Pratik Meyveli Tatlılar: İftara Özel 15 Farklı Tarif
Meyveli tatlılar nasıl yapılır? İşte, iftar sofralarınıza renk katacak, mevsimin en taze meyveleriyle hazırlanmış 15 pratik tatlı tarifi:

Taze yemişler, baldan tatlı erikler, mis kokulu çilekler.. Sofralarınızı ilkbaharın en taze meyveleriyle süsleyecek, çay saatlerine ve iftar sofralarına renk katacak birbirinden lezzetli meyveli tatlı tariflerimizi sizler için derledik. İşte, iftar sofralarının tamamlayıcısı olacak 15 pratik meyveli tatlı tarifi:

  1. Meyveli Tart

Malzemeler;

  1. 1.5 bardak çok amaçlı un
  2. 1/4 bardak toz şeker
  3. Tuz
  4. 200 gr tereyağı
  5. Dolgu için:
  6. 200 gr krema
  7. 200 gr krem peyniri
  8. 1/2  bardak toz şeker 
  9. 1/2 limon suyu
  10. Üzerini  çilek, böğürtlen, Ahududu, mandalina, yaban mersini kayısı gibi meyvelerle karışık olarak süsleyebilirsiniz. 

Yapılışı: Fırını 180 dereceye kadar önceden ısıtın. Büyük bir kapta un, şeker ve tuzu çırpın. Eritilmiş tereyağı ekleyin ve hamur oluşana kadar karıştırın. Karışımı çıkarılabilir tabanı olan bir tart kalıbına bastırın, hamuru kenarlarından yukarı doğru ve pürüzsüz hale gelene kadar bastırın. Çatalla her yere batırın ve altın sarısı olana kadar 20-25 dakika pişirin. Tamamen soğumaya bırakın. Dolgu için: Bir el mikseri kullanarak orta boy bir kapta köpürene kadar kremayı çırpın. Geniş bir kapta krem peyniri pürüzsüz olana kadar çırpın. Pudra şekeri, limon suyu ekleyin ve topak kalmayıncaya kadar çırpın. Krem şantiye katın. Dolguyu soğutulmuş kabuğun üzerine yayın ve üstüne taze meyve koyun ve servis edin. 

  1. Muzlu Pudingli Cheesecake

Malzemeler;

  1. 200 g Blok krem peynir, yumuşatılmış
  2. 1/3 bardak toz şeker
  3. 1 bardak yoğun krema
  4. 1 paket vanilin
  5. 1 Paket muzlu puding
  6. 1 bardak  tam yağlı süt
  7. 1 paket burçak bisküvi
  8. 3 muz dilimlenmiş  

Yapılışı: Cheesecake dolgusu için; Bir el mikseri kullanarak büyük bir kapta veya çırpma aparatına sahip mikserde, krem peyniri kabarana ve hiçbir topak kalmayana kadar çırpın. Şekeri ekleyin ve birleşene kadar çırpın. Krema ve vanilyayı ekleyin ve çırpın. Kenara koyun. Orta boy bir kapta puding karışımını ve sütü çırpın. Muhallebi buzdolabında 3 dakika koyulaşana kadar bekletin. Ve peynirli karışım ile karıştırın. Burçak bisküviyi ezin ve tereyağı ile karıştırarak taban oluşturun dolgunun yarısını dökün ve arasına muz koyun dilerseniz farklı meyveler ve gofretler de koyabilirsiniz. Üzerine kalan dolguyu dökün. Cheesecake sertleşene kadar en az 6 saat ve bir geceye kadar buzdolabında bekletin. (Cheesecake hala dilimlenemeyecek kadar yumuşak geliyorsa, 1 saate kadar dondurucuya aktarın.) Servis edin.  

  1. Karpuzlu Dondurma

Malzemeler;

  1. 2 bardak kuşbaşı karpuz
  2. 2 bardak tam yağlı süt
  3. 2 yemek kaşığı şeker
  4. 1/4 çay kaşığı. saf vanilya özü 

Yapılışı: Tüm malzemeleri bir karıştırıcıya koyun ve pürüzsüz olana kadar karıştırın. Bir kalıba dökün ve 3 saat dondurun. Karışımı kalıptan çıkarın ve tekrar karıştırın. Kalıba geri dökün ve bir saat daha dondurun. Servis edin.

