmen ilk 3-6 gün en iyi tadı verir.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde roka nasıl yetiştirilir?
  2. Rokalı tarifler
  3. Rokanın faydaları nelerdir?
  4. Saksıda havuç nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

2025 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?
Mısır Patlatma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Siyah Zeytinin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır: 5 İşaret
Vücutta İltihaplanmaya Neden Olan 4 Besin Grubu
Beyoğlu Mekanları: Beyoğlu'nda Mutlaka Gitmeniz Gereken 12 Mekan
Dünyada En Çok Tüketilen 10 Yiyecek Açıklandı