Restoranlarda yediğiniz yemeklerin tadını unutamıyor ve şeflerin nasıl bu kadar lezzetli yemekler hazırladığını merak ediyorsanız sizi böyle alalım. Her şefin kendine has püf noktaları ve sırları var. Bu püf noktaları kimi zaman kesim, kimi zaman da pişirme aşamasında uyguluyorlar. Halk arasında çok bilinmeyen bu püf noktalar, yemeğin nefis bir tada sahip olmasını sağlıyor. Tam da bu yüzden, kendi mutfağının şefi olmak isteyenler için mutlaka bilmeniz gereken püf noktalarını yazımızda derledik.
Birçok tarifte tereyağının önceden çıkartılması ve oda sıcaklığına getirilmesi gerekiyor. Ancak bunu yapmak için vaktiniz yoksa veya tereyağını önceden çıkarmayı unuttuysanız, yapmanız gereken çok basit. Tereyağını rendeleyerek kullanıma hazır bir hale getirebilirsiniz.
Tavuk göğsü özellikle mühürleme ve yapışmaz tavada pişirme esnasında çabucak kuruyan bir yapıya sahiptir. Bunu önlemek için, tavuk göğsünü 20 dakika tuzlu suda bekletebilirsiniz. Ancak lezzetinin değişmesinden korkuyorsanız, 10 dakika zeytinyağında marine etmek de işe yarayacaktır.
Eğer tavada yumurta pişirmeyi seviyor fakat pişirirken sarısının dağılmasını bir türlü önleyemiyorsanız, sizin için bir önerimiz var. Yumurtayı tavaya aldıktan sonra ocağı en kısık ateşe getirin. Bu sayede hem yumurta beyazı güzel pişecek, hem de sarısı dağılmayacaktır.
Pirinç pilavı yapmak çok basit gözükse de, aslında birçok püf noktası var. Bunlardan biri de, kaynamaya başladığında içine 1-2 damla limon suyu eklemek. Limon suyu, pilavın tane tane olmasına yardımcı olurken, aynı zamanda pilavın bembeyaz görünmesini de sağlar.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlik mangal sezonu da açıldı. Peki, etleri pişirirken ne zaman çevirmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Pişirme esnasında etin yüzeyinde sıvılar gözükmeye başladıysa, maşa yardımıyla eti ters yüz edin. Eğer çok bekletirseniz etiniz kurumaya başlayacaktır.
Yeşillikler, nemli ortamlarda kısa sürede bozulur. Ayrıca vitamin ve besin değerlerini de önemli ölçüde kaybeder. Bunu önlemek için, yeşillikleri poşetinden çıkarın ve yıkayın. Ardından kurulayın ve kağıt havluya sarın. Dilerseniz hava geçirmeyen kaplara yerleştirebilirsiniz. Daha sonra buzdolabına kaldırarak 1 hafta boyunca tazeliğini koruyabilirsiniz.
Haşlanmış yumurtanın kabuklarını soymak meşakkatli bir iş gibi görünebilir. Bu yüzden yumurtaları haşlarken içine 1/4 çay kaşığı karbonat ekleyin. Suda eriyen karbonat, kabukların kolayca soyulmasını sağlar.
Gastronomi dünyasında ''beurre monte'' olarak bilinen bir yöntem var. Bu yöntem sosların daha zengin ve parlak görünmesine yardımcı olur. Tek yapmanız gereken, sosu hazırladıktan sonra içine bir parça soğuk tereyağı eklemek ve eriyene kadar karıştırmaktır.
Yemeklerinizde baharat kullanmayı seviyorsanız, aromalarını artırmak için yapmanız gerekenleri bilmelisiniz. Kullanacağınız baharatları kuru bir tavada kısık ateşte sık sık karıştırarak ısıtın. Isınan baharatlar, yemeklerin lezzetini artıracaktır.
Şunlara da göz atın;