  1. Kupta Çilekli Cheesecake

Malzemeler;

  1. 500 gr yumuşatılmış krem peynir
  2. 1 bardak pudra şekeri
  3. 2 çay kaşığı saf vanilya özü
  4. 500 gr krema
  5. 500 gr. çilekler (dilimlenmiş)
  6. 2 adet dilimlenmiş olgun muz
  7. 300 gr. ahududu
  8. 1 paket ezilmiş bisküvi 

Yapılışı: El mikseri kullanarak geniş bir kapta krem peyniri, pudra şekeri ve vanilyayı hafif ve kabarık olana kadar çırpın. Birleştirilene kadar kremayı da ekleyip çırpın. Çilek, muz ve ahududu ekleyin. Servis kasesine aktarın ve üstüne bisküvi kırıntıları serpin. Aralara da bisküvi ve bütün meyve koyup soğutarak servis edebilirsiniz.

  1. Kirazlı Tart

Malzemeler;

  1. 200 gr çekirdeği çıkarılmış kirazlar
  2. 4 büyük yumurta
  3. 1/2  bardak toz şeker
  4. 1 bardak süt
  5. 1 çay kaşığı badem özü
  6. 3/4 bardak çok amaçlı un
  7. Tuz
  8. Servis için pudra şekeri
  9. Kalıbı yağlamak için tereyağı
  10. Çikolata sosu (isteğe göre) 

Yapılışı: Fırını 180 dereceye kadar önceden ısıtın ve yuvarlak bir pişirme kabına tereyağı sürün. Kirazları tencerenin dibinde eşit bir tabaka halinde yayın. Bir karıştırıcıda yumurta ve şekeri ekleyin ve köpürene kadar karıştırın. Süt, badem özü un ve tuz ekleyin ve birleşene kadar karıştırın. Hamuru kirazların üzerine dökün. Altın sarısı olana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Ilık veya oda sıcaklığında pudra şekeri serpilerek servis yapın. İsteğe göre kirazlı tart çikolata sosuyla zenginleştirebilirsiniz. 

  1. Elmalı Turta

Malzemeler;

  1. 11 yemek kaşığı dondurulmuş tuzsuz tereyağı
  2. 2 su bardağı çok amaçlı un (260 gram)
  3. Tuz 
  4. 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  5. 1/2 su bardağı soğuk su
  6. 1/2 yemek kaşığı taze limon suyu
  7. 2 buz küpü

Dolgu için:

  1. 2 elma
  2. 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  3. 1/2 su bardağı toz şeker
  4. 1 1/2 çay kaşığı öğütülmüş tarçın
  5. 1/8 çay kaşığı öğütülmüş karanfil (isteğe bağlı)
  6. Tuz
  7. 1/2 çay kaşığı ince rendelenmiş taze zencefil 
  8. 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi artı 2 yemek kaşığı limon suyu (yaklaşık 1/2 limon)
  9. 1 çorba kaşığı vanilya özü

Glazür için:

  1. 1/4 su bardağı akçaağaç şurubu veya bal
  2. 1/8 çay kaşığı tarçın

Yapılışı: Turta hamurunu yapın: Yağı en az 30 dakika dondurun. Bir karıştırma kabında unu, kabartma tozunu ve tuzu karıştırmak için bir spatula kullanın. Küçük bir kapta suyu, limon suyunu ve buzu karıştırın. Kuru malzemelerle birlikte tereyağını büyükçe rendelemek için rende veya mikro uçağı kullanın. (Rendelenmiş peynir gibi görünecektir.) Ardından tereyağını un ile kaplamak için bir spatula ile hafifçe karıştırın. 3 yemek kaşığı limonlu buzlu su ekleyin ve karıştırmak için spatula ile karıştırın. 3 yemek kaşığı daha ekleyin ve tekrar karıştırın. 3 yemek kaşığı daha ekleyin ve bir hamur topu oluşana kadar ellerinizi hafifçe yoğurmak için kullanın. Unun yeni karışması için her seferinde bir çorba kaşığı biraz daha su eklemeniz gerekebilir. Hamuru iki eşit topa bölün. Kapalı bir kaba koyun ve doldururken buzdolabında saklayın. (Hamuru önceden de yapabilirsiniz) Fırını önceden ısıtın: Fırının orta rafına bir fırın tepsisi yerleştirin ve 200 dereceye kadar ön ısıtma yapın. Dolguyu yapın; Elmaları soyun ve çekirdeklerini çıkarın, ardından yaklaşık ince dilimleyin Elmaları ı büyük bir tencereye koyun. Küçük bir kapta mısır nişastası, şeker, tarçın, karanfil ve tuzu karıştırın. Elmaları karıştırın. Ardından soyulmuş ve rendelenmiş zencefil, limon kabuğu rendesi, limon suyu ve vanilyayı karıştırın. Üzerini örtün ve orta ateşte 6 dakika ara sıra karıştırarak hafifçe yumuşayıncaya ve sıvısı koyulaşana kadar pişirin. Ateşten alın ve kapağı çıkarın. 

