Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan reçeller, kiraz, vişne, çilek, incir gibi birbirinden farklı çeşitleriyle sofralarımıza konuk oluyor. Özellikle kendi ürünlerini hazırlamak isteyenler, hazır reçel kullanmak yerine mevsimin en taze meyveleriyle reçel yapımına bu aylarda başlıyor. Ancak reçel yaparken bazen kıvamı tutturamama gibi sorunlar görülebiliyor. Tam da bu yüzden, reçelin kıvamı istediğiniz gibi olsun diye bir püf noktasını sizinle paylaşacağız.
Reçelin İçine Neden Tereyağı Koymalıyız?
- Reçel yapımında kıvamın çok katılaşmasını engellemek için, reçel çok yoğunlaşmadan ocaktan almak gerekir. Ardından oda sıcaklığında dinlendirerek kıvamının yoğunlaşması beklenir. Aksi takdirde reçeller çok katı bir hale gelebilir.
- Uzun süre dayanması için taze ve çürüğü olmayan meyveler kullanmak, kavanozları mutlaka sterilize etmek gerekir.
- Gelelim tereyağının kullanılma sebebine.. Reçeli kaynatırken meyvelerin daha parlak ve renginin daha berrak olmasını istiyoruz. Bunun yolu ise tereyağından geçiyor.
- Reçeli kaynatırken üzerine biriken köpükleri tahta kaşıkla almak gerekiyor. Bu köpükleri aldıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı tereyağı ilave edin.
- Tereyağı, meyvelerin parlak görünmesinin yanı sıra, çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir.
- İçine tereyağı eklenen reçeller, daha uzun süre dayanır. İçindeki yağ, meyvelerin uzun süre taze kalmasını sağlar ve küflenmesini önler.
- Üstelik tereyağı eklenen reçellerin aroması ve lezzeti de bir başka oluyor. Şimdiden afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;
- Reçel nasıl koyulaştırılır?
- Değişik reçel tarifleri
- Reçel yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
- Süt reçeliyle neler yapılır?
- Çiçeklerle yapılan reçel tarifleri