Pomelo Ve Greyfurt Arasında Fark Var Mı?
Turunçgiller, mutfak dünyasında hem tatlı hem de tuzlu yemekler için inanılmaz derecede hayati bir rol oynamaktadır. Peki pomelo ve greyfurt arasında fark var mıdır? Sizler için anlattık. Pomelo ve greyfurt arasındaki farklar:

Turunçgiller, mutfak dünyasında hem tatlı hem de tuzlu yemekler için inanılmaz derecede hayati bir rol oynamaktadır. Aşçılar, soslara parlaklık katmak için meyve suyundan soslara, unlu mamullere ve tonlarca daha fazlasına tonlarca narenciye aroması katan lezzetine kadar her şeyi kullanır. Çoğunlukla, bir tarif narenciye istediğinde, limon, misket limonu veya portakal anlamına gelir, ancak narenciye kesinlikle bu üç popüler ve bol seçenekle sınırlı değildir. Narenciye Sayfalarına göre dünyada yüzlerce narenciye türü vardır, ancak şaşırtıcı olan şey, hepsinin sadece üçünden türetilmiş olmasıdır: ağaç kavunu, mandalina ve pomelo. Geri kalan her şey ya doğal ya da insan yapımı bir melez, limonlar, misket limonları ve portakallar bile.

Tüm turunçgiller nihayetinde çok küçük bir gen havuzundan geldiği için, ekşi ve tatlı olma ve bir tür koruyucu kabuk içerme gibi benzer özelliklere sahip olarak kategorize edilebilir. Ama tabii ki çok büyük farklar da var. Bazıları barizdir (örneğin limona karşı portakal) ve bazıları değildir (limona karşı Meyer limonu). Pomelo ve greyfurt söz konusu olduğunda benzerlikler ve/veya farklılıklar biraz daha az olabilir, özellikle narenciye kuzenleri kadar kullanılmayan büyük ve sorumlu pomelo ile. Salkımın en büyük iki meyvesi birbirine benziyor olabilir ama kesinlikle aynı değiller.


Greyfurt Bir Pomelo Melezidir

Pomelonun bilimsel adı citrus maxima veya "en büyük narenciye" dir. Bir basketbol topu kadar büyüyebileceği ve birkaç kilo ağırlığında olabileceği düşünüldüğünde uygundur. Orijinal narenciye meyvelerinden biri olan pomelos, Spesifik Ürün başına Asya'nın Malezya-Endonezya bölgesinden gelmektedir. Melezleme söz konusu olduğunda, pomelo genellikle yeni turunçgiller yapmak için kullanılır. MasterClass, tangelonun greyfurt ve mandalina karışımı olduğunu ve portakalların kendilerinin de greyfurt ve mandalinalardan çıktığını belirtir. Specialty Production'a göre, Shaddock adlı bir Doğu Hindistan gemisinden bir gemi kaptanının ilk önce Batı Hint Adaları'na pomelo tohumları getirdiğine inanılıyor. Bazen pomelonun shaddock meyvesi olarak anıldığını duyarsınız.

Greyfurtun 1600'lerin ortalarında Barbados'ta ortaya çıktığı ve onu narenciye dünyasına nispeten yeni gelen biri yaptığı söyleniyor. Karşılaştırma olsun diye, bazıları pomelonun Çin'de MÖ 2200 gibi erken bir tarihte anıldığına inanıyor. Avrupalı kâşifler, Batı Hint Adaları'nı keşfettiklerinde, çeşitli narenciye ağaçları diktiler (bu şakrak tohumları dahil) ama ne ektiklerini kaydetmediler. Greyfurtların, portakal ve pomeloların kasıtsız bir şekilde melezlenmesinden gelmesi muhtemeldir; bu, meyvenin büyük boyutunun daha tatlı (ama yine de biraz acı) bir tada sahip olmasını açıklayacaktır.

Nasıl Karşılaştırırlar?

Dünyadaki tüm narenciye meyveleri arasında pomelo, Spesifik Ürün başına yaklaşık 25 cm çapa ulaşan en büyüğüdür. Son derece kalın cilt rengi açık sarıdan yeşilimsi ve bazen pembeye kadar değişebilir. Genellikle mükemmel yuvarlak değiller, kabukları hafifçe sivrilerek bazı pomelolara büyük bir avokado görünümü veriyor. Kabuğu ve acı özü çıkarıldıktan sonra meyvenin rengi de beyazdan pembeye değişebilir. Pomeloların aslında tüm turunçgiller arasında en az ekşi olduğuna, ancak aynı zamanda en az meyve suyu içerdiğine ve popüler inanışın aksine acı değil, biraz tatlılıkla daha ekşi olduğuna dikkat çekiyor.

Greyfurtlar portakallardan, limonlardan ve misket limonlarından daha büyükken yaklaşık 15 cm çapa ulaşırken, greyfurtlar pomelos ile karşılaştırıldığında hala soluktur. Pomelodan farklı olarak, farklı greyfurt çeşitleri vardır ve renkleri Oro Blanco gibi soluk sarıdan Ruby Red gibi şeftali pembesine kadar değişir. Tüm greyfurtlar, meyveye pigmentlerini veren beta karoten ve likopen içerir. Daha açık greyfurtlarda bu pigmentler daha az bulunurken, pembe ve kırmızı greyfurtlarda çok daha fazla bulunur.

Birini Diğeri İçin Kullanabilir Misin?

Hem greyfurt hem de greyfurt, meyvenin kendisine ve toplandıkları mevsime bağlı olarak değişen bu unsurlarla birlikte, tatlı, ekşi ve biraz acıyı dengeleyerek lezzet açısından benzer niteliklere sahiptir. Lezzetlerindeki farklılıklar oldukça ince olduğu için, her meyvenin yemek pişirmede kullanılabileceğini ve aynı şekilde çiğ olarak yenebilir. Bununla birlikte, tarifiniz daha tatlı bir şey gerektiriyorsa, birçok greyfurt çeşidinden biraz daha tatlı olma eğiliminde oldukları için pomelo tercih edilebilir.

Hem greyfurt hem de pomelo kabukları şekerlenebilir, ancak pomelo kullanırken beyaz özün çıkarılması gereken çok daha fazla şey olduğunu unutmayın. Greyfurt ve pomelo dilimlerini, tada çok daha fazla acılık katacağından, kabuğunu ve özünü tamamen çıkarmak şartıyla salatalarda kullanabilirsiniz. Pomelo suyunu klasik bir palomada kullanmak işe yarar ve kokteyle ilginç bir dokunuş katar. Ayrıca meyve suyunu salata soslarında veya soslarda kullanabilirsiniz. Ve ikisini aynı anda kullanmaktan korkmayın; pomelo, halihazırda portakal ve greyfurt içeren bir narenciye tartına hoş bir katkı olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Greyfurt nasıl seçilir?
  2. Greyfurt nasıl yenir?
  3. Pomelonun sağlığa faydaları nelerdir?
  4. Pomelo nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Saklanır?
25 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Gündüzleri Aşırı Uyku Halinden Nasıl Kaçınırız?
Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?