Hamuru açın: Hamur işi beziniz varsa, üzerine koyun ve üzerine un serpin; aksi takdirde temiz bir çalışma yüzeyini unlayın. Bir top hamuru buzdolabından çıkarın ve merkezden kenara eşit bir şekilde, yuvarlayın. Yapışkanlaşmaya başlarsa hafifçe un serpin. Hamuru 3 dakika dinlendirin. Daha sonra hamuru bir pizza kesiciyle kalıba göre bir daire olacak şekilde düzeltin. Dolguyu ekleyin: Hamuru aktarmak için oklava kullanarak yavaşça pasta tabağının ortasına yerleştirin. Hamuru pasta tavası formuna bastırmak için parmaklarınızı kullanın. Daha sonra fazla hamuru, pasta tabağının kenarına eşit bir şekilde oturacak şekilde kendi kenarlarının etrafından katlayın Tencerenin dibinde kalan sıvıyı atarak elma dolgusunu turta tabağına koyun. turta tepesini açarken turtayı dondurucuya yerleştirin. Üzerini yapın: İkinci hamur topunu açın (kasıtlı olarak bir önceki hamurdan biraz daha ince olacaktır). Ardından 7 şerit halinde kesmek için düz bir kenar kullanın, üzerini örün: Pasta tabağını dondurucudan çıkarın. Aynı yönde 4 hamur şeridini dikkatlice pastanın üzerine yerleştirin germeden yerleştirmeye dikkat edin. Turtayı pişirmek için önceden ısıtılmış fırın tepsisine yerleştirin ve 200 derecede 10 dakika pişirin. Isıyı 180 dereceye düşürün ve 30 dakika pişirin. 30 dakikalık zamanlayıcı kapanmadan yaklaşık 5 dakika önce, akçaağaç glaze yapın: Küçük bir tencerede akçaağaç şurubunu ve tarçını ekleyin. Kabarcıklar görünmeye başlayana kadar orta ateşte ısıtın (yaklaşık 2 dakika). Isıyı kapatın. Pastayı fırından çıkarın ve üzerini glaze ile fırçalayın soğutun ve servis edin.

  1. Portakal Dilimli Kek

Malzemeler;

  1. 250 gr tereyağı
  2. 1 tatlı kaşığı rezene tohumu
  3. 3 yemek kaşığı artı 1 1/2 su bardağı şeker
  4. 3 portakal soyulmamış
  5. 2 su bardağı ince mısır unu
  6. 2 su bardağı çok amaçlı un veya tam buğday unu
  7. 1 yemek kaşığı kabartma tozu
  8. 1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu rendesi
  9. 1 tatlı kaşığı öğütülmüş rezene
  10. Tuz 
  11. 6 büyük yumurta
  12. 3/4 su bardağı taze portakal suyu

