Portakal Suyu Nasıl Kahvaltıların Vazgeçilmezi Oldu?
Portal suyu, uzun süredir kahvaltı sofralarının çay gibi eşlikçisi... C vitamini içeriği nedeniyle de sağlıklı. Peki, portakal suyunun kahvaltı sofraları için ne zaman ve nasıl popüler olduğunu biliyor musunuz? İşte yanıtı...

Portakal suyunun kahvaltıların vazgeçilmez bir içeceği olmasının tarihçesi aslında sizi şaşırtacak kadar yakın.... BBC konuyu işlediği haberinde bu küresel fenomende aslında 20. yüzyıl pazarlamacılarının imzası olduğunu söylüyor.


Habere göre ABD'de 1900'lerin başında Florida ve California portakalları rekabet halindeydi. Ancak 1909'da portakal yetiştiricileri büyüyen bir sorunla karşılaştı: Piyasanın tüketemeyeceği kadar çok portakal bolluğuyla... Bu durumla başa çıkmak için üretimi kısmak yerine portal suyu üretimini artırmanın bir çözüm olarak görüldüğünü anlaşılıyor.


Tarihçi Alissa Hamilton, Squeezed adlı kitabında 1930'da ABD'de kişi başına yaklaşık bir çay kaşığı konserve portakal suyu tüketildiğini yazıyor, bu oran protakalda aynı yıl kişi başına yaklaşık 8.6 kilogramdı. Ancak o dönem ticari olarak üretilen portakal suyu taze tadı vermiyordu.

Portakallar, vitaminlerin oldukça gündemde olduğu 1920'lerde yoğun bir reklam kampanyasının konusu oldu. C vitamini, daha fazla portakal tüketmek için iyi bir nedendi. Mediabank'ta o dönem için şu yorum da yapılıyor: "Sağlık yararlarını” öne çıkaran ünlülerin yönlendirdiği bir kampanyayla desteklenen konserve portakal suyu tüm Amerika'da satılmaya başlandı. Genel uyuşukluk, cinsel dürtü ve hatta “asidoz” adı verilen belirsiz bir rahatsızlık için her derde deva olarak sunuldu. Sorun, meyve suyunun pastörizasyon işlemi sırasında lezzetini kaybetmesiydi. Talep bol arza ayak uyduramıyordu. Ancak bir çözüm vardı ve birçok icat gibi ordu da kilit bir rol oynadı."


ABD Ordusu'nun İkinci Dünya Savaşı'nda askerlerin tayınlarından gizlice atmayacakları bir narenciye türü arayışı, portakal suyuna yönelik bir araştırma programına yol açtı. Portakal suyunu süt gibi yoğunlaştırmaya çalışmak kötü sonuçlara yol açtı. Ama Tarihçi Hamilton'a göre suyun bir kısmını basınç altında buharlaştırmak, taze meyve suyunun bir kısmını konsantreye geri karıştırmak ve sonra onu dondurmak daha başarılıydı.

  1. 1940'larda ağaç dikimi hızlandı. Portakallardan donmuş konsantre ürünler ve soğutulmuş meyve suları üretildi.
  2. Paketlenmiş portakal suyu, şirketlerin taze tadı vermek için meyve suyuna yağlar ve esanslar eklemeye başlamasıyla popülerlik kazandı.
  3. Zaman içinde ABD'li tüketiciler tam bir kahvaltıya portakal suyunun eşlik etmesi gerektiğine ikna olmuştu.
  4. 20. Yüzyılın yoğun yaşam tarzı da çok fazla hazırlık gerektirmeyen ve paket meyve suyunun çekiciliğine yardımcı olan gıdalara yönelimi artırdı.
  5. Reklam ve işleme teknolojisinin yardımıyla portakal suları başlı başına bir ürün olarak daha da tüketilir oldu.
  6. 2003 tarihli bir USDA raporu, "Herhangi bir günde (portakal ve mandalina birlikte), Amerikalıların %5'i taze portakal tüketecek" diyordu: Yüzde %21 portakal suyu tüketecek.


Şunlara da göz atın;

  1. Portakalın faydaları
  2. Kış aylarının vazgeçilmezi bozanın faydaları
  3. Portakal hangi mevsimde yetişir?
  4. Portakal nasıl kurutulur?


Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet