Quark Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır?
Kıvamıyla son günlerin favorisi haline gelen quark peyniri nedir? Evde quark peyniri nasıl yapılır ve nasıl tüketilir? İşte, quark peyniri hakkında merak edilenler:

Kesmik peyniri olarak da bilinen quark peyniri, bir nevi lordur. Sütün peynir mayası ile bekletilerek pıhtılaşmasıyla oluşur. Peynir altı suyundan geri kalan süt ürünü olarak da tanımlanır. Asidik süt, proteinlerin katı lor kütlelerine dönüşmesini sağlar. Ülkemizde son yıllarda popüler olmaya başlamıştır. Almanya ve Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde tüketilir. Genelde pasta ve tatlılarda tercih edilir. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Labneye benzetilen bu peynirin yapılışında kefir kullanılır.


Quark Peyniri Nasıl Yapılır?

  1. Quark peynirini evde hazırlamak için, süt ve kefir gereklidir. Bu malzemelerin taze olması gerekir. Özellikle kefir mutlaka ev yapımı olmalıdır. Süt ise bol yağlı ve taze olmalıdır.
  2. Öncelikle mayalandırma işlemi ile başlamanız gerekir. Çiğ süt önceden kaynatılıp oda sıcaklığında soğumaya bırakılmalıdır.
  3. Kefirin de oda sıcaklığında ılık olması gerekir. 2 litre süte, 1,5 litre kefir olacak şekilde bir tencerenin içerisinde karıştırılmalıdır.
  4. Kapak kapatılır ve en az 36 saat mayalanmaya bırakılır. 
  5. Mayalandırma işlemi yaz aylarında yapılmayacaksa, tencerenin etrafına bez veya havlu gibi sıcak tutacak bir şey sarılmalıdır. 
  6. Mayalandırma süreci sonunda karışımın kıvamı koyulaşacaktır. Üzeri kapalı bir şekilde önceden ısıtılmış 50 dereceli fırında 2-2 buçuk saat bekletilmelidir. 
  7. Ardından karışım fırından alınır ve oda sıcaklığında dinlendirilir.
  8. Tencerenin üzerine temiz bir tülbent alınır. Altına suyunun süzülmesi için bir kap konur. Çıkan su, çorbalarda kullanılabilir.
  9. Suyu tamamen süzüldüğünde quark peyniri hazır demektir. Kapalı kaplarda buzdolabında 5-6 gün boyunca muhafaza edilebilir. 

Quark Peyniri Nasıl Tüketilir?

Labne yerine kahvaltıda tüketilebilir ve ekmeklerin üzerine sürülebilir. Kek harcına veya tatlılara eklenebilir. Tuzlu hamur işlerinde de tercih edilebilir. Ancak en çok yakıştığı tarif, cheesecake tarifleridir.


Şunlara da göz atın;

  1. Obruk peyniri nasıl kullanılır?
  2. Mozzarella peyniri nedir?
  3. Emmental peyniri nasıl yapılır?
  4. Brie peyniri nasıl yenir?
  5. Parmesan peyniri nasıl kullanılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?