Yapılışı: Bir pasta fırçası kullanarak, eritilmiş tereyağının yarısı ile yuvarlak bir kek kalıbını bolca yağlayalım. Kalıba yağlı kağıt serip tekrar yağlayalım rezene tohumlarını ve 3 yemek kaşığı şekeri tavanın dibine serpin. Keskin bir bıçak veya mandolin kullanarak portakalları dilimleyin. Portakal dilimlerini şeker ve rezene tohumlarının üzerine, olabildiğince fazla yüzey alanı kaplayacak şekilde dizin. Büyük bir kapta mısır unu, un, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi, öğütülmüş rezene ve tuzu birlikte çırpın. Bir kasede kalan 1 1/2 fincan artı 1 çorba kaşığı tereyağı ve kalan 1 1/2 su bardağı şekeri orta-yüksek hızda hafif ve kabarık olana kadar 4 ila 5 dakika çırpalım. Her eklemeden sonra çırparak yumurtaları birer birer ekleyin. Karıştırıcı hızını orta-düşük seviyeye düşürün ve kuru malzemelerin yarısını, birleştirilene kadar 1 ila 1 1/2 dakika çırparak ekleyin. Portakal suyunu ve ardından kalan kuru malzemeleri çırpın ve iyice birleşene kadar çırpın ve görünürde un izleri kalmayıncaya dek çırpmaya devam edin. hamuru hazırlanan tavaya aktarın. Hamurun yüzeyini streç ile örtün ve en az 8 saat, tercihen gece boyunca buzdolabında saklayın. Pişirmeye hazır olduğunuzda fırını 180C'ye ısıtın. keki 55 ila 60 dakika pişirin. Kalıbı bir tel rafa yerleştirin ve 10 dakika soğutun. Keki gevşetmek için tavanın iç tarafına bir bıçak sürün ve keki bir tabağa ters çevirin. 10 ila 12 dakika daha soğumaya bırakın, ardından keki kalıptan çıkarmak için tavanın dibine hafifçe vurun. yağlı kağıdını soyun ve tamamen soğutun. Servis yapmak için pastayı keskin, tırtıklı bir bıçakla kesin. 

  1. Yaban Mersinli Kek

Malzemeler;

  1. 1 1/4 su bardağı un
  2. 2/3 fincan esmer şeker
  3. 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  4. 3/4 çay kaşığı kabartma tozu
  5. 3/4 çay kaşığı karbonat
  6. 1/4 çay kaşığı tuz
  7. 1 yumurta
  8. 1/3 su bardağı zeytinyağı
  9. 1/2 su bardağı sade yoğurt
  10. 1/2 su bardağı şekersiz elma püresi
  11. 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  12. 1 1/2 su bardağı yaban mersini
  13. 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi ve 1 tatlı kaşığı limon suyu
  14. Toz haline getirme için pudra şekeri (isteğe bağlı) 

Yapılışı: Fırını 180 derece önceden ısıtın. Kelepçeli bir kalıp veya yuvarlak kek kalıbını tereyağıyla yağlayın, ardından un serpin. Un, esmer şeker, tarçın, kabartma tozu ve tuzu orta boy bir kaseye koyun ve malzemeleri iyice karıştırmak için bir çatal kullanın. Kuru malzemelerin ortasında bir delik açın. Deliğe yumurtayı kırın ve zeytinyağı, yoğurt, elma püresi, vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyin. Malzemeleri pürüzsüz hale gelene ve karışana kadar karıştırmak için bir çatal kullanın. Başka bir kapta yaban mersini ile limon suyu ve 1 tatlı kaşığı un karıştırın. Hamuru hazırlanan tavaya dökün. Yaban mersini üstlerine tek bir katman halinde serpin. (Aşağı bastırmaya gerek yok) Kek 35 ila 40 dakika , üstüne altın kahverengi olana kadar pişirin. Fırından çıkarın ve 1 saat tamamen soğumaya bırakın. Kelepçeli tava kullanıyorsanız, kenarları çıkarın (kek kalıbı kullanıyorsanız, tavada bırakabilir veya çıkarabilirsiniz). İstenirse pudra şekeri serpin. Parçalara ayırın ve servis yapın. İstenirse dondurma veya çırpılmış krema ile servis yapın. 

  1. Şeftalili Turta

Malzemeler;

  1. 5 şeftali
  2. 3 su bardağı un
  3. 1 yumurta
  4. 1 yumurta sarısı
  5. 45 gr tereyağı
  6. 1 paket kabartma tozu
  7. 1 su bardağı toz şeker
  8. 1 yemek kaşığı krema
  9. 1 yemek kaşığı yoğurt
  10. 2 yemek kaşığı pudra şekeri 

Yapılışı: Kuru malzemeleri bir kaba alın ve ortasını açın. İçine yumurta, krema, yoğurt ve tereyağını ekleyip yoğurun. Hamurdan üzerine kullanacağımız şeritler için kullanmak için bir parça ayırıyoruz. Kalan hamuru kalıba göre açıp kalıba yerleştiriyoruz. Çatalla delikler açmakta fayda var. Ardından elma dilim doğranmış şeftalileri, hamurun üzerine sırt sırta gelecek şekilde dizin. Şeftalilerin üzerine iki yemek kaşığı pudra şekeri serpin. Ayırdığınız hamuru merdaneyle açıp şeritler kesin. Hamurları, şeftalilerin üzerine kafes yaparak yerleştirin. Üstüne yumurta sarısı sürüp 180 derece yaklaşık 50 dakika pişirin. Pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz. 

  1. Elmalı Crumble

Malzemeler;

  1. 6 orta boy elma
  2. 1 tatlı kaşığı taze rendelenmiş zencefil
  3. 2 yemek kaşığı limon suyu
  4. 1/2 limon zest
  5. 1/2 su bardağı şeker
  6. 2 çay kaşığı öğütülmüş tarçın
  7. 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  8. Tuz 

Crumble için:

  1. 3/4 su bardağı çok amaçlı un (veya glütensiz badem unu)
  2. 3/4 su bardağı esmer şeker
  3. 1 su bardağı yulaf ezmesi
  4. 1/2 su bardağı kıyılmış ceviz
  5. Tuz 
  6. 1 yemek kaşığı vanilya
  7. 8 yemek kaşığı soğuk tuzsuz tereyağı (veya vegan için hindistan cevizi yağı) 

Yapılışı: Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Elmaları, soyun ve ince ince dilimleyin. Zencefili soyun ve rendeleyin. Elma dilimlerini ve dolgu malzemelerini büyük bir kapta karıştırın ve iyice kaplanana kadar karıştırın. Ayrı bir kapta crumbleyi hazırlayın: un, esmer şeker, yulaf ve cevizi karıştırın. Vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Tereyağını küçük parçalar halinde kesin ve kaseye ekleyin. Tereyağını (veya oda sıcaklığında hindistancevizi yağını) tamamen karıştırmak için çatal kullanın. Bir kalıbı yağlayın. Elma dolgusunu kalıba yerleştirin, ardından kırıntıyı üste eşit olarak dağıtın. 45 ila 50 dakika kızarana ve köpürene kadar pişirin. Hafifçe soğumaya bırakın, ardından akçaağaç şurubu yada balı üzerine sürün, çırpılmış krema (klasik, vegan veya burbon) veya dondurma ile tatlandırılmış yoğurdu ile servis yapın. 

  1. Armut Crumble


Malzemeler:

  1. 2 adet armut
  2. Yarım su bardağı badem unu
  3. Yarım su bardağı yulaf ezmesi
  4. 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  5. 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi şekeri (başka bir tatlandırıcı da kullanılabilir)
  6. 1 avuç fındık
  7. 1 tatlı kaşığı tarçın
  8. Yarım muskat rendesi
  9. 1 çay kaşığı vanilya

Yapılışı: Armutları ince doğrayıp, çekirdeklerini çıkarın ve tavada biraz şeker, tarçın ve muskat rendesiyle pişirin. Fındıkları çok fazla ufalamadan, iri kalacak şekilde blender’dan geçirin. Dilerseniz bıçakla doğrayın. Ardından kalan malzemeleri karıştırın. Kum gibi, iki parmağınızla alıp bastırdığınızda hafifçe birleşecek kıvamlı bir hamur elde etmeye çalışın. Eğer çok dağıldığını düşünüyorsanız 1-2 yemek kaşığı soğuk su ekleyin. Hamuru hafifçe bastırarak, parçalar halinde pişmiş armutların üzerine gezdirin. 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika, hamurun üstü hafif altın rengi olana kadar kontrollü pişirin. Afiyet olsun.

  1. Kayısılı Ve Yaban Mersinli Cobbler


Malzemeler:

  1. 6 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı (Eritilmiş)
  2. 1 su bardağı taze yaban mersini
  3. 4 adet taze kayısı (İkiye kesilmiş)
  4. 1 su bardağı toz şeker
  5. 3/4 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  6. 1 yemek kaşığı taze limon suyu
  7. 1/4 çay kaşığı tarçın
  8. 1 su bardağı çok amaçlı un
  9. 1 çay kaşığı kabartma tozu
  10. 1/4 çay kaşığı tuz
  11. 3/4 tam yağlı süt

Yapılışı: Eritilmiş tereyağını döküm tavaya alın. Orta boy bir kapta yaban mersini, kayısı, 1/4 su bardağı toz şeker, limon kabuğu rendesi, limon suyu ile tarçını harmanlayın. Büyük bir kapta, un, kabartma tozu, tuz ve kalan 3/4 bardak şekeri karıştırın. Üzerine sütü ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın. Karışımı döküm tavaya aktarın. Meyveleri üzerine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 190 derecedeki fırında altın kahverengi olana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.

  1. Elmalı Glazürlü Kek


Malzemeler:

  1. 1/3 su bardağı kahverengi şeker
  2. 1 çay kaşığı tarçın (Öğütülmüş)
  3. 1/2 su bardağı tereyağı (Yumuşak)
  4. 2/3 su bardağı toz şeker
  5. 2 adet yumurta (Oda sıcaklığında)
  6. 1.5 çay kaşığı vanilya özü
  7. 1.5 su bardağı un
  8. 2 çay kaşığı kabartma tozu
  9. 1/2 su bardağı süt veya badem sütü (Oda sıcaklığında)

Elma karışımı için

  1. 2 adet büyük elma (Soyulmuş ve küçük doğranmış)
  2. 2 yemek kaşığı toz şeker
  3. 1 çay kaşığı tarçın

Glazür için

  1. 1/2 su bardağı pudra şekeri
  2. 1-3 yemek kaşığı süt veya krema

Yapılışı: Fırını önceden 190 dereceye ayarlayıp ısıtın. Baton bir kek kalıbına yağlı kağıt serin. Yarım su bardağı esmer şeker ve 1 tatlı kaşığı tarçını bir kapta karıştırıp kenara koyun. Unu ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp bir kenara alın. Derin bir karıştırma kabında toz şekeri ve tereyağını mikser yardımıyla pürüzsüz krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurtayı birer birer ekleyerek karışıma yedirin, ardından vanilya özünü ekleyip karıştırın. Un karışımını ve sütü ilave edip pürüzsüz olana kadar karıştırın. Hamurun yarısını hazırladığınız kalıba dökün. Ardından doğranmış elmaların yarısını kek hamurunun üzerine yayın. Daha önce hazırladığınız esmer şeker ve tarçın karışımının yarısını elmaların üzerine serpin. Kalan hamuru elmaların üzerine döküp yayın. Kalan elmaları üzerine yerleştirin ve kalan şeker tarçın karışımını serpin. Bir bıçak yardımıyla karışımı birkaç kez karıştırın ve önceden ısıtılmış fırında, ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar yaklaşık 50-60 dakika pişirin. Glazür için, yarım su bardağı pudra şekeri ve 1 ila 2 yemek kaşığı süt veya kremayı iyice karışana kadar çırpın.

  1. Elmalı Ve Karamelli Cheesecake


Malzemeler:

  1. 8-10 adet yulaflı bisküvi
  2. 1 su bardağı ceviz içi (Kavrulmuş ve iri kıyılmış)
  3. 2 yemek kaşığı esmer şeker
  4. 5 yemek kaşığı tereyağı
  5. 4 yemek kaşığı toz şeker
  6. 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
  7. 3 paket taze beyaz peynir (Oda sıcaklığında)
  8. 4 adet yumurta (Oda sıcaklığında)
  9. 1 tatlı kaşığı vanilya
  10. 1/2 çay kaşığı tuz
  11. 1/2 su bardağı krema

Elma sosu için

  1. 2 su bardağı elma suyu
  2. 1/4 su bardağı toz şeker
  3. 1 tatlı kaşığı vanilya
  4. 1 yemek kaşığı tereyağı
  5. 4 adet elma

Karamel sosu için

  1. 1.5 su bardağı toz şeker
  2. 1/4 su bardağı su
  3. 3/4 su bardağı krema
  4. 1 çimdik tuz

Yapılışı: Fırını 175 dereceye ayarlayın. 20-22 cm’lik kelepçeli bir kalıbın tabanına yağlı kağıt serip kenarlarını yağlayın. Bisküvi, esmer şeker ve yarım bardak cevizi rondoda çekin. Tereyağını ekleyerek çekmeye devam edin ve elde ettiğiniz hamuru kelepçeli kalıbın tabanına bastırarak yayın ve fırında 8 dakika pişirin. Fırından aldıktan sonra soğumaya bırakın. Toz şekerin yarısıyla portakal kabuğunu rondoda çekin. Krem peynirleri derin bir kaba alıp mikserle çırpın. Portakallı şekeri ve kalan şekeri ilave edip karıştırın. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpın. Vanilya ve kremayı da ilave edip tekrar çırpın. Bisküvi tabanın üstüne kremalı karışımı dökün. Isıya dayanıklı bir kaba sıcak su koyup fırının içine yerleştirin. Cheesecake’i fırına koyup yaklaşık 50-55 dakika pişirin ve fırından çıkartıp 2 saat oda ısısında, 24 saat de buzdolabında bekletin. (Fırından çıkarttığınızda cheesecake’in ortasının biraz sallanıyor olması gerekiyor) Uygun bir tavada elma suyu, şeker ve vanilyayı kaynatın. Koyulaşıp yarım su bardağı azalana kadar kaynatın. Tereyağını ekleyip erittikten sonra elmaları ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Karamel sos için; şeker ve suyu bir tavada rengi koyulaşana kadar pişirin. Ayrı bir kapta kremayı ısıtın ve karamelin içine yavaşça karıştırarak ekleyin. Vanilya ile tuzu ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Karamel sos soğuduktan sonra cheesecake’in üzerine dökün. Pişmiş elma dilimlerini yerleştirin ve iri kırılmış cevizleri serperek servis edin.

  1. Çilekli Kıbrıs Tatlısı


Malzemeler:

Keki İçin:

  1. 3 adet yumurta
  2. ½ su bardağı şeker
  3. ½ su bardağı sıvıyağ
  4. 1 su bardağı hindistan cevizi
  5. 1 su bardağı galeta unu
  6. 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  7. 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin:

  1. 1,5 su bardağı su
  2. 1 su bardağı şeker

Muhallebisi için:

  1. 1 Lt süt
  2. 1 su bardağı nişasta
  3. 1 su bardağı şeker
  4. 1 paket krem şanti
  5. 1 paket vanilya

Çilekli jöle (isteğe göre):

  1. 1/2 kg çilek
  2. 3 su bardağı toz şeker
  3. 1.5 yemek kaşığı nişasta
  4. 1 paket vanilya
  5. 1/2 su bardağı su

Üzeri için:

  1. Hindistan cevizi
  2. Çilek

Yapılışı: Şerbet için tüm malzemeler bir tencere içerisine alınır ve kaynadıktan 5 dk sonra ocaktan alınır. Kek için derin bir kapta şeker ve yumurta kabarana kadar çırpılır. Ardından içine sıvı yağ eklenir ve karıştırılır. Tüm kuru malzemeler eklendikten sonra yağlanmış bir borcam içerisine dökülür ve yayılır. Pişen kek üzerine soğumuş şerbet dökülür ve biraz çekmesi beklenir. Bu sırada muhallebi için vanilya hariç tüm malzemeler derin bir tencereye alınır ve çırpılır. Kısık ateşte sık sık karıştırılır ve göz göz olunca ocaktan alınır. İçine krem şanti ve vanilya eklendikten sonra bir mikser yardımıyla çırpılır. Kekin üzerine dökülür ve soğumaya alınır. Çilekli jöle için; Çilekler temizlendikten sonra 4'e bölünür. Bir tencereye çilek, su, vanilya ve toz şeker koyularak kaynamaya bırakılır. Su kaynamaya başladığında içerisine nişasta eklenir ve 3 dakika daha pişirilir. Ardından ocaktan alınır. Tatlının muhallebisi soğuduktan sonra üzerine çilekli jöle eklenir ve güzelce dağıtılır. Soğuduktan sonra, tatlı bolca hindistan cevizi ile süslenir. Dolapta 1-2 saat bekledikten sonra servis edilir. Çilekli jöle, isteğe bağlıdır. Dilerseniz, jöle kullanmadan da çilekli kıbrıs tatlısını hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Şunlara da göz atın;

  1. Çilekli tarifler
  2. Muzlu tatlı tarifleri
  3. Armutlu tatlılar
  4. Elmalı tatlı tarifleri
  5. Kayısı tatlılar
  6. İftar ve sahur saatleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret
Sıcak Günlerin Kurtarıcısı: Dünyanın En İkonik Dondurmaları
Pekmez Mi, Bal Mı: Hangisi Kilo Verdirir?
Peynir